Skocz do zawartości
  • 0

Trolling - jak ugryźć?

Piasek

Pytanie

Witam. Szukałem trochę na forum jakichś wskazówek dla początkującego w trollingu, ale nie znalazłem. Gdzieniegdzie są porozrzucane szczątkowe informacje. Osobiście mam kilka pytań, np:

1.Jak ustawić hamulec kołowrotka, lekko - tak żeby lekki wzrost oporu przynęty powodował wysnuwanie linki, czy mocno ,tak żeby ryba natrafiła na silny opór i się sama zacięła.

2. Na jaką minimalną odległość, wypuszczać przynętę przy trollingu za szczupakiem, na płytkiej (głębokość 1,5 - 2,5 metra) i praktycznie bez uciągu rzece.

Na pewno jescze coś mi się przypomni, ale na razie akurat te pytania mnie najbardziej nurtują. Dzięki z góry i pozdrawiam.

Marcin Piaskowski

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czasem im więcej przepłynięć tym gorzej, ale im dłuższy czas prezentacji przynęty, tym lepiej.

Budujace jest to, ze mimo takiej pogody i odwilzy za oknem humor dopisuje :)

Dla nas wszystkich, w to wedkowanie zaagnazowanych, na szczescie nie da sie taktyki lowienia i decyzji podejmowanych nad woda sprowadzic do serii wzorow matematycznych i prostych zaleznosci ;)

• Like 1

• 0

Znam ten kij w wersji 30lb 8'0, więc pewnie amortyzację ma podobną jak kij 25lb 7+. Nie nazwałbym go uniwersałem, ma tak mocny dolnik, że prosuje agrafki 20lb i kompletnie nie nadaje się do zestawów z kotwiczkami 4, czy 6, a takie często stosuję w woblerach sandaczowych. Ale nie spieram się, z braku laku dobry kit. Za to tego 0,5kg Slammera, to już całkiem jako uniwersalnego nie widzę.

• Like 1

• 0

Jeżeli nie będziesz używał SDR-ów typu Perch 12SDR, to zszedłbym z mocą kija do 17lb max 20lb i faktycznie używał tego Biomka. Nie powinno mu to zaszkodzić. Jeżeli nie masz odpowiedniego kijka, to używaj Ugly Sticka i zobacz, jak sie sprawdzi. Spady to jedno, a odbijanie się ryb i skuteczność zacięć to druga sprawa. Jeszcze inną kwestią jest to, czy będziesz trolował z uchwytu, czy z ręki i jak będzie Ci leżał ten set.

• 0

Dokładnie... Żadnych wysokich modułów. Ryby spadają i kije się potwornie męczą pod woblerami stawiającymi duży opór. Brak amortyzacji przy braniu. Akcja medium a najlepiej parabola. Przerzuciłem trochę tego, bo uprawiam ten proceder jakieś 20 lat. Teraz zatrzymałem się na SG Trolling 2 i nie szukam dalej :).

• 0

No ale ten SG trolling to czysty węgiel. Niema tam szkła

Szkła nie ma, ale moduł niski, zachowuje się bardzo dobrze, układa idealnie zarówno w czasie trollinu, jak i pod rybą. Mam 7' (chyba 18 czy 20lbs), 8'6" (25lbs) i 6' (30lbs). Ten pierwszy raczej delikatny, drugi podstawowy - ogarnia większość "normalnych" przynęt, ten 30lbs daje radę z dużymi woblerami deep runner - Sebile, Manns, Yo Zuri...

• 0

Przez lata trolowałem. Dziwią mnie dyskusje na temat prędkości itp. Najbardziej mnie śmieszą zwroty ja 2,5km/h a ja 4km/h i ja lepiej bo więcej opłynę. Tak patrząc to może 30km/h jeszcze więcej sie opłynie! Trolling to nie tylko prędkość, to właśnie matematyka sum właściwych prędkości, przynęty, głębokości wody, klarowności, kierunku wiatru i kierunku wody, ciśnienia atmosferycznego i wielu innych. Gdy nauczysz się sumować odpowiednio te argumenty to ta metoda przestaje byc zabawna a staje się dla jednych miesiarstwem a dla innych celem szukania okazów. Dobierz dobrze prędkość i przynętę do warunków wody a zdziwisz się ile ryb jest w wodzie dotąd martwej. Dziś uważam, że ta metoda powinna być zakazana, z mojego doświadczenia na wodzie widzę jak jest niebezpieczna i ilu "miejscowych" nie potrafiących normalnie łapać dzięki tej metodzie pustoszy populację drapieżnika.

• 0

Dobierz dobrze prędkość i przynętę do warunków wody a zdziwisz się ile ryb jest w wodzie dotąd martwej. Dziś uważam, że ta metoda powinna być zakazana, z mojego doświadczenia na wodzie widzę jak jest niebezpieczna i ilu "miejscowych" nie potrafiących normalnie łapać dzięki tej metodzie pustoszy populację drapieżnika.

Po zeszłorocznych doświadczeniach z trollingiem muszę niestety się zgodzić z tym że metoda w rękach mięsiarzy może być zabójczo skuteczna.

Wystarczy dać im kilka wskazówek na swojej wodzie i można się pożegnać ze szczupakami.

Dlatego tez na forum nie piszę nic na ten temat.

Nie oznacza to że jestem za zakazem trollingu.

• 0

Przez lata trolowałem. Dziwią mnie dyskusje na temat prędkości itp. Najbardziej mnie śmieszą zwroty ja 2,5km/h a ja 4km/h i ja lepiej bo więcej opłynę. Tak patrząc to może 30km/h jeszcze więcej sie opłynie! Trolling to nie tylko prędkość, to właśnie matematyka sum właściwych prędkości, przynęty, głębokości wody, klarowności, kierunku wiatru i kierunku wody, ciśnienia atmosferycznego i wielu innych. Gdy nauczysz się sumować odpowiednio te argumenty to ta metoda przestaje byc zabawna a staje się dla jednych miesiarstwem a dla innych celem szukania okazów. Dobierz dobrze prędkość i przynętę do warunków wody a zdziwisz się ile ryb jest w wodzie dotąd martwej. Dziś uważam, że ta metoda powinna być zakazana, z mojego doświadczenia na wodzie widzę jak jest niebezpieczna i ilu "miejscowych" nie potrafiących normalnie łapać dzięki tej metodzie pustoszy populację drapieżnika.

Coś w tym jest... Chociaż podejście radykalne :). Na szczęście łowię tam, gdzie miejscowych zupełnie nie interesują ryby a szczupaki, to już na pewno... Obawiam się, że w naszym, pięknym kraju, żadne zakazy nie zadziałają. To kwestia mentalności. Chłop żywemu nie przepuści... Nie będę rozwijał dalej tematu, bo zaraz odezwą się zaraz wzburzeni patrioci... W Stanach, Skandynawii czy Irlandii trolling nie jest postrzegany jako metoda pustosząca rybostan. Dlaczego?

Edytowane przez DeepRunner