Skocz do zawartości
  • 0

Trolling - jak ugryźć?

Piasek

Pytanie

Witam. Szukałem trochę na forum jakichś wskazówek dla początkującego w trollingu, ale nie znalazłem. Gdzieniegdzie są porozrzucane szczątkowe informacje. Osobiście mam kilka pytań, np:

1.Jak ustawić hamulec kołowrotka, lekko - tak żeby lekki wzrost oporu przynęty powodował wysnuwanie linki, czy mocno ,tak żeby ryba natrafiła na silny opór i się sama zacięła.

2. Na jaką minimalną odległość, wypuszczać przynętę przy trollingu za szczupakiem, na płytkiej (głębokość 1,5 - 2,5 metra) i praktycznie bez uciągu rzece.

Na pewno jescze coś mi się przypomni, ale na razie akurat te pytania mnie najbardziej nurtują. Dzięki z góry i pozdrawiam.

Marcin Piaskowski

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Coś w tym jest... Chociaż podejście radykalne :). Na szczęście łowię tam, gdzie miejscowych zupełnie nie interesują ryby a szczupaki, to już na pewno... Obawiam się, że w naszym, pięknym kraju, żadne zakazy nie zadziałają. To kwestia mentalności. Chłop żywemu nie przepuści... Nie będę rozwijał dalej tematu, bo zaraz odezwą się zaraz wzburzeni patrioci... W Stanach, Skandynawii czy Irlandii trolling nie jest postrzegany jako metoda pustosząca rybostan. Dlaczego?

Bo to bogatsze kraje i ludzi stać na mięso ze sklepu? Niestety dopóki nie zmieni się status materialny ludzi w naszym kraju to tak będzie, pomijam mentalność wszystko do wora bo karta sie musi zwrocic . Ja nie zjem to dam sasiadowi albo kotu 

• 0

Bo to bogatsze kraje i ludzi stać na mięso ze sklepu? Niestety dopóki nie zmieni się status materialny ludzi w naszym kraju to tak będzie, pomijam mentalność wszystko do wora bo karta sie musi zwrocic . Ja nie zjem to dam sasiadowi albo kotu 

To chyba nie tak. Widziałeś wypasione łódki, terenówki za gruba kasę i mięsiarzy z tym sprzętem? Pewnie wielu.

To raczej mentalność ludzi.

Edytowane przez godski
  • Like 3

• 0

Z budżetowych - Shimano Vengenance Sea Bass 240 MH. Do stosowanych przez Ciebie przynęt będzie jak znalazł.

Mam 240MH i 240H, używam, kijki sprawdzają się brak spadów, jak za tą cenę +/- 150 zł bardzo fajne i dobrze zrobione.

• 0

Pumba mam pytanie do ciebie. Czy beastmaster 20-50 pociągnie woblery typu salo perch 14sdr???

Zależy o którym modelu myślisz. Te najstarsze czyli pierwszy, później AX i BX bez zająknięcia. Ciągam takie wyrwijrączki właśnie BX'em do 50 g. Niestety nie wypowiem się o nowszych modelach (CX i DX) gdyż nie miałem z nimi styczności.

EDIT: Przemek, dobrą alternatywą dla Beastmasterów jest właśnie seria Vengenance. Do woblerów pokroju Percha 14 SDR dobry będzie Vengenance Shad 240 H.

Edytowane przez Pumba
  • Like 1

• 0

Proponuję, żebyśmy jednak przestali śmiecić w tym wątku, jest na forum dyskusja w "mitach i faktach nt. okręgu mazowieckiego" i to jest chyba właściwe miejsce na wylewanie szamba. A w temacie kijów trollingowych - niestety nie jestem na bieżąco - nie kupuję aktualnie gotowców. Proponuję Ci Mahone, żebyś pomacał jakiś kij typu Downrigger (DR) w wersji MH, a potem poszukał podobnego wędziska w wersji spin (DR-y to chyba wyłącznie casty). Moim zdaniem taką właśnie dynamikę i ugięcie powinien mieć typowy kij do łowienia z uchwytu. Powodzenia! :)

• Like 2

• 0

Czy Vengenance Shad 240 H ogarnia w trollu gumy ok 100gr duże szczupakowe wobki 20-30cm? Kolega szuka taniego kija pod ciężkiego trolla i spinningu dużymi gumami. W zbiorniku występuje też duży sum 2+ Macałem go w sklepie i na sucho jest kawał loli, bardziej 150g niż 50g ale jak wypada na wodzie?

• 0

Czy Vengenance Shad 240 H ogarnia w trollu gumy ok 100gr duże szczupakowe wobki 20-30cm? Kolega szuka taniego kija pod ciężkiego trolla i spinningu dużymi gumami. W zbiorniku występuje też duży sum 2+ Macałem go w sklepie i na sucho jest kawał loli, bardziej 150g niż 50g ale jak wypada na wodzie?

Bierz tego Ugly Sticka tylko dłuższego. Z sumami dwa metry sobie radzi bez problemu a pracę wobka typu Shad Rap 9 cm widać już na szczytówce.

• 0

Witam panowie w związku z tym ze nigdy nie uzywałem planerow trollingowych a na nadchodzący sezon moga sie przydać chciałem zapytać co polecacie ( firma , wielkość ) .

Potrzebne mi bedą na jezioro , morze raczej odpada choć kto wie .

Polecam planery yellow bird , są małe, ładnie odchodzą do boku. Klips wymieniłem w nich na duży Scotty do downriggera gdyż oryginalny mały puszczał na dużej fali.

Planery dragona tez są dobra opcja, odchodzą do boku lepiej niż moje.

• Like 1

• 0

Chłopaki, może nie do końca ten dział, ale dotyczy trollingu. 

Dla odmiany, bo Wisła wysoka, postanowiliśmy dziś z kolegą spróbować na jeziorze za szczupakiem potrolować.

Na echo takie konstrukcje się pojawiały, niestety mimo stosowania woblerów chodzących i na 2 i na 4 i na 6 metrach nie udało się przechytrzyć żadnej ryby. Podpowiecie co to na ekranie? Na moje ławice drobnicy i łuki drapieżników, ale mogę się mylić. 

Dodam, że echo nowe i dopiero się go uczymy. 

post-57861-0-31907400-1493993495_thumb.jpg

post-57861-0-31934900-1493993500_thumb.jpg

post-57861-0-41364500-1493993505_thumb.jpg

post-57861-0-36362000-1493993509_thumb.jpg

post-57861-0-76989700-1493993514_thumb.jpg

post-57861-0-93667900-1493993518_thumb.jpg

post-57861-0-84141400-1493993521_thumb.jpg