Skocz do zawartości
  • 0

Trolling - jak ugryźć?

Piasek

Pytanie

Witam. Szukałem trochę na forum jakichś wskazówek dla początkującego w trollingu, ale nie znalazłem. Gdzieniegdzie są porozrzucane szczątkowe informacje. Osobiście mam kilka pytań, np:

1.Jak ustawić hamulec kołowrotka, lekko - tak żeby lekki wzrost oporu przynęty powodował wysnuwanie linki, czy mocno ,tak żeby ryba natrafiła na silny opór i się sama zacięła.

2. Na jaką minimalną odległość, wypuszczać przynętę przy trollingu za szczupakiem, na płytkiej (głębokość 1,5 - 2,5 metra) i praktycznie bez uciągu rzece.

Na pewno jescze coś mi się przypomni, ale na razie akurat te pytania mnie najbardziej nurtują. Dzięki z góry i pozdrawiam.

Marcin Piaskowski

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ok. 15m. Sam raz-dwa dobierzesz. Moje Mikołajki mają inne obciążenia, trudno odnieść 1:1. Mają też niską prędkość startu, ok. 3km/h, ale o tej porze roku pływam szybciej - 4-4,5km/h.

Duzo zaczepow ? Zmienna głębokość?

Oba te czynniki?

Czy czemu taki krótki dyszelek?

• 0

Tak, zielsko wychodzące z dna i zmienna głębokość :) Na krótkim dyszlu łatwiej podnieść przynętę. Można też sprawniej kontrolować, czy na kotwicy nie przywiesił Ci się jakiś syf. Mikołaj daje duży opór przy zwijaniu i ciągnie go z dużej odległości jest upierdliwe. Poza tym przy bardzo dużym natężeniu brań można szybciej wyholować jakiś okoniowy przyłów lub krótkiego szczupaka, a walka z dużym jest bardziej bezpośrednia.

Generalnie ostatnio z przyczyn różnych rzadko pływam na dyszlu dłuższym niż 15-20m, a bardzo często na takim nawet 5-10. Metoda ewoluuje wraz z nabywanym doświadczeniem :) ale oczywiście to jak łowię, zależy w dużej mierze od tego gdzie ;)

• Like 1

• 0

Czym dłuższy przypon tym lepiej, zazwyczaj robię ok. metra.

Dlaczego taki długi?

Po dodaniu ciężarka praca przynęty nie będzie zakłócona.

Po braniu w trollingu szczupaki lubią okręcać się wokół własnej osi i nawijać przypon na siebie jeżeli będzie zbyt krótki jest możliwość ze linka trafi na zęby.

• Like 1

• 0

A tak troche bardziej sprzętowo. Szukam jakiegoś szklaka do ciężkich przynęt i dużych ryb (chodzi o ogarnięcie suma i duzego szczupaka) i drugiego do średniego łowienia (szczupak i sandacz w większym rozmiarze ale przynęty 12-18cm). Moze być kij albo sam blank. Myślałem o komplecie robinson powerstick, 2,4m jeden do 150g drugi do 250g. Wędkę i tak przezbroję, więc interesują mnie tylko parametry blanku, o powerstick'u słyszałem że powinien sie sprawdzić. Zalezy mi na amortyzacji w holu i mocy. Waga nie ma znaczenia, duzy jestem a kije i tak w uchwycie :)

Edytowane przez sneyks123
  • Like 1

• 0

A tak troche bardziej sprzętowo. Szukam jakiegoś szklaka do ciężkich przynęt i dużych ryb (chodzi o ogarnięcie suma i duzego szczupaka) i drugiego do średniego łowienia (szczupak i sandacz w większym rozmiarze ale przynęty 12-18cm). Moze być kij albo sam blank. Myślałem o komplecie robinson powerstick, 2,4m jeden do 150g drugi do 250g. Wędkę i tak przezbroję, więc interesują mnie tylko parametry blanku, o powerstick'u słyszałem że powinien sie sprawdzić. Zalezy mi na amortyzacji w holu i mocy. Waga nie ma znaczenia, duzy jestem a kije i tak w uchwycie :)

Ugly stick Gold Tiger 2,46 40 LB. Ciągam na nim szczupaki a koledzy sumy ponad dwumetrowe.

Cena około dwustu złotych z tym że dostepność marna.

http://www.ebay.pl/itm/Trolling-Set-Shakespeare-UGLY-STIK-GOLD-Tiger-6001-Linkshand-Multirolle-/371073684116?hash=item5665b71294

• 0

Jeżeli nie łowisz pstrągów lub okoni z flasherem na muchy lub 4cm woblery typu minnow - nie ma sensu. 6m to bardzo "wygodna" głębokość do flat line'a, czyli swojskiej dorożki. Jest cała masa przynęt małych i dużych, które genialnie obsługują głębokości od powiedzmy 2 do 6m - bo taką głębokość prowadzenia bym zapewne stosował. Choć ja osobiście najbardziej lubię z ręki łowić jeszcze płycej - cóż, takie mam łowiska do dyspozycji...

• 0

Dla potomności. Byłem ja dziś oglądnąć wędki robinson powerstick 2,7 150g i 2,7 250g. Pany... Dobre to :) w przyszłym miesiącu wędrują do mnie. Z tego co na sucho: fajne ugięcie pod obciążeniem, delikatna szczytówka, będzie pokazywać bez problemu od karaśa 9cm po.. cokolwiek :) mięsiste mocne blanki pod wielkie szczupaki i sumy. W październiku po przezbrojeniu w lżejsze komponenty zdam relacje znad wody :)

• Like 1