Skocz do zawartości
  • 0

Trolling - jak ugryźć?

Piasek

Pytanie

Witam. Szukałem trochę na forum jakichś wskazówek dla początkującego w trollingu, ale nie znalazłem. Gdzieniegdzie są porozrzucane szczątkowe informacje. Osobiście mam kilka pytań, np:

1.Jak ustawić hamulec kołowrotka, lekko - tak żeby lekki wzrost oporu przynęty powodował wysnuwanie linki, czy mocno ,tak żeby ryba natrafiła na silny opór i się sama zacięła.

2. Na jaką minimalną odległość, wypuszczać przynętę przy trollingu za szczupakiem, na płytkiej (głębokość 1,5 - 2,5 metra) i praktycznie bez uciągu rzece.

Na pewno jescze coś mi się przypomni, ale na razie akurat te pytania mnie najbardziej nurtują. Dzięki z góry i pozdrawiam.

Marcin Piaskowski

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A miałeś to w rękach ? :) Ja duży jestem, 190 wzrostu 120kg wagi, a i tak myślałem że mi łapę urwie :) tam masz wszystkie przelotki duże ciężkie i na podwójnych stopkach plus rękujeść długaśna, wielka i ciężka. Z tego kija można spokojnie zrobić coś o wiele lepszego, wystarczy że zamienię kilka najwyższych przelotek na jednostopkowe, reszcie zmniejsze rozmiar plus skrócenie rękojeści do jakichś normalnych rozmiarów i lepiej rozłożę rozmieszczenie przelotek i będzie cudo do trolla śródlądowego. Gdybym miał używać tego tylko pod suma to darowałbym sobie jakąkolwiek ingerencję ale, że mam tym też ogarniać duże szczupłe i zandery to trzeba kijek dopieścić. Zresztą, będę się chwalił na bieżąco z postępu prac. :) inna kwestia, że drągiem bym tych kijów nie nazwał... Gną się bardzo przyzwoicie już pod delikatnym obciążeniem (oczywiście w stosunku do mocy kijów).

Edytowane przez sneyks123

• 0

Ciekawą masz zajawę. Moje pojęcie o rodbuilding'u jest bardzo zgrubne ale jednostopkowe przelotki do takich kijów, to nie brzmi dobrze (szczególnie w tym mocniejszym, z wyrzutem 250g). Nie widziałem chyba w seryjnych wędziskach trollingowych o C.W. 150g i większych, przelotek jednostopkowych. Może warto pomysleć nad dwustopkowymi jakiegoś mniej pancernego rodzaju/ lżejszymi. I ze względu na wagę/opór największych przynęt i na siłę potencjalnych przeciwników z jakimi- może- przyjdzie zawalczyć. To już przecież kije, które przy użyciu odpowiedniej linki itd. mają umożliwić wyciągnięcie największych ryb, z jakimi możemy się spotkać na śródlądziu, w Europie oczywiście.

PS. Poszedłem sprawdzić dwa Ugly Stick'i, które niedawno kupiłem pod trolling (obydwa 2,4m, słabszy do 40g, mocniejszy do 80g) i ten słabszy ma tylko jedną, przedostatnią przelotkę na jednej stopce, mocniejszy ma wszystkie dwustopkowe.

• 0

Witam ! Czy moglibyście polecić jakieś ciekawe woblerki do trola za okoniem. Łowię w jeziorze o głębokości do 8 m, konfiguracja dna bez szaleństw  ;). Brzegi opadające z 1m do 6m, póżniej już łagodniej do 8 m na środku jeziora. Wiem, że jezioro zamieszkują fajne okonie lecz ciężko je namierzyć. Jezioro niewielkie 40 hektarów. 

Pozdr. Mk.

• Like 1

• 0

Cześć, ja z kolei z zapytaniem o kij do trollingu z uchwytu. Celem szczupaki, przynęty - woblerki 12-16cm (Salmo Perch, Pike etc.). Przeczesałem forum i najwięcej pochwał zbierał Uglystick, ale ciężko z jego dostępnością. Jakich innych kijków używacie? Budżet 200pln. Jestem prawie zdecydowany an Okumę Classic UFR Trolling, może ktoś ma i używa?

• Like 1

• 0

Orłowszczak nim sumy łowił. Ekstremalnie dużych nie, ale z rybami 160-170cm dawał sobie radę.

Miałem na myśli Vengenance Shad, Piotrek łowi zwykłym Vengenance. Oba identycznej mocy, jednak Shad o wiele subtelniejszy. To ten którego 3 lata temu przezbrajałeś :)

• 0

Cześć, ja z kolei z zapytaniem o kij do trollingu z uchwytu. Celem szczupaki, przynęty - woblerki 12-16cm (Salmo Perch, Pike etc.). Przeczesałem forum i najwięcej pochwał zbierał Uglystick, ale ciężko z jego dostępnością. Jakich innych kijków używacie? Budżet 200pln. Jestem prawie zdecydowany an Okumę Classic UFR Trolling, może ktoś ma i używa?

Jest Ugly stick 2,40 20-50 w sklepie www.szczupak.pl. Ja również szukam, coś podobnego, ale dł. max. 2,20 cm. Poprzedni Ugly stick służył dobre 8 lat. Może jeszcze naprawię, ale na razie nie znalazłem szczytówki do Ugly stick 2,10m cw. 15-40.Daj znać jak coś wybierzesz. Ja na razie szukam, mam na oku dwie: z Dragona  Zander Jig - 2,13m 18-42g, albo Savagera.Black Savage 2,20m ->20-60g.     

Edytowane przez Pike1

• 0

Panowie, proszę o małą podpowiedź. Tak w ramach testu potrzebuję gumy o długości powiedzmy 20cm i dobranie sposobu zbrojenia na kałuże o głębokości 4-5m . Jakieś polecane modele ? Jaka długość dyszla tak mniej więcej ?

Edytowane przez Bartek_C

• 0

Panowie: uno, Pumba ma poniekąd rację, bo z dociążeniem 35g główka + 80g dopał ledwie schodziłem poniżej 11-12m, ale duo ... No właśnie: ale. Prowadzenie gumy w trollu zależy od tylu czynników, że proponuję wziąć wędki w dłoń, pójść na wodę i mierzyć, mierzyć, mierzyć... Wśród najważniejszych wymieniłbym:

- parametry samej gumy,

- dociążenie,

- grubość linki,

- "dyszel",

- długość i grubość przyponu,

- prędkość łodzi,

- uniesienie szczytówki.

Jeżeli napiszę, że trolluję Real Eelem 30 z główką 8g na wodzie 1m i na głębokości 4m, to Wam to coś pomoże?

Powodzenia w doświadczeniach :)

• Like 2