Skocz do zawartości
  • 0

Trolling - jak ugryźć?

Piasek

Pytanie

Witam. Szukałem trochę na forum jakichś wskazówek dla początkującego w trollingu, ale nie znalazłem. Gdzieniegdzie są porozrzucane szczątkowe informacje. Osobiście mam kilka pytań, np:

1.Jak ustawić hamulec kołowrotka, lekko - tak żeby lekki wzrost oporu przynęty powodował wysnuwanie linki, czy mocno ,tak żeby ryba natrafiła na silny opór i się sama zacięła.

2. Na jaką minimalną odległość, wypuszczać przynętę przy trollingu za szczupakiem, na płytkiej (głębokość 1,5 - 2,5 metra) i praktycznie bez uciągu rzece.

Na pewno jescze coś mi się przypomni, ale na razie akurat te pytania mnie najbardziej nurtują. Dzięki z góry i pozdrawiam.

Marcin Piaskowski

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Andrzej stawiam pierwsze kroki w trollingu zatem mam pytanie . Do tej pory mówiłem szczupaki tylko i wyłącznie z ręki . Podstawowe 2 zestawy jeśli chodzi o linke to 38 i 50 lb. Wybieram się na urlop nad Zarnowiec i chce spróbować swoich sił w trolu . Czy to nie za grubo czytając ten wątek ?

Zauważyłem ,ze specjalisci łowią linkami ok. 20. Lb co dla mnie jest ultra cienko . Jak się na to zapatrujesz ?

Ps. Pisze. Z telefonu wybaczcie brak polskich znaków ;)

• 0

Nigdy bym nie wypuścił trouta 30 cm na lince 20 lb.....

Dlaczego nigdy byś tego nie zrobił? Jest jakiś obiektywny powód czy po prostu Twoja preferencja?

W dużych i czystych zbiornikach niejednokrotnie zamiast dociążać zestaw schodzę ze średnicą plecionki i nie zdażyło mi się, żeby przy toniowym trollingu stanowiło to jakikolwiek problem (brak zaczepów, komfortowe warunki holu, możliwość wypuszczenia przynety zamiast wyrzutu)

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

• 0

Powód jest następujący - troutem 30 raczej nie łowi się wędką 20 lb (przynajmniej ja nie łowię) bez względu czy w trollingu czy z ręki. Lubie mieć zestawy zestrojone tak, aby każdy element był zbliżonej mocy. Jakoś niepewnie bym się czuł holując dużą rybę mocnym kijem przy użyciu plecionki 20 lb, nawet w toni.

• Like 1

• 0

nigdy bym nie wypuścił smukłego SDRa 10-15 cm na lince 50 lb. 

A ja bym wypuścił i nawet tak robie, ale przykładu ze mnie nie bierzcie ja muszę mieć mocny zestaw czy stosuje małą czy duża przynętę. Takie jest moje podejście do prawy , po drugie ja przynajmniej mam tak ,że mam atomowe ataki ryb i tutaj ciekawostka im większa ryba tym bardziej anemiczne branie i hol .Najwięcej adrenaliny przynajmniej mnie dają hole szczupaków i sandaczy 70-80cm , większe walczą – a raczej właśnie nie walczą . Ale to jest moje tylko doświadczenie bo inni moi współtowarzysze wędkarscy maja już ,,normalnie”.

• 0

Dzięki tak myślałem, czytałem trochę ale nie mogłem znaleźć a znajomy nie wędkarz ale osoba która dużo czasu spędza na żaglach się spierał że trzeba. Na logikę nie ogarniałem nawet jak można byłoby to oznaczyć do głowy przychodził tylko planer.