Skocz do zawartości
  • 0

Trolling - jak ugryźć?

Piasek

Pytanie

Witam. Szukałem trochę na forum jakichś wskazówek dla początkującego w trollingu, ale nie znalazłem. Gdzieniegdzie są porozrzucane szczątkowe informacje. Osobiście mam kilka pytań, np:

1.Jak ustawić hamulec kołowrotka, lekko - tak żeby lekki wzrost oporu przynęty powodował wysnuwanie linki, czy mocno ,tak żeby ryba natrafiła na silny opór i się sama zacięła.

2. Na jaką minimalną odległość, wypuszczać przynętę przy trollingu za szczupakiem, na płytkiej (głębokość 1,5 - 2,5 metra) i praktycznie bez uciągu rzece.

Na pewno jescze coś mi się przypomni, ale na razie akurat te pytania mnie najbardziej nurtują. Dzięki z góry i pozdrawiam.

Marcin Piaskowski

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Chce w tym roku spróbować trollingu z ręki. Będę wędkował na jeziorze polodowcowym głębokości 2,5-5m. Chce używać przynęt w granicach 10-12 max 15cm. Czyli powiedzmy taki amatorski trolling. Jaka wędkę polecacie do takiego łowienia i jakie przynęty, całe życie używam praktycznie tylko gum. Trolling zawsze kojarzył mi się z woblerami, ale może jestem w błędzie. Dzięki z góry za pomoc ????

• 0

Mam taki pomysł jak dobrać się do sandaczy na głębokości poniżej 10 m.

Za pomocą gum i woblerów

..poszukaj klipsów w ofercie Chamberlaina - są bardzo precyzyjne, myślę ze w sam raz na polskie wody. No chyba ze masz na myśli połów potworów to wtedy precyzja nie ma znaczenia.

• 0

A jakie macie zdanie na temat plecionki w trollingu. Ja spotkałem się z różnymi opiniami, niektórzy twierdzą że może być, inni że dużo ryb spada. Kij mam krótki(2m), ale dosyć wolny( szklak).

Tęczaki mi spadały, szczupłe z plecionki spadają mi tylko wtedy kiedy chimerycznie biorą :)  Spróbuj z dłuższym kijem.

Edytowane przez skrzyp

• 0

Poleci ktoś jakiś kijek do trola z pazurem , o długości 2.1. - 2.20 , cw do 60 - 80g max. Na rynku widzę same sztywne jerkówki albo nie mają pazura

Hej, o tej długości to przychodzi mi do głowy Savage Gear MPP2 jest do 60 i do 80gr, kij dł 2,2m chyba i nie jest to sztywna jerkówka... Ugięcie i cena też ok...

• Like 2

• 0

Hej, o tej długości to przychodzi mi do głowy Savage Gear MPP2 jest do 60 i do 80gr, kij dł 2,2m chyba i nie jest to sztywna jerkówka... Ugięcie i cena też ok...

Mam nawet taki ale w spinie a casta nigdzie już nie ma w sklepach :/

• 0

Jakbym miał wybrać jedną przynętę - wybrałbym gumę. Ale że nie muszę, to odpowiem: to zależy :)

Jako doświadczony killer trollingowy... Gdzie w tej statystyce umieściłbyś klasyczną obrotówkę nr.5 ? Pytam gdyż mam takie skrzywienie, że połowa mojego szczupakowego łowienia, czy to z łapy, czy to z trola na wodzie do 3-4m to ta przynęta.. Jakoś starą duszę mam przynętowo..???? Dużo tracę ?

• 0

Łowię szczupaki na obrotówki, zarówno w trolu, jak i z łapy, ale na rozmiar 8 i niżej nie schodzę. Trudno mi powiedzieć, kiedy są szczególnie skuteczne. Czasem są ewidentnie lepsze, kiedy ryba jest bardzo ruchliwa i aktywna, czasem mam wrażenie, że odwrotnie - aktywują ryby, które nie mają ochoty brać na cokolwiek innego. Generalnie wolę je w pierwszej połowie sezonu.

Jeżeli łowisz o różnych porach roku w różnych warunkach, to moim zdaniem tracisz b. dużo :)

• 0

Lubię obrotówki latem, rozmiar 5 gdyż okoń też uderza.. i na 2-3 metrowej wodzie się sprawdza.. Tylko że za rzadko odtatnio daję szansę gumie czy woblerom.. i tak się zastanawiałem gdzie Ty obrotówkę ustawisz w drabince faworytów.. czy odeślesz do lamusa (poza mikołajkami itp na duże esoxy)

• 0

Duże obrotówki robię sam i używam głównie na szczupaki. Jeżeli weźmie inna ryba (a zdarza się) to traktuję ją jako przyłów. Mniejszych obrotówek używam na lipienie i rzadziej na pstrągi. Okonie przeważnie łowię nieco głębiej i głównie na spore gumy.