Skocz do zawartości
  • 0

Trolling - jak ugryźć?

Piasek

Pytanie

Witam. Szukałem trochę na forum jakichś wskazówek dla początkującego w trollingu, ale nie znalazłem. Gdzieniegdzie są porozrzucane szczątkowe informacje. Osobiście mam kilka pytań, np:

1.Jak ustawić hamulec kołowrotka, lekko - tak żeby lekki wzrost oporu przynęty powodował wysnuwanie linki, czy mocno ,tak żeby ryba natrafiła na silny opór i się sama zacięła.

2. Na jaką minimalną odległość, wypuszczać przynętę przy trollingu za szczupakiem, na płytkiej (głębokość 1,5 - 2,5 metra) i praktycznie bez uciągu rzece.

Na pewno jescze coś mi się przypomni, ale na razie akurat te pytania mnie najbardziej nurtują. Dzięki z góry i pozdrawiam.

Marcin Piaskowski

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie -dwa pytania mam . Pytanie  dotyczy dosyć specyficznego zbiornika jakim jest Czorsztyn . Czy w okresie jesiennym nadal trollingowlaibyście na takim zbiorniku. Z relacji miejscowych , twierdza ,ze trolling tylko do września bo sprawdza się tam w okresie letnim  .I niby proste pytanie ,bo najprościej napisać ,ze sprawdzać na echu gdzie ryba stoi i to czynie , ale przy zbiorniku , który potrafi mieć 30 metrów stosowalibyście naprawdę głębokie przynęty czy nadal nawet jesienią wyłuskiwali tylko te wychodzące na płytsze blaty. Czyli uparcie oralibyście głębokości 12-14 metrów bo ryba schodzi na głębsze miejsca czy uparcie płytsze 6-8 metrów z nadzieją ,ze namierzycie ,,zabłąkana owieczkę" ?  

I drugie pytanie mam zakupione grube kotlety typu Kopyto 8L , Shad 9 itd. takie przynęty z Waszego doświadczenia kiedy Wam się lepiej sprawdzają początkiem czy końcem sezonu ? Bo i tutaj są podzielone opinie -jedni twierdza ,ze tylko początek do lipca inni ,że tylko późna jesień- zima.

Przepraszam za łupie pytania ale dopiero uczę się tej metody. 

• 0

Czy w kwestii multiplikatorów do trollingu przez ostatnie lata pojawiło się coś nowego na rynku , godnego uwagi...mowa o klasycznym trollingu szczupakowym ( duże gumy, swimbaity)

Trolling z kijami w uchwytach i ewentualnie plenery...

• 0

1. przy różnicy prędkości rzędu 1km/h różnica głębokości pracy będzie bardzo duża

2. nie puszczałbym mocno tonącej przynęty na planerze, chyba że masz pod łodzią 20m wody.

Jeżeli faktycznie jest tak głęboko, to dałbym jakieś 80g dla prędkości 3,5km/h. Jeżeli chcesz prowadzić 2-3m nad dnem, to zdecydowanie szedłbym w wobler i to raczej pływający (ale niekoniecznie).

• Like 1

• 0

Przy 2-3 m do dna dostaniesz szkwał od dziobu - i masz gumę w dnie. Dasz stopa i masz gumę w dnie nawet przy większej głębokości. Dopalone przynęty średnio się nadają na planner, chyba że masz dużą łódź ze sternikiem i załogantem (albo autopilotem) i możesz płynąć non stop z relatywnie stałą prędkością.

• 0

Coraz mniej ;) Tonące przynęty puszczam ew. z burty a nawet z ręki, żeby na bieżąco kontrolować ich pracę, szybko skrócić linkę etc. Kiedy pływamy na więcej niż 2 przynęty – wypuszczam psy i ustawiam zestawy na klipsach – z woblerami. Im dalej ustawiam zestaw od osi łodzi, tym płytszy wobler daję.

• 0

Natomiast żeby nie było: hamulec rzutowy na dwóch bloczkach, więc raczej do cięższych przynęt i aktywnej kontroli lotu wabia - jeżeli chciałbyś rzucać. To pewnie młynek do jiggingu albo coś w ten deseń. Poza tym bajka.

Lepszy hamulec to już Ryoga. Ja kupiłem Kyohgę w stanie idealnym w takich pieniądzach, że nie miałem wątpliwości...

• 0

Takie, na jakie na danej wodzie w danych warunkach biorą konkretne gatunki. Jak Ci powiem, że TD 9 Scatter Rap, to coś Ci to da? :)

Jak ja Ci zazdroszczę.. Widać że lowisz nie w polskich wodach.. Te wnioski na co biorą a na co nie, to na mazurach.. Raczej bym musiał rzucić pracę, być rentierem i pływać 8h codziennie.