Skocz do zawartości
  • 0

Trolling - jak ugryźć?

Piasek

Pytanie

Witam. Szukałem trochę na forum jakichś wskazówek dla początkującego w trollingu, ale nie znalazłem. Gdzieniegdzie są porozrzucane szczątkowe informacje. Osobiście mam kilka pytań, np:

1.Jak ustawić hamulec kołowrotka, lekko - tak żeby lekki wzrost oporu przynęty powodował wysnuwanie linki, czy mocno ,tak żeby ryba natrafiła na silny opór i się sama zacięła.

2. Na jaką minimalną odległość, wypuszczać przynętę przy trollingu za szczupakiem, na płytkiej (głębokość 1,5 - 2,5 metra) i praktycznie bez uciągu rzece.

Na pewno jescze coś mi się przypomni, ale na razie akurat te pytania mnie najbardziej nurtują. Dzięki z góry i pozdrawiam.

Marcin Piaskowski

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jak ja Ci zazdroszczę.. Widać że lowisz nie w polskich wodach.. Te wnioski na co biorą a na co nie, to na mazurach.. Raczej bym musiał rzucić pracę, być rentierem i pływać 8h codziennie.

Cóż, jak ryb jest dużo, to dość szybko okazuje się na co biorą ;)

Łowię i w Polsce, i za granicą. Na trolling coraz rzadziej... O ile dobrze pamiętam w ciągu roku zdecydowaną większość szczupaków 100+ złowiłem z łapy, w tym wszystkie ryby 110+ :) Takie wody...

• Like 1

• 0

Ech.. wymijająca odpowiedź... po tylu latach, należy się parę słów..

Ale zgodna z prawdą :) Przestawiłem się na łowienie w płytszych, a nawet bardzo płytkich miejscach, z dużą koncentracją ryb. Łowienie z rzutu jest tam dużo przyjemniejsze - więcej brań, większe ryby. Troluję głównie za pstrągiem lub traktuję jako przerwę na złapanie oddechu. Takie miejscówki, takie wody.

Co nie znaczy, że nie uważam, że czasem trolling jest skuteczniejszy na szczupaki, które są ostrożne i/lub bardzo duże. Być może mają więcej czasu, żeby płynąć za przynętą i "namyślić się" przed braniem. Wiele zależy od miejsca i dnia.

• Like 1

• 0

Podstawa to o jakich rybach mowa, bo na Czorsztynie to i sandacze i szczupaki też są

Raczej szczupaki , bo sandacz i trolling późną jesienią to byłaby całkowita nowość. 

Myślę,że największą przyjemność z wędkowania będziesz miał, jak sam sobie odpowiesz na te pytania. Dużo pływaj, obserwuj echo, wyciagaj wnioski, nie idź na skróty

Pływam tam 10 lat , głownie trollinguje i moje efekty spadają z biegiem lat ale jest jedna prawidłowość . Na jesieni moje wyniki trollingowe obijają się o okrągłe 0. A czytając nie tylko tutaj są osoby , które aktywnie tam torllingują przez cały sezon.

• 0

Panowie wiem że nie ten wątek, ale może komuś zalegają salmo perch 8dr w ciut starszej wersji od tej, którą teraz produkują, a dokładnie z takim sterem jak na fotce poniżej, wobler z lewej strony.

post-61266-0-75691900-1637090916_thumb.jpg

Trollinguje na pewnym jeziorze i tylko ten wobler schodzi na taką głębokość że nie zaczepia o dno i wabi ryby.

Ewentualnie czy możecie polecić jakiś wobler pod szczupłego do trollingu w rozmiarze 8 i nie schodzący głębiej niż 3 metry?, od razu zaznaczę ze te schodzące do 2,5m niestety się nie nadają, taka specyfika łowiska.

• 0

Czytam, kolega pisał o 25lb. Może napisz że masz kijek do 10g i on jest za słaby w trollingu ;)

Takich głupot zazwyczaj nie piszę Widać, że nie przeczytałeś wszystkiego, ale szpilę warto komuś wsadzić ;) .

Poinformowałem przyjaciela (wiem o czym pisał), że mam ten kij wersji 20Lb co może być pewnym odniesieniem do jego pytania