Skocz do zawartości
  • 0

Trolling - jak ugryźć?

Piasek

Pytanie

Witam. Szukałem trochę na forum jakichś wskazówek dla początkującego w trollingu, ale nie znalazłem. Gdzieniegdzie są porozrzucane szczątkowe informacje. Osobiście mam kilka pytań, np:

1.Jak ustawić hamulec kołowrotka, lekko - tak żeby lekki wzrost oporu przynęty powodował wysnuwanie linki, czy mocno ,tak żeby ryba natrafiła na silny opór i się sama zacięła.

2. Na jaką minimalną odległość, wypuszczać przynętę przy trollingu za szczupakiem, na płytkiej (głębokość 1,5 - 2,5 metra) i praktycznie bez uciągu rzece.

Na pewno jescze coś mi się przypomni, ale na razie akurat te pytania mnie najbardziej nurtują. Dzięki z góry i pozdrawiam.

Marcin Piaskowski

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Po prostu cześć szczytowa będzie bardziej wygięta. Tutaj każdy musi sobie określić jaki zakres uważa za dopuszczalny. U mnie pracuje z wszystkimi przynętami szczupakowymi od Percha czy Stinga 8cm do Rapali Tail Dancer 13 czy Percha 14sdr. W każdym razie ja używam go i do trollingu za sumem na Wiśle , a i będąc w Szwecji okonie mi z niego nie spadały ( takie około 40cm)

Edytowane przez crizz100
  • Like 2

• 0

Godski jakie młynki masz podpięte ? Zamówiłem 240 cm do 40 lb i 210 cm do 25lb zastanawiam się nad abu ambasadorem stx

Dwie złote, okrągłe Okumy. Mam tez Lexe 300 z licznikiem.

Okumy mocniejsze od Abu bo ramy aluminiowe (jak w Daiwie Luna)i bebechy mocniejsze ale Abu też się nada

Daj linka do tej 40 LB.

• 0

Chyba kupiłem ostatnią 40 lb (czekam na przesyłkę) została tylko ta wersja https://m.olx.pl/d/oferta/shakespeare-ugly-stik-tiger-2-10m-12-25lb-sum-szczupak-trolling-CID767-IDHQrRj.html?reason=seller_listing%7Cnormal

Zadzwoń zapytaj fajny gość może coś jeszcze wynajdzie.

Wcześniej sprzedawał 40 lb po 300 pln jak kupiłem za 240 pln

Miał jeszcze jedną szt 15-25 lb 210cm

Edyta: który model okumy ? Licznik Się przydaje ?

Edytowane przez Radbraw

• 0

U mnie licznik się nie sprawdził musiałem czały czas przeliczać.

Kupiłem plecionke multicolor i wszystko stalo się prostrze.

Te mechaniczne liczniki to fakt słabo działają, ja używam daiwa lightgame z cyfrowym licznikiem i jest super

• Like 1

• 0

U mnie licznik się nie sprawdził musiałem czały czas przeliczać.

Kupiłem plecionke multicolor i wszystko stalo się prostrze.

Nie rozumiem! Co Ty cały czas przeliczasz? Chodzi o powtarzalność i eliminację jednego z czynników wpływających na głębokość pracy przynęty. Tylko jedną aczkolwiek często kluczową. Aż mi głupio o tym pisać bo wiem do kogo piszę, ale rodzaj przynęt bez wchodzenia w szczegóły to kilka kolejnych elementów (prędkość, grubość linki), które trzeba brać pod uwagę przy trollingu ( i między innymi dlatego, ci co twierdza, że Troling jest nudny, prostacki i prosty ... mogą mnie cmoknąć!)

Ja na Magda Pro 30 nakleiłem biały plaster i przelicznik ile to jest metrów 80, 120, 150 stóp. 2-5 metrów różnicy, przy średnio głębokim łowieniu jeziorowym nie ma znaczenia. Natomiast odliczanie na podstawie migających, kolorowych odcinków multikolor powoduje u mnie objawy migotania padaczkowego. 

W przypadku plecionek nawiniętych na multiki bez licznika, stosuję inny myk. Przekłuwam plecionkę cienką igłą i przeciągam kolorową nitkę. Zawijam kilka razy i zawiązuję, U mnie : żółta 20m, zielona 30m, czerwona 50m. To mi wystarcza.

Edytowane przez BOB

• 0

Mechanicznie Daiwa daje radę ?

Kwestia preferencji, miałem Lexa z licznikiem mechanicznym był ok , ale taki licznik wymusza to że on wystaje poza obudowę. Porównaj sobie Daiwe Lightgame i Daiwa Lexa z licznikiem.

Musisz odpowiedzieć sobie po co Ci dokładnie ten licznik, na jakie przynęty chcesz łowić, jakie masz łowiska itd.

Bob podał super patent z tą nitką, może takie coś Ci wystarczy do tego żeby powtarzalnie podawać przynętę.

Chyba że chcesz łowić na gumy w trollingu i kombinować mocno z ich obciążeniem to wtedy ja jednak polecam licznik, z tym że nie ma znaczenia czy on pokazuje metry, stopy czy jakiekolwiek inne jednostki. Chodzi o to że wiesz że przy wskazaniu 50 i prędkości takiej , osiągasz dana głębokość pracy - a najważniejsze masz brania.

Gdzie masz zamiar łowić i jakie ryby ?

• Like 1

• 0

Radziu, Marek Szymański łowił na Magdy Pro kilka sezonów na Bałtyku łososie i dawały radę. Więc nie wpadaj w przesadę. Choć w sumie, życzę Ci aby z powodu łowionych ryb multiki zaczęły Ci trzeszczeć! :good:

Okumę Magdę śmiało można nazwać "królową trollingu morskiego". Wielu trollingowców jej używało i nadal używa (celowo nie piszę że większość bo statystyk nie prowadziłem) ale często gościła na zestawach. 

post-52268-0-49078000-1638466633_thumb.jpg

post-52268-0-13190600-1638466647_thumb.jpg

post-52268-0-46379500-1638466660_thumb.jpg

Edytowane przez Okonhel
  • Like 2

• 0

Sum na rzece i szczupak na Mazurach.

P.S. Chodziło mi o stan techniczny daiwy, długo nią lowisz, coś trzeszczy itp ?

Na szczupaka to myślę że każdy multik z licznikiem będzie ok , byle mieścił odpowiednią ilość linki. Dodatkowo można sobie zakupić taki z terkotką, Lightgame nie ma niestety co jest wadą. Używam go 3 sezony w tym zaliczyl też kilka razy Szwecje , nie ma najmniejszych obaw o to że się zużyje, prędzej Cię ręką rozbili od wyciągania ciężkich przynęt lub holowania ryb ;)

Ja osobiście na suma bym multika nie używał w trollingu ale to już kwestia indywidualnych preferencji i raczej trzeba by było wziąć większy rozmiar

• Like 1

• 0

Radziu, Marek Szymański łowił na Magdy Pro kilka sezonów na Bałtyku łososie i dawały radę. Więc nie wpadaj w przesadę. Choć w sumie, życzę Ci aby z powodu łowionych ryb multiki zaczęły Ci trzeszczeć! :good:

Wiesz jak jest… wolę popytać i kupić coś rozsądnego i może w rozsądnych pieniądzach :) Trollingu będę się uczył mam już wszystko oprócz kołowrotków i wiedzy :)

• 0

Robert chyba ja i kolega jesteśmy jacyś inni.

Zapraszam na ryby pokaże co i jak u mnie funkcjonuje.

Wiem że licznik jest w stopach i nie chce mi się poprostu przeliczać i nie mam czasu gdy zobacze że szczupak stoi na 12 m a przynęta idzie na 8m i teraz masz max 3 do 4 sek zeby podać przynęte. A tu wiem ze musze popuścić 20 m. I wiem że jak branie nie nastapipi po 6 sek. To podwijam znowu do 8m

Kolega z którym plywam na ryby rok temu podszkolił jedną osobe z którą podpływał dzień i wytłumaczył co i jak osoba z kolegą z łodzi stanął na pudle w zawodach trolingowych na Żarnowcu 2020

Edytowane przez nurek28

• 0

Robert chyba ja i kolega jesteśmy jacyś inni.

Zapraszam na ryby pokaże co i jak u mnie funkcjonuje.

Wiem że licznik jest w stopach i nie chce mi się poprostu przeliczać i nie mam czasu gdy zobacze że szczupak stoi na 12 m a przynęta idzie na 8m i teraz masz max 3 do 4 sek zeby podać przynęte. A tu wiem ze musze popuścić 20 m. I wiem że jak branie nie nastapipi po 6 sek. To podwijam znowu do 8m

Kolega z którym plywam na ryby rok temu podszkolił jedną osobe z którą podpływał dzień i wytłumaczył co i osoba z kolegą z łodzi stanął na pudle w zawodach trolingowych na Żarnowcu 2020

Jakie przynęty Ci się sprawdzają na tak głęboko stojące szczupaki ?