Skocz do zawartości
  • 0

Trolling - jak ugryźć?

Piasek

Pytanie

Witam. Szukałem trochę na forum jakichś wskazówek dla początkującego w trollingu, ale nie znalazłem. Gdzieniegdzie są porozrzucane szczątkowe informacje. Osobiście mam kilka pytań, np:

1.Jak ustawić hamulec kołowrotka, lekko - tak żeby lekki wzrost oporu przynęty powodował wysnuwanie linki, czy mocno ,tak żeby ryba natrafiła na silny opór i się sama zacięła.

2. Na jaką minimalną odległość, wypuszczać przynętę przy trollingu za szczupakiem, na płytkiej (głębokość 1,5 - 2,5 metra) i praktycznie bez uciągu rzece.

Na pewno jescze coś mi się przypomni, ale na razie akurat te pytania mnie najbardziej nurtują. Dzięki z góry i pozdrawiam.

Marcin Piaskowski

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jedyna opcja na sprawdzenie , która i ja zweryfikowałem swoje zludzenia to naplyniecie z głębokiej wody na taką właśnie 5 czy 6m bez zaczepów- można zdjąć kotwice żeby nie urwać. I wtedy widzimy czy dotknie dna czy nie

Dokładnie tak jak piszesz ja właśnie robiłem, robię... Sprawdzając różne przynęty fajnie jest jak się ma ciekawą wodę z różnymi górkami, bądź też językami schodzącymi na różną głębokość... Oczywiście mapa na echu duuużo ułatwia...

• 0

Panowie tej jesieni chce zacząć używać żyłki zamiast sztywnej plecionki. Pytanie w jaką średnice pójść? Czy do przynęt 100-500g brać 0.50, czy 0.40 wystarczy przy szczupakach 100+? Drugie pytanie o średnice do trollingu sandaczowego, typowe woblery 9-13cm, czy 0.30 (wytrzymałość Ok 9kg) będzie wystarczająca do miejsc gdzie zdarzają się 90?

Edytowane przez Pitpno

• 0

Panowie tej jesieni chce zacząć używać żyłki zamiast sztywnej plecionki. Pytanie w jaką średnice pójść? Czy do przynęt 100-500g brać 0.50, czy 0.40 wystarczy przy szczupakach 100+? Drugie pytanie o średnice do trollingu sandaczowego, typowe woblery 9-13cm, czy 0.30 (wytrzymałość Ok 9kg) będzie wystarczająca do miejsc gdzie zdarzają się 90?

Jak dla mnie to zamiast żyłki poszedłbym w miękki kij + plecionka.

• Like 1

• 0

Drugie pytanie o średnice do trollingu sandaczowego, typowe woblery 9-13cm, czy 0.30 (wytrzymałość Ok 9kg) będzie wystarczająca do miejsc gdzie zdarzają się 90?

Ja takie ryby łowiłem plecionką 1.0-1.2, więc żyłka w podanej przez Ciebie grubości powinna sobie bez problemu poradzić. Pytanie, czy nie będzie zbyt rozciągliwa (nie mam doświadczeń tego typu).

• 0

Mógłbyś coś więcej napisać, czemu żyłka twoim zdaniem jest lepsza?

A to nic nadzwyczajnego, bardzo dobra amortyzacja, wybacza dużo więcej błędów, można bezproblemowo holować ładne okonie które nie będą spadać na zestawie typowo pod szczupaki. Dodatkowo wytrzymałość na przecieranie na kamieniach, oraz mniejsza widoczność szczególnie w czystych wodach.

Odkąd zacząłem łowić żyłka praktycznie nie mam żadnych spadow, jedynie przy celowym łowieniu sandaczy trzeba mocno skręcać hamulec i można się zdziwić jak zaatakuje nam ładny szczupak

• Like 1

• 0

Lupka poszła w ruch, ale nie znalazłem odpowiedzi. Napiszcie proszę jaką linkę do downriggera zastosować? Kulę mam już około 2kg zamówioną. Czy coś takiego nie będzie za grube? Chcę zacząć z trollingiem i się miotam w temacie :)

https://allegro.pl/oferta/lina-linka-nierdzewna-miekka-2mm-splot-7x19-inox-9567404529?utm_source=notification&utm_medium=platformMessageCopy&utm_campaign=be43a64a-ba9d-4632-9055-84017c4c170c&utm_content=offer-link

• 0

zyłka 0,45 - 0,50 ogrania temat (do łowienia szczupaków) 

Klips trollingowy Mini Power Grip SCOTTY 1182 utrzyma przynete 300g nic sie nie wypina (Pike 4d 48cm mi nie wypinało a wazy jakieś 700g)

waruneki: 1. zyłka, 2. nie za ciężki planer (170g dla mnie idealny), 2. regulacja klipsa na mocniej (zawsze można cos podłożyć będzie mocniej trzymał), 3. przyzwoita prędkość 3-4km

za mocny ścisk na klipsie tez nie dobrze bo mniejsze ryby nie wypinają sie a wiadomo, ze nie łowi sie samych 100+

przy łowieniu agresywnymi głęboko schodzącymi woblerami i prędkość powyżej 4km łowienie na zyłki i planery traci raczej sens (plecionka i łowienie z reki)

kij ma duże znaczenie - sugeruje inlinery typu planer (jak bedzie za sztywny to ma to też wpływ na zerwania klipów),

pozdr @Wojti

• 0

Ja takie ryby łowiłem plecionką 1.0-1.2, więc żyłka w podanej przez Ciebie grubości powinna sobie bez problemu poradzić. Pytanie, czy nie będzie zbyt rozciągliwa (nie mam doświadczeń tego typu).

sa zyłki z mniejsza rozciagliwościa dedykowane do trollingu

• 0

Trollowałem z Wojtkiem. I potwierdzam to, co mówi. Co do wady żyłki ( choć wcale wadą być nie musi), po rozpoczęciu holu na dalszym wypuście, ciężko ocenić wielkość ryby. Ale profesjonalnie zmontowany zestaw ( a taki był) powoduje dreszczyk emocji związany z pytaniem co też Nam przywaliło. Im bliżej łódki, tym sytuacja się klaruje. O to chyba chodzi w wędkarstwie. Najpierw branie ryby, a później ocena jej możliwości, hol i moc zestawu. I dobre podebranie. ( Dzięki, Wojtuś). Jest wiele czynników wpływających na końcowy sukces.

• 0

Koledzy,

W tym sezonie zamierzam pierwszy raz potrollingować na szwedzkich jeziorach. Czytam ten wątek od początku ale nie wszystko jest dla mnie jasne.

Czy ktoś może mi podpowiedzieć, jaki rodzaj przyponu powinienem zainstalować (długość, grubość, wytrzymałość) i w którym miejscu przymocować ciężarek dociążający?

Czy przypon Dragon 7x7 Surflon 30kg, 80cm będzie ok? Nie będzie zbyt sztywny i gruby?

I jak to zamocować? Bezpośrednio do linki głównej czy linkę główną zakończyć krętlikiem z agrafką i do tego wpiąć przypon? Jakie rozmiary krętlika będą odpowiednie?

A obciążenie gdzie wpiąć? I czym? Zwykłym przyponem stalowym 20cm?

• 0

Koledzy,

W tym sezonie zamierzam pierwszy raz potrollingować na szwedzkich jeziorach. Czytam ten wątek od początku ale nie wszystko jest dla mnie jasne.

Czy ktoś może mi podpowiedzieć, jaki rodzaj przyponu powinienem zainstalować (długość, grubość, wytrzymałość) i w którym miejscu przymocować ciężarek dociążający?

Czy przypon Dragon 7x7 Surflon 30kg, 80cm będzie ok? Nie będzie zbyt sztywny i gruby?

I jak to zamocować? Bezpośrednio do linki głównej czy linkę główną zakończyć krętlikiem z agrafką i do tego wpiąć przypon? Jakie rozmiary krętlika będą odpowiednie?

A obciążenie gdzie wpiąć? I czym? Zwykłym przyponem stalowym 20cm?

Przypon minimum 50 cm a najlepiej w okolicach metra, jak głęboko trolujesz (w toni) przypon cienki czyli stalka 7x7 bez otuliny (Surfstrand). Cienki - wystarczy 30 lb, linka też cienka 20-30 lb - przynęta będzie szła głębiej. Oczywiście jak nie ma zaczepów. Ciężarek na oczku linka główna-przypon. Przypon wiążesz do linki. Linka kolorowa lub multik z licznikiem. Miękki kij - szczególnie przy trollu z uchwytu i plecionce.

Płytki trolling na krótkim dyszlu to zupełnie inna bajka.

Edytowane przez godski
  • Like 1

• 0

Jeszcze jest kwestia czym będziesz trollował. Guma czy woblery. Jeśli wcześniej tego nie robiłeś to polecam zacząć od woblerów. Nie zawsze opis zgadza się z rzeczywistą głębokością osiąganą przez wobler, ale woblery łatwiej trzymają się swojej głębokości. Są cztery składowe które mają wpływ na to jak głęboko schodzi przynęta. Długość i grubość linki, prędkość płynięcia, pływalność przynęty. Jeśli płyniemy prosto ze stałą prędkością przynęta idzie na swojej głębokości, przy zmieniającej się prędkości, co może być spowodowane wiatrem, skręcaniem, czy nierówną pracą silnika guma strasznie szybko zmienia głębokość. Woblery szczególnie te pływające lub neutralne robią to znaczenie wolniej.

Tomek

• Like 1

• 0

Przypon minimum 50 cm a najlepiej w okolicach metra, jak głęboko trolujesz (w toni) przypon cienki czyli stalka 7x7 bez otuliny (Surfstrand). Cienki - wystarczy 30 lb, linka też cienka 20-30 lb - przynęta będzie szła głębiej. Oczywiście jak nie ma zaczepów. Ciężarek na oczku linka główna-przypon. Przypon wiążesz do linki. Linka kolorowa lub multik z licznikiem. Miękki kij - szczególnie przy trollu z uchwytu i plecionce.

Płytki trolling na krótkim dyszlu to zupełnie inna bajka.

Czy taki przypon jest ok?

https://allegro.pl/oferta/dragon-7x7-surflon-biggame-trol-30kg-80cm-opk-2szt-7830887895

Niestety nie ma bez otuliny.

Czyli przywiązuję go do linki głównej i w miejscu wiązania wpinam trok z ciężarkiem?

• 0

Jeśli wcześniej nie trollingowałeś to posłuchaj rady kolegi i zacznij od woblerów, są o wiele łatwiejsze w obsłudze.

Jeśli jednak będziesz próbował na gumy to ciężarek wpinaj w oczko krętlika do którego zamocowana jest linka od przyponu a nie wiązanie żeby zminimalizować prawdopodobieństwo uszkodzenia zawiązanej plecionki agrafką ciężarka.

Edytowane przez Pumba

• 0

Jeszcze jest kwestia czym będziesz trollował. Guma czy woblery. Jeśli wcześniej tego nie robiłeś to polecam zacząć od woblerów. Nie zawsze opis zgadza się z rzeczywistą głębokością osiąganą przez wobler, ale woblery łatwiej trzymają się swojej głębokości. Są cztery składowe które mają wpływ na to jak głęboko schodzi przynęta. Długość i grubość linki, prędkość płynięcia, pływalność przynęty. Jeśli płyniemy prosto ze stałą prędkością przynęta idzie na swojej głębokości, przy zmieniającej się prędkości, co może być spowodowane wiatrem, skręcaniem, czy nierówną pracą silnika guma strasznie szybko zmienia głębokość. Woblery szczególnie te pływające lub neutralne robią to znaczenie wolniej.

Tomek

No właśnie...

Zacznijmy od tego, że do troliligu będę używał pontonu napędzanego siłą mięśni (wiosła) :) Pływam sam, więc wędki będą osadzone w uchwytach. Jedna wędka castingowa Shimano SLX 7,2" 14-42g 30-65lb/ nawinięta linka 2.0PE Druga wędka to spinning Shimano Exsence Genos 9,2" 4-32g, nawinięta linka 1.5PE.

Przynęty. Mam kilkanaście woblerów typowo spinningowych, zazwyczaj średnie i małe. Do tego około 50 sztuk błystek Mepps w różnych rozmiarach, kilka jerków, swimbaitów i jakieś wahadłówki. No i właśnie te przynęty chciałbym jakimś prostym sposobem sprowadzić wgłąb wody. Jak głęboko? Nie wiem. To będzie zależało i od warunków i od możliwości.

Chętnie też zasięgnę informacji, jakie przynęty na trolling powinienem dokupić (oczywiście uwzględniając fakt, że płynę o wiosłach). Czytałem, że duże, mocno dociążone gumy i wahadłówki gnom 20-40g.