Skocz do zawartości
  • 0

Trolling - jak ugryźć?

Piasek

Pytanie

Witam. Szukałem trochę na forum jakichś wskazówek dla początkującego w trollingu, ale nie znalazłem. Gdzieniegdzie są porozrzucane szczątkowe informacje. Osobiście mam kilka pytań, np:

1.Jak ustawić hamulec kołowrotka, lekko - tak żeby lekki wzrost oporu przynęty powodował wysnuwanie linki, czy mocno ,tak żeby ryba natrafiła na silny opór i się sama zacięła.

2. Na jaką minimalną odległość, wypuszczać przynętę przy trollingu za szczupakiem, na płytkiej (głębokość 1,5 - 2,5 metra) i praktycznie bez uciągu rzece.

Na pewno jescze coś mi się przypomni, ale na razie akurat te pytania mnie najbardziej nurtują. Dzięki z góry i pozdrawiam.

Marcin Piaskowski

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie wiem czy zdyscyplinowane.

To poprostu jest przetestowane przez x lat

Jeśli branie nie następuje w tym czasie to ja odpuszczam. Nie mam water wolfa żeby obserwować czy szczupak płynie i jak długo płynie.

Może jak jest nie aktywny to podąża za przynętą. Ale jak jest aktywny to u mnie tak to wygląda????

Edytowane przez nurek28

• 0

Z moich obserwacji wynika, że ryba potrafi płynąć za przynętą kilkanaście- kilkadziesiąt sekund od zaobserwowania na echu albo pierwszego kontaktu. Faktycznie często branie następuje w ciągu kilku, ale nie chcę tworzyć statystyk (czy jest to 20, 50, czy 80% przypadków, bo to zależy od wielu czynników). Kiedy nie mam brania w tym czasie - zaczynam pracować przynętą. Nie liczyłem również ile ryb łowię z prowokacji (w tym w sytuacjach jw.) ale subiektywnie uważam, że dużo. Na dziś uważam, że skuteczny sposób prowokacji zależy od rodzaju przynęty i typu łowiska. Być może od intensywności żerowania. Nie dzielę ryb na aktywne i nieaktywne. Pomiędzy pomiędzy intensywnym żerowaniem a jego całkowitym brakiem jest wiele odcieni szarości. W tym roku miałem srogie lekcje na płytkiej wodzie, gdzie liczba odprowadzeń i wąchnięć doprowadzała mnie niekiedy do rozpaczy (po jakimś czasie się przyzwyczaiłem). A potem się okazywało, że na odpowiednią przynętę, odpowiednio podaną, można było całkiem sensownie połowić...

• Like 1

• 0

Łowie ale nie w trolingu.

Mam tyle wody że nie musze.

U mnie w strefue ciszy nie ma jeziora w którym jest duża populacja szczupaka takiego powiedzmy powyzej 80cm.

W ostatnich latach gdy jechałem na Mazurskie jezioro objęte strefą ciszy, wyniki były bardziej niż przykre a rybak wieczorem płynął na spalinie spr sieci. Więcej zaufania mam do zbiorników gdzie można pływać wszystkim.

• 0

Podobną pogawędkę miał Bob na Warmii, spotkanie z rybakami okazało się na tyle groteskowe że napisał o tym artykuł do Wędkarskiego Świata ,, okoń po 1,2 zł,, o ile dobrze pamietam tytuł… może sam opowie :)

Wracając do mojego pytania o multiplikator polecicie coś konkretnego w przystępnej cenie ?

Edyta: tak by waga była niższa niż 0,5 kg :)

Edytowane przez Radbraw
  • Like 1

• 0

Piszecie o Panoptixie? Próbowałem śledzić przynętę 20m za łódką i bardzo słabo to wygląda

Jaki masz przetwornik live? Im starszy, tym lepszy- serio. Zasada niższych khz obowiązuje- im mniej , tym dalej widać. Ja już windę mam, stary lajwsajt lowrance będzie się gapił w nią, a do przodu to co inne będzie grane, ale to już pewnie w nowym sezonie od maja, bo teraz pogodowa ruletka.

• 0

Jaki zasięg można uzyskać w takim obrazowaniu ?

to zależy od wersji softu, niestety, ta co musiałem załadować skróciła zasięg livesight do nastu metrów, ale to do obserwacji kulki wystarczy w trollo, z rsztą ja mam trochę inny koncept na to, bardziej interesuje mnie napływanie na konkretną rybę i podlewarowanie kuli nieco powyżej głębokości namierzonej ryby, liveigth ma mi na to dać czas

Active target od Lowrance ma zasięg 25 dużej przynęty spokojnie, ale to na dużym ekranie już musi być, natomiast problem jest gdzie indziej- szerokość wiązki skanującej to na tym dystancie +/-4m i trudno wcelować się w przynętę będzie. W livescope jest podobnie, ciut szerzej bo on bierze w opcji front 20stopni vs 18AT. 

• Like 2

• 0

Maciek 4 metry wystarczy.

Może ogarnie nawet 2 wędki z kulą to będzie super sprawa.

To powiem ci tak- stawia się lajwsajta w trybie vert, i będzie obraz sprzed i zza łodzi- po kilka metrów ładnych i do tego szeroki pas skanowania. Flitr się zmniejszy by nie było drobnicy i będzie widać tylko to, co trzeba. Zobacz tutaj moje nocne manewry z tym lajwsajtem.

https://youtu.be/y5lzZrBhd3w?t=484

Edytowane przez Maciej_K