RomanG Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Witam- mam pytanie do fachowców z tematu casting- otóż jakiś czas temu zaifekowałem się wirusem pod nazwą casting, leczenie domowymi metodami nie wiele dało- trzeba się poddać zabiegom i zaczynam się przygotowywać do gruntownego zabiegu. Mój przyjaciel wiedząc że przymierzam się do zmian w sprawił mi prezent przyśpieszając decyzje w postaci takiej maszynki Pytanie brzmi czy wykorzystując tą maszynkę zdołam się nauczyć podstawowych rzutów i operowania kijem w metodzie castingowej. Wiem że ta maszyna jest przeznaczona do cięższego kalibru przynęt, ale może da się czegoś nauczyć takim sprzętem, lub rozważam opcję zamiany z kimś na mniejszy za ewentualną dopłatą. Poradźcie jak ugryźć ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grego Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 @RomanGFachowcem nie jestem, ale - o ciężkim kalibrze wspomniałeś już sam; natomiast dodatkowo chciałbym zauważyć, że kołowrotek jest przeznaczony dla osób leworęcznych (albo Amerykanów ). Być może spełniasz któreś z tych kryteriów, ale jeśli nie, to ... chyba nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 @RomanG Obawiam się, że nie: www.fishingmag.co.nz/reel-shimano-tr200g.htm Moim zdaniem bedzie to mordęga i bardzo łatwo możesz się zniechęcic do castingu. Proszę, wpisz do wyszukiwarki Jerkbait (na górze strony) frazę np.: zestaw dla początkujących lub podstawy castingu - dowiesz się bardzo dużo. Friko ma dużą wiedzę na ten temat. Na e-bay możesz kupić bardzo dobry multik za około 70$. Musisz także dobrać odpowiedni kijek. Koledzy często oferują second handy w przystępnych cenach. Poszperaj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Cześć,Jeśli zachorowałeś na casting to nie lecz się z niego już na wstępie - to tak jakbyś na katar od razu brał antybiotyki w zastrzykach i robił trasfuzję krwi Jeśli chcesz dowiedzieć się co to casting zacznij od razu od odpowiednio skomponowanego zestawu. Ten multik pewnie nada się do ciężkiego łowienia ale ... słowo nada się wiele mówi. Najpierw moje pytanie - jak chcesz zacząć? Łowiąc ciężko szczupaki na jerki? Czy jak? Poza tym ... z tego co widzę to maszyna do ciężkiego orania. Zatem odpowiedź na Twoje pytania są 2xNIE. Różnice między rzutami ciężkim sprzętem a lekim są ogromne. Przejście z castingu lekkiego do ciężkiego jest dziecinnie proste, odwrotnie NIE (dużo nieprawidłowych nawyków). PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 ja bym sobie odpuścił te maszynke na dzień dobry. Kolega może miał dobre intencje, ale do nauki to ja bym go nie dawal. No chyba, że chciałbym kogoś zniechęcić Zdecydowanie polecam coś bardziej przynaznego... jak tylo określisz od jakich przynęt chcesz zacząć posypią się propozycje zestawu na początek, jak do tego dodasz jeszcze widełki cenowe to już będziemy w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanG Opublikowano 3 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Już od dosyć długiego czasu śledzę to forum zanim stałem się jego prawnym użytkownikiem i przez to teori się naczytałem sporo teraz ją wykorzystać to inna bajka, póki co na dzisiaj przygotowuję się do tego zadania spokojnie aby się nie zrazić na początek. Może tak do ciężkiej orki raczej już nie dam rady (należę do gatunku mocno przerośniętej młodzieży)i w związku z tym chciałbym się przymierzyć do średniaczka w granicach do 1oz, dół w miare najniżej, kijek będę robił około marca kwietnia u kolegi z firmy Atlantis, pewnie pan Matuszewski wie o kim mówie, ale nie ważne jest już obstukane blank Batsona, później z multikiem myślę że mi doradzicie coś sensownego.Na dzień dzisiejszy chciałbym coś takiego abym mógł na sucho ćwiczyć żuty,a przy tym nie stracić nerwów i podnośić sobie ciśnienie, tak myślałem że z tej armaty pożytku miał nie będę, no ale darowanemu ... się nie zagląda. Na pewno każdą sugestię wykożystam skwapliwie za co z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Na dzień dzisiejszy chciałbym coś takiego abym mógł na sucho ćwiczyć żuty,a przy tym nie stracić nerwów i podnośić sobie ciśnienie, tak myślałem że z tej armaty pożytku miał nie będę, no ale darowanemu ... się nie zagląda. Na pewno każdą sugestię wykożystam skwapliwie za co z góry dzięki.w takim razie pomysl o kiju MH, pod slidery i fatso 10, z dobrym niskoprofilowcem, np. revo, albo curado lub ewentualnie procaster rojo, takim zestawem powinienes zalatwic ten 'problem' najszybciej ps. pozdrow pawla, ciekawe dlaczego nie odpowiada na maile? ma az tylu klientow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Romanie,Jeśli budujesz kijek to od razu radzę Tobie kupić docelowy multiplikator. Kroki pośrednie to ... niestety tylko strata pieniędzy, czasu i dobrego humoru. Do kijka 1 oz. dobierzesz sporo wspaniałych multiplikatorów. Od 100USD do ... 1200USD a tak jak powiedziałem relacja Lekki->ciężki istnieje ale już relacja odwrotna jest mało prawdziwa. Tak więc uczenie się ciężkiego by po dwóch miesiącach łowić lekkim ... hmmm ... na pewno nie wpłynie na jakość Twoich nawyków castingowych na + PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanG Opublikowano 3 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Chyba tak zrobię, trochę ciężkawo z kasiorką ale trzeba coś wymyślić i żeczywiście ustawiać się docelowo, bez półśrodków tak myślałem ponieważ do wiosny mam sporo wolnego niezagospodarowanego czasu, no ale trzeba triche skorygować plany, jeszcze jedno jak myślicie czy znajdę chętnego na tą armatę? A Pawełek miewa się spoko,na pewno pozdrowie go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2008 Jeśli ciężko z kasiorką to radzę koncentrację na wersji docelowej. W Twoim przypadku można podać propozycję, która sprawdzi się w 100% bez potrzeby szukania. A podkreślę jeszcze raz - obsługi multika nauczysz się na ciężkim zestawie ale ... rzuty takim zestawem bardzo wzmacniają złe nawyki. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2008 A podkreślę jeszcze raz - obsługi multika nauczysz się na ciężkim zestawie ale ... rzuty takim zestawem bardzo wzmacniają złe nawyki.@remekprzestan straszyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi