Skocz do zawartości

KLENIE 2008

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzie, ja Was nastepnym razem wezme nad wode i mi bedziecie pokazywac gdzie mam rzucac :lol: Cudo! Dziekuje za podpowiedzi.

@ginel: Przy tym drzewie spedzilem z godzine. Rzucalem kazdym woblerkiem ktorym mialem ze soba, od uklejki, po czarnucha az do firetigerka. Nic :angry: Moze jeszcze za zimno i ryba sie nie ruszyla??

Bede probowal na dniach :D

EDIT: Ja probowalem inaczej, mianowice szlem wzdluz czerwonej lini i rzucalem w czarne punkty. Cos mi sie wydaje ze kleniska poploszylem :mellow:

http://i28.tinypic.com/2v8fsix.jpg

• Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Szukałeś daleko, a klenie masz blisko, pod nogami. W czasie zimy kleni nie będzie na wewnętrznym łuku rzeki, chyba, że są tam jakieś zatopione krzaki i dołki. Kleń nawet zimą będzie się trzymał nurtu, jedynie jak będzie schodziła pośniegowa(zimna) woda będzie wbijał się w cofki(blisko brzegu) i stał za przeszkodami. Bardzo często przy dnie.

Tomek, a jaka głębokość jest tej rzeki po obydwóch stronach i co jest na dnie?

...

Kleń nawet zimą będzie się trzymał nurtu, jedynie jak będzie schodziła pośniegowa(zimna) woda będzie wbijał się w cofki(blisko brzegu) i stał za przeszkodami

...

tu bym sie z toba nie zgodzil, nie dlatego, ze nie masz racji (bo masz) ale ze wzgledu na zaprezentowane lowisko, na takiej wodzie klen moze byc wszedzie ale najczesciej jest schowany 'w krzakach'

Tak przegladam ten watek i doszedlem do wniosku ze sam musze pochodzic i sprobowac swoich sil z kleniami :unsure: tym bardziej ze w paslece jest ich troche :D

@Lanio - trochę? Masz pod nosem jedną z najlepszych kleniowych rzek w Polsce. Odcinek między zbiornikiem w Pierzchałach, a Zalewem Wiślanym to prawdziwe eldorado.. W czasach studenckich łowiłem piękne klenie w samym Braniewie, a powyżej jest o wiele lepiej..

Szkoda, że nie mam czasu odwiedzić teraz tamtych okolic :(

Czesc :D

ja wczoraj bylem nad woda, wlasnie wyprobowac Waszych porad :D

Stan wody spadl ok. 50cm, wiec bylo juz calkiem fajnie :D

Niestety byl bardzo mocny wiatr i bylo zimno. (Teraz znowu leje i pada gradem, wiec znowu sie woda podniesie :()

Oczywiscie klenie nie chcialy wspolracowywac, ale czuje ze to miejsce bedzie w lecie, lub jak sie zrobi wreszcie cieplo, znakomita miejscowka.

Zrobilem za to zdjecie z miejsca gdzie Pitt mi kazal rzucal lub spuszczac z pradem. Fajna metoda :D :D

http://images25.fotosik.pl/179/2dc75b025554a5db.jpg

Pozdrawiam i Wesolych Swiat zycze :D

Bo, widzisz. Myślę sobie, że jeśli to popularny kawałek rzeczki, to o klenia może być trudno.

Po prostu, może ich tam nie być.

Podobnie mamy na Nysie Łużyckiej, w okolicy Zgorzelca.

Nie za bardzo chcą (klenie) przebywać, w miejscach łatwo dostępnych.

Trzeba czasem się nieźle natrudzić, żeby dotrzeć do dobrej miejscówki.

Rozumie :D Jednak musze dodac ze presja wedkarska nad Nidda jest prawie zerowa. Jak jest ze mna trzech wedkarzy regularnie chodzacych to jest maximum. Oni jednak chodza w inne miejsca. Mysle ze ta sciezka to jeszcze z ostatniego roku, i moze w tym roku jak sie ociepli i bede pierwszy nad woda to moze jakis klen sie skusi :D

Pozdrawiam

Hmm, juz sam nie wiem co mam o tym myslec :(

Popruboje jeszcze pare razy w tym miejscu, jak nic nie bedzie to bede szukal innych miejsc.

Rok temu znalazlem takie miejsce. Nie wiem czy dobre na klenia, bede probowal w tym roku. Jak na Nidde to mocny uciag, dosyc plytko. Dlatego tam nie lowilem bo mi sie ciagle woblerki urywaly. Teraz chce sobie jakiegos powierzchniowca kupic i potestowac.

http://www.spanish-fishing.de/images/stories/nidda_I/buhne.jpg

Pozdrawiam

@tomek

to miejsce tez jest super, tam tez powinny stac ale jak pisal popper, tam gdzie tlok, tam malo kleni ... albo nie chca zagryzac ;)

pogoda taka, ze psa za drzwi zal wyrzucic ... wiec poszedlem na ryby :mellow:

mialem jeszcze takiego, ze az mi sie skora zmarszczyla na ... plecach, ale dosyc szybko spadl, zagryzl salwkowego ... w sumie trzy ladne klonki, ale foty niewyjsciowe, bo zamazane ... znalazlem swietne miejsce, w ogole takie jakies niekleniowe ...

ale kleni powyzej 60 cm to tam jak na pochodzie 1-majowym :unsure: ;) :mellow:

post-24-1348913833,4694_thumb.jpg

post-24-1348913833,54_thumb.jpg