marcinesz Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 No i właśnie ryba na ostatniej fotce MA wrzecionowaty kształt ciała oraz MA czarne zakończenia łusek.A po trzecie - zaokrąglona płetwa odbytowa, charakterystyczna dla klenia. Jaź ma tę płetwę zakończoną wklęśle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lookasz Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 Zwróc uwagę na wielkość łusek , a najlepiej porównaj je z rybami na pierwszych dwóch fotkach . Kleń nie ma takich łusek ! Ewentualnie może to być hybryda . Faktycznie , jeśli chodzi o płetwę odbytową masz rację . Nie zwróciłem na to uwagi , ale poza tym szczegółem rybka podobna jest bardziej do jazia . Napewno nie jest to kształt wrzecionowaty tylko bocznie spłaszczony ! Myśle , że najlepiej będzie jak pójdziemy na kompromis i uznamy ją za hybrydę klenia z jaziem , czyli klenio-jazia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 Zastanawiałem się nad hybrydą, ale moim zdaniem to zdjęcie jest po prostu mocniej doświetlone niż poprzednie i stąd te łuski wyglądają drobniej, bo mają słabiej zaznaczone kontury niż na poprzednich fotkach.Moim zdaniem wielkość łba, kształt pokryw skrzelowych, wielkość ogona w stosunku do reszty ciała, kształt płetwy odbytowej przemawiają za kleniem (nie nawet hybrydą).Dla porównania zobacz fotkę jazia z wątku Jazie 2008 - zobacz, jakie tam pokrywy skrzelowe ma jaź oraz właśnie jaki romboidalny kształt łusek (kleń ma bardziej owalne, z nasadą zaznaczoną / pogrubioną na czarno). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 Mały klonek. Na pewno nie jaź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 Również sądzę, że to kleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HotSauce Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 @karhu:Gratuluje klonków. Ten twój kolega nie gra czasami w kosza? (czapka Jordana .Fajna rzeczka - przypomina mi Wełnę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 1000% KLEŃ (klonek) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arhuku Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 @Lookasz To na pewno kleń. Przemawia za tym kilka, wymienionych już wyżej, faktów:- wypukły kształt płetwy odbytowej- wielkość otworu gębowego- siateczkowy deseń na ciele ryby (na zdjęciu mało widoczny, lecz na żywo zdecydowanie rzucający się w oczy). Sądzę, że przyczyną Twoich wątpliwości jest słaba jakość zdjęcia jak i sama wielkość ryby (niewiele ponad wymiar ochronny). Jednak zapewniam Ciebie, że to kleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom23 Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 klenik- na bank a to moje z soboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lookasz Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 @Lookasz To na pewno kleń. Przemawia za tym kilka, wymienionych już wyżej, faktów:- wypukły kształt płetwy odbytowej- wielkość otworu gębowego- siateczkowy deseń na ciele ryby (na zdjęciu mało widoczny, lecz na żywo zdecydowanie rzucający się w oczy). Sądzę, że przyczyną Twoich wątpliwości jest słaba jakość zdjęcia jak i sama wielkość ryby (niewiele ponad wymiar ochronny). Jednak zapewniam Ciebie, że to kleń. faktycznie może to przez nienajlepszą jakość fotki w takim razie przepraszam i gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arhuku Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 @Lookasz Spoko. Za gratulacje dziękuję w imieniu łowcy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginel Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2008 A ja leniuchowałem przez święta, ale w ten week będzie się działo Gratuluje łowcom kleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siksa Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2008 Dziś wyskoczyłem na kilka godzin. Łupem padły 2 kleniki o długości ok 35cm i 40cm. Wszystkie wzięły na Horneta 3,5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rutt Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2008 można wiedzieć na jaki kolor? bo nie wiem jak wobki malować swoją drogą to gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 29 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2008 @ruttja tobie wieczorem wstawie zdjecie moich trzech podstawowych pudelek kleniowych, to sobie kolory wybierzesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siksa Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2008 można wiedzieć na jaki kolor? bo nie wiem jak wobki malować swoją drogą to gratulacje Model to RS nowość tego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 29 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2008 na przynety w tych kolorach zawsze moge zlapac klenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2008 woda wygląda na czyściutką sam bym w takiej popływał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rutt Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2008 dzięki za zdjęcia i informacje Byłem dziś - ale oczywiście wynik - 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginel Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2008 Dziś zjechałem. Szkoda że pogoda się załamała. Wyciągnięte dwie ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 30 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2008 to sa przynety 'specjalne' tzn. takie kiedy duze klenie pobieraja maly pokarm oprocz tych lamancow w prawym, dolnym rogu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rutt Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2008 Dzięki jeszcze raz za te foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaDza Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2008 Pierwszy w sezonie, całe 43 cm piękności 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rutt Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2008 śliczny - gratulacje. No i jak widać można zrobić fajne zdjęcia nawet jak jest sie sam nad wodą (nie lubie zdjęć ryb - które leżą na trawie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 31 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 ladna rybka a i woda ma sliczny kolor, czy ci sie moze kawa z kubka wylala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi