Skocz do zawartości

KLENIE 2008

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

hlehle, takie :

Rynna pod drugim brzegiem (utworzona przez zwałkę z kilku świerków). rzucałem rollem nimfami, to metoda chyba długa nimfa ? rzut robiłem 45stopni pod prąd, brania były na wyjściu z rynny.

Szkoda że nie miałem wtedy suchej bo brały jętkę, byłoby ciekawiej.

Ja ostatnio małe wzdręgi na suchą przechytrzyłem.

Fajna woda.

Niedawno też trochę wzdręgi i małe jazie pomęczyłem (na suchą).

Ostatnio z braku czasu i nastania pełnoprawnej wiosny (maj) odłożyłem muchówkę i ruszyłem na bolenie.

W lato mam zamiar wrócić do sztucznego robaczenia :D

Pafek prowadziśz jakoś nimfę, czy tylko utrzymujesz kontakt?

Na odcinku od Sieradza do Warty jest tego badziewia od diabła + bobry przez ktore mozna nogi połamać wpadajac na ich korytarze :angry:

A od warty do połowy jeziorska rezerwat zaj...nych kormoranow i tego czego wydry nie dorwą wyłapia te ptaszyska....szkoda gadać :(

Może nie znam się na przyrodzie, ale bobry wydają mi się naszymi wędkarskimi sprzymierzęńcami. Odregulowują rzeki, czyniąc je dzikszymi. Ja tam uwielbiam krajobraz pobobrowy

Jestem prawie pewien, że to nie wydry, a norki amerykańskie uciekinierzy z hodowli. Wydra nie jest wcale łatwa do zaobserwowania, podstawowa różnica to wielkość i ubarwienie wydra jest ciemnobrunatna, długość ciała ok 1m waga dorosłego zwierzęcia ok 10kg, norka jest znacznie mniejsz i ma inne ubarwienie. No i gdyby to wydra zaatakowała tego klenia to już nikt by go nie złowił. Wydry występują na terenie całego kraju ale ich populacja nie jest wcale liczna, w przeciwieństwie do norek, które w niektórych rejonach rozpleniły się niesamowicie.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wydra_europejska

http://pl.wikipedia.org/wiki/Norka_ameryka%C5%84ska

Jestem prawie pewien, że to nie wydry, a norki amerykańskie uciekinierzy z hodowli. Wydra nie jest wcale łatwa do zaobserwowania, podstawowa różnica to wielkość i ubarwienie wydra jest ciemnobrunatna, długość ciała ok 1m waga dorosłego zwierzęcia ok 10kg, norka jest znacznie mniejsz i ma inne ubarwienie. No i gdyby to wydra zaatakowała tego klenia to już nikt by go nie złowił. Wydry występują na terenie całego kraju ale ich populacja nie jest wcale liczna, w przeciwieństwie do norek, które w niektórych rejonach rozpleniły się niesamowicie.

zgadzam się z Tobą .

Moim z zdaniem to norki ... nad Wisłą też szaleją i tak jak mówisz wydry są zdecydowanie większe .

Tak przy okazji, to wydry i norki nie zajmują tego samego terytorium. Tam gdzie osiedla się wydra, norka musi ustąpić. Poza tym norki nie boją się zbytnio ludzi i potrafią zajmować tereny przyległe do zabudowań, wydry tego nie robią.

Witajcie koledzy :D

Mieszkam w Katowicach i chce się Was zapytac gdzie w pobliżu można wybrać się na Klenie :D Znaczy żeby dojechac kilkadziesiąt kilometrów :)Mowa o castingu tylko, mucha odpada :D Człowiek jest ubogi łapiąc tylko Szczupaki i Okonie :mellow:

pozdrawiam

Mieszkam w Katowicach i chce się Was zapytac gdzie w pobliżu można wybrać się na Klenie :D Znaczy żeby dojechac kilkadziesiąt kilometrów :)Mowa o castingu tylko, mucha odpada :D Człowiek jest ubogi łapiąc tylko Szczupaki i Okonie :mellow:

pozdrawiam

Z tego co mnie wiadomo, to na krakowskiej Wiśle, jest tam próg wodny (chyba Kościuszko się nazywa) i w tej okolicy są bardzo dobre łowiska kleniowo-jaziowe. Ja tam osobiście nigdy nie byłem

ale wiem o tym od Darka Duszy i innych znajomych wędkarzy z południa. Z Katowic na ten odcinek to chyba rzut beretem, coś ok 50-60km. B) ;)

@Warciak, dzięki :D , ale kleniki nie są z Warty tylko z jej dopływu. Wziął na woblerek-samoróbkę, pękatą, 3 cm. Brały tylko małe i tylko w warkoczach za zwalonymi drzewami, większych nie dopadłem, podejrzewam że spłynęły na żwir na tarło.

pozdrawiam

Z tego co mnie wiadomo, to na krakowskiej Wiśle, jest tam próg wodny (chyba Kościuszko się nazywa) i w tej okolicy są bardzo dobre łowiska kleniowo-jaziowe. Ja tam osobiście nigdy nie byłem

ale wiem o tym od Darka Duszy i innych znajomych wędkarzy z południa. Z Katowic na ten odcinek to chyba rzut beretem, coś ok 50-60km. B) ;)

Dzięki kolego z drugie końca Polski :D

@Bezel

Sporo ciekawych miejsc na klenia masz na Sole od miejscowości Bielany w kierunku Oświęcimia.

Klenie drobne i średniaki (do 40cm) ale są w wodzie także +50.

Rzeka Skawa od Miejscowości Zator w kierunku Oświęcimia.

Rzeka Wisła od Skoczowa w dół...

Zbiornik Dziećkowice, tylko z łodzi w okolicach niebieskiej przepompowni. Tam trzeba mieć mocne nerwy - koło łodzi pływają takie ponad 60cm. Super je widać w słoneczną pogodę na szkiełkach polaryzacyjnych.

Ten sam zbiornik, łódź i tzw. Bulgot miejsce gdzie wypływa woda tłoczona z Soły.

Zbiornik Żywiecki w miejscu gdzie wpada potok Łękawka.

Ładne jazie i klenie.

Kanał pomiędzy Zbiornikiem Żywieckim i Porąbką. Miejscowość Czernichów.

Pozdrawiam.