Skocz do zawartości

KLENIE 2008

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Na drugi raz , jeśli uda mi się powtórzyć wynik to pokombinuję nad fotkami.

Warciak stosujesz odległościówki do połowu kleni??

Szczerze mówiąc na Wiśle nie łowię innym kijem. Są częste sytuacje kiedy siedzę sobie około dziesięciu metrów od brzegu i łowię ryby bez problemu. One po prostu mnie wtedy nie widzą. Odległościówka 3.90 metra to na prawdę dobre narzędzie do ściągania kleni z daleka.

Dzis bylem nad moja rzeka. Poniewaz byla strasznie brudna, co nie sprzyjalo lowieniu to poszukalem nowych miejscowek...i znalazlem. Odcinek na ktorym moge jeszcze lowic, ale jest tak zarosniety ze nie da sie tam w ogole stac ani przejsc. Trzeba bedzie sie z siekierka przejsc wieczorkiem <_<

Krótki wieczorny wypad zaliczony dzisiaj. Klenie były dosyć chimeryczne, uderzały w woblerka raz mocno, raz ledwie wyczuwałem że coś skubie, prawie same puste zacięcia, albo spięcia. Musiały uderzać w wobki od dołu, tylko glapeczka 2 cm trzymała klonka. Tak naprawdę to dzisiaj dopiero była zaprawa przed całym jutrzejszym dniem

post-1339-1348913962,2434_thumb.jpg

Całodniowa wyprawa zaoowocowała jednym kleniem, 42 cm. Ryby stały dzisiaj tylko tam gdzie wolno płynęło, podejrzewam że przez ostatnie chłodniejsze noce, uciekały od większości woblerów, obrotówek i wszelkiego sztucznego ustrojstwa. Jedynie puszczony prawie luzem tiny zdołał coś wskórać. Klenie stukały, pukały, oglądały go ze wszystkich stron i czasami jeden z drugim delikatnie go zasysał. Usiłowałem podejść dwie kłody około 50-55 cm, ale moje wysiłki spełzły na niczym, zbyt odsłonięty teren.. :D Przepraszam za fatalną ekspozycję fotki, ale warunki w tym miejscu były ciężkie.

post-1339-1348913963,3269_thumb.jpg

Glapka, tak mi się wydaje, swoje początki wzięła, od dość wąskich (bocznie spłaszczonych), stosunkowo krótkich i mocno wygrzbieconych, woblerków płytko schodzących.

Nazwa pochodzi, chyba, od regionalnej nazwy krąpia ?????

http://zbik.fishing.pl/wedkarstwo/przynety/woblery/siudak_gl apki

post-160-1348913963,5835_thumb.jpg

dokadnie tak

A co do stosowania odległościówki to jestem raczej jej przeciwnikiem nie wiem czy jest to uzasadnione ale podobnie jak z łowieniem na boczny trok te metody to już nie spining.Odległość od brzegu tak ale już z rzutami w krzakach jest niewesoło no i samo operowanie odległśiówką nie nastraja optymizmem.Faktycznie raz czy dwa prówbowałem i to nie dla mnie ale jak komuś się podoba i lubi to jak ajbardziej warciak jest za :D

post-515-1348913963,6362_thumb.jpg

post-515-1348913963,8862_thumb.jpg

Celowy takie dostaje do sprzedaży i każdy jeden ma takie kotwiczki ale czym to jest kierowane to ja niewiem.Chyba z myślą o jaziach one nie mają takiego dużego pyszczka jak kleń i mogą mieć problemy z zzasaniem glapki.Natomiast co jest pewne to to że pięknie chodzą.

Tofik szaleje... niestety nie bedzie mnie nad Odrą (mam trening w Grudziądzu) chyba że coś się zmieni.. Tylko nie wiem czy będę dobrze wyglądał z wędą 3.20 ,wspólnik Tomek wraz z Tofikiem lekko ze mnie szydzą w dodatku Tofik miał jakieś rybki ja 5 dni bez brania..:( od poniedziałku zaczynam od nowa..

Pozdrawiam Michu.

Michał, 3,20 i czym tu się przejmować, ja przyjadę z odległościówką 4,25 :lol: :lol: :lol:

Niezła odległość.

Ja kiedyś widziałem miejscowego fana kleni z kijem 4.50 m.

Siedział na samej podstawie ostrogi i obławiał płytki przelew.

Dobry sposób na niewidoczność z dużych rzekach. Ja jednak chyba jestem za mało muskularny , żeby tak łowić...

Dzięki chłopaki za odpowiedź z sprawie Glapki.

Ciekawy wobler na płytką wodę.

Wcale nie potrzeba wielkiej muskulatury, Przemku, to jakiś mit. Natomiast możliwości jakie daje taka długość kija są niewyobrażalne szczególnie dla sceptyków i zagorzałych przeciwników :lol: :lol: :lol: . Nie chcę otwierać dyskusji, już niejedna była na tym forum. Ja tak łowię, mnie pasuje, a inni, ... inni niech łowią jak im pasuje. ;) B) ;)

Wcale nie potrzeba wielkiej muskulatury, Przemku, to jakiś mit. Natomiast możliwości jakie daje taka długość kija są niewyobrażalne szczególnie dla sceptyków i zagorzałych przeciwników

Wiem...

I dlatego tam gdzie tylko mogę stosuję długie kije.

Wisła to dla mnie odległościówka 3.90 metra , a łowiska w Anglii to najczęściej finezyjna matchówka Abu Garcia 3.00 m.

Powiem więcej odległościówki mają więcej dobrych cech kija kleniowego niż krótkie spinningi.

To oczywiście moje zdanie.

@janusz ja tylko tak żartuje. Kiedyś łowiąc na zwykły kołowrotek również stosowałem kije powyżej 3m i uważam że ma to sens :D niestety do casta nie miałem nigdy okazji machac dłuższym kijem niż 7stóp, w ciemno nie zrobię sobie takiego kija choć jestem niemalże pewien że na klenie i jazie byłby super :D

tofik@ ty nie bądz taki do przodu z tymi waglerami bo nie każdy posiadacz odległościówki musi to wiedzieć. ja często widzę nad wodą posiadaczy w/w kija, którzy łowią na przelotowy spławik i jeden duży ołów na dnie (t.z. pytę). Oni są święcie przekonani, że ten kij do tego służy. :huh: :huh: :huh:

pozdrawiam :D