Skocz do zawartości

KLENIE 2008

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Dla mnie naprawde osobą godną podziwu jest @ Tomek N, przeglądając ten cały temat doszedłem do wniosku że już dobry wyjadacz jest

Dziekuje za mile slowa. Nie uwazam siebie jednak w zadnym wypadku za wyjadacza. Rzeka po prostu ma duzy potencjal jezeli chodzi o klenie. Powinienem lowic jeszcze wieksze i ladniejsze. 50cm klen niestety nie zostal jeszcze zlowiony, wszystkie max. 49 <_< :lol:

witam

Mam mały problem z kijem otóż w tym roku łowiłem klenie jazie a i trafił sie bolek na kij team dragon wklejanka do 14g 2,85m i chodzi mi o to ze przy uderzenie rybki nie jest tak to odczuwalne a raz brat miał catane shimano do 10-30g 2,70m i kurcze przy braniu rybki wydawało sie jak by sum przywalił kupiłem kiedys kij beast master 10-30g mysla ze bedzie tak samo czuły jak catana okazło sie ze kij ten nie był juz tak odczuwalny jak przy catana

i związku z tym panowie doradzcie jaki kij na klenio jazie i bolka mysle cos nad st cortix albo HM dragona nie chce kupowac w ciemno bo juz dosc nakupiłem dziadzostwo i zero satysfakcji chyba ze naprawie catane po jedna czesc jest złamana ale gdzie to dokupić czy robią jeszcze stare catany? :wacko:

Spinning czy casting?

Ja lowilem przez ten sezon wedka Shimano Speedmaster 180cm 3-12g.

Jest to bardzo miekki kij, doszedlem do wniosku ze za miekki bo jak jest mocne uderzenie nie zawsze moglem zaciac rybe skutecznie.

Dlugosc kija mi osobiscie pasowala.

Jakbym mial teraz wybierac to napewno cos o dlugosci 210cm i akcja regular.

Jezeli chodzi o brania klenia to ja jeszcze nie spotkalem kija (lowilem tez teleskopem) na ktorym bym ich nie wyczuwal. Klen przeciez bardzo agresywnie atakuje wabik.

Najlepsza czulosc jednak mial kij Megabass Reservoir Dog. Stukniecie klenika 15cm bylo tak mocne ze myslalem ze przywalil co najmniej rekin. Nie bylo mozliwosci przespac brania :mellow:

witam

Mam mały problem z kijem .......................................

i związku z tym panowie doradzcie jaki kij na klenio jazie i bolka mysle cos nad st cortix albo HM dragona .....................................

Na wklejce branie jest słabiej wyczuwalne, ponieważ konstruowane są, jak mi się wydaje, do sygnalizowania brań ugięciem szczytówki.

Przy tym długa, miękka szczytówka, moim zdaniem, nieco tłumi transmisję brania.

Osobiście zostawiłbym wklejkę dla jazi i okoni.

Dla kleni i boleni kupiłbym coś o masie rzutowej w granicach 2-15g lub 10-21g a nawet mocniejsze.

Tu dużo zależy również od charakteru łowiska.

Na twoim miejscu rozpatrzyłbym zakup/budowę St.Croix Avid do 3/4 oz. To kapitalny blank (kol. @Szpegu nawet pstrągi nim łowił :huh:)

Podoła każdemu kleniowo-boleniowemu wyzwaniu.

Możesz też rozważyć budowę/zakup wędki Lamiglas X86MTS (o ile lubisz kije b.szybkie)

lub

blanki XMG Lamiglasa (podpytaj kol. @Patu).

Masz również do dyspozycji bardzo bogatą ofertę w krajowych pracowniach.

Jeśli zwrócisz się, do któegoś z krajowych rodbuilderów, na pewno w efekcie, staniesz się posiadaczem wędziska, które potrafi dać wiele satysfakcji.

wygląda to raczej na seryjną produkcję, ale moge sie mylić

Faktycznie jest to seryjna produkcja, zaś nazwa firmy to REBEL.Mają bardzo ciekawe woblery.

I jest seryjna...

Jednak nie jest to Rebel. Mifek wspomniał o River2Sea. Właśnie to jest wyrób tej australijskiej firmy. W UK cena około 6 funtów do tego dochodzi wysoka cena przesyłki ( prosto z australii ) , więc dlatego tak drogo.

Rutt jakbyś dał coś takiego zrobić z drewna i żeby wyglądało jak żywe stworzenie , to ja się piszę... :D

wygląda to raczej na seryjną produkcję, ale moge sie mylić

Faktycznie jest to seryjna produkcja, zaś nazwa firmy to REBEL.Mają bardzo ciekawe woblery.

I jest seryjna...

Jednak nie jest to Rebel. Mifek wspomniał o River2Sea. Właśnie to jest wyrób tej australijskiej firmy. W UK cena około 6 funtów do tego dochodzi wysoka cena przesyłki ( prosto z australii ) , więc dlatego tak drogo.

Rutt jakbyś dał coś takiego zrobić z drewna i żeby wyglądało jak żywe stworzenie , to ja się piszę... :D

Próbowałem już takie coś robić i wyszło jak wyszło...

mam takich robaczków troche - w różnych odmianach ale nie chce zawalać tego wątku i pokaże tylko jednego:

http://img240.imageshack.us/img240/7893/stonkajp0.jpg

(fotki najbardziej zaawansowanego (nóżki itp) i najbardziej udanego niestety jeszcze nie mam )

Jak żywe może nie wygląda, ale nie będe fałszywie skromny (bo tego nie lubię) i powiem Ci, że ja jestem z nich dumy <_< :lol:

Jednak co do sprzedaży to narazie na ten temat nie myślałem. Póki co strugam dla potrzeb własnych, mojego taty i jednego znajomego

ja w tym roku zauwazylem na pewnej malej rzeczce niedaleko szczecina ze przy ostrym sloncu podstawa sukcesu byly... wlasnie nozki. co ja sie nie nakombinowalem. hornety, tiny, baczki, siudaki, sieki, wszystko co mialem w pudelkach, a na ogol jest tego troche. niestety ryby chcialy gadac tylko z tym co mialo nozki...

co ciekawe na wczesniej nieskuteczne przynety po doklejeniu nozek tez gadaly.

ja w tym roku zauwazylem na pewnej malej rzeczce niedaleko szczecina ze przy ostrym sloncu podstawa sukcesu byly... wlasnie nozki. co ja sie nie nakombinowalem. hornety, tiny, baczki, siudaki, sieki, wszystko co mialem w pudelkach, a na ogol jest tego troche. niestety ryby chcialy gadac tylko z tym co mialo nozki...

co ciekawe na wczesniej nieskuteczne przynety po doklejeniu nozek tez gadaly.

Trzeba nosić kropelkę lub s.o.s. plus zapas czarnej gumy do majtek :lol:. Wykonanie nóżek trwa chwilę. Osobiscie dorabiam takie kulasy potarmoszonym już przez ryby woblerom żuczkom-inwalidom.

• 1 miesiąc temu...

A ja oprócz gratulacji klenia mam pytanko co to za kijaszek którym łapiesz?? (o ile to seryjna produkcja w co wątpię )

ma bardzo krótki dolnik przez co wydaje się że wygodnie będzie się operowało kijkiem, prowadziło przynętę i zacinało samym nadgarstkiem co w lekkich kijach bardzo lubię.

Pozdrawiam

@Przemek z wystruganiem takiego robactwa niema problemu :mellow: Robilo sie lepsze B)

ostatnio zoltobrzezek,chruscik,gasieniczka musze sie skupic troche bo mam nowa koncepcje na swierszcza... z nowych rzeczy.. :unsure:

Zaciekawiłeś mnie. Wklej kilak zdjęć twoich cudeniek jak możesz.

A to jeden z dzisiejszych…

post-953-1348914215,5877_thumb.jpg