Skocz do zawartości

KLENIE 2008

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Witam

Ostatnio po dłuzszej przerwie zagosciłem nad Wisła. Myslałem ze ze szczesia piach bede całował :D. Znalazłem klonki na zwirowym uskoku. Co prawda sprawdzałem nowe ,, stare ,, przynety po renowacji i klonki sie odbijały od nich. Nastepnym razem poczekam na nie do wieczora, a wtedy...oj, bedzie szansa na ,, kabana ,,

Czołem

Wiesz to trudne tak scharakteryzowac, ale gdy znasz własna wode lepiej niz kieszen. Głebokosc ok 120 czy 150 cm. Brzegiem rzeka płynie po zwirku, na lekkiej zarosnietej burcie, nastepnie natrafiamy na uskok z ustabilizowanej twardej przykosy, własnie takze ze zwirku w odległosci kilku metrow od brzegu. Pozniej spokojna płan. Stety albo niestety jest to miejsce dobre na rzece na wszystkie ryby. Jest klen, bedzie i sandacz i bolen, ktore teraz szykuja sie do godow. Idealnie bedzie gdy w woderach wejde kilka metrow w rzeke i spławie wobka po kancie kosy, nastepnie trzymam go juz na wprost siebie i ,, tancze ,, nim. To 3m w doł, to 2 w gore. Ot i taka zabawa w ciuciubabke...

Dzięki Marcelinho.Ja ostatnio próbowałem wszystkiego i tylko jedno skubnięcie.Wiem,że klenie tam gdzie byłem są,bo widziałem i łapałem tą rybę w tej rzece.No chyba,że na zimę klenie przenoszą się na większe rzeki,to jedyne wytłumaczenie(to znaczy ja sobie tak tłumacze,chociaż to pewnie brak umiejętności jeśli chodzi o łowienie klonków).

Jakich miejsc mam szukać(oczywiście orientacyjnie)?Wiadomo,że nikt nie jest w stanie wiedzieć gdzie na pewno zimują klenie,ale jakbyś mi Pitt mógł opisać jakieś przykładowe miejsce(głębokość,szybkość nurtu,dno itd)byłbym wdzięczny.Nie chodzi mi o miejsce w sensie miejscowość,rzeka itp. oczywiście :D :D :D

wszystkie ryby maja swoje zimowiska, jak je znajdziesz bedziesz w zimie klenie lapal

ps. takie zimowiska, to nie zawsze grunt na 8 metrach

Tyle, że czasem są ale brać nie chcą. Niestety ryb u nas w Polsce jest taka ilość, że konkurencja pokarmowa to dla nich pojęcie obce :D

To swoją drogą :mellow:

wszystkie ryby maja swoje zimowiska, jak je znajdziesz bedziesz w zimie klenie lapal

ps. takie zimowiska, to nie zawsze grunt na 8 metrach

Tyle, że czasem są ale brać nie chcą. Niestety ryb u nas w Polsce jest taka ilość, że konkurencja pokarmowa to dla nich pojęcie obce :D

na calej ziemi ryby zeruja albo nie zeruja, wczoraj np. napotkalem ze 30 stukasow, w tym kilka bardzo duzych ... i ... nic, po trzech godzinach rzucania wyskubalam takiego podrostka kolo 40 cm ... jak nie chca gryzc, to nie beda gryzly

na calej ziemi ryby zeruja albo nie zeruja, wczoraj np. napotkalem ze 30 stukasow, w tym kilka bardzo duzych ... i ... nic, po trzech godzinach rzucania wyskubalam takiego podrostka kolo 40 cm ... jak nie chca gryzc, to nie beda gryzly

Pitt, zgadzam się, ale liczebość ma olbrzymie przełożenie na częstotliwość tych momentów, w któych nie gryzą.

Poprzedni rok przewędkowałem głównie zagranicą i widzę różnicę - ogromną.

Jeśli chodzi o klenie mój kolega łowi je w Tamizie i jak ryba nie żeruję to złowi najwyżej jednego czy dwa dwukilowce ;)

Kupuję sobie dzisiaj wiadomości mięsiarskie, a tu fota Zanderixa z sympatycznym kleniem :D

Ubiegłoroczny?

Tak tak - zeszłoroczny :mellow:

Z ....ę.. ? :lol:

Podobno fajna rzeka. Może w tym roku się na nią wybiorę, jak warunki zewnętrzne pozwolą (kobieta/praca) :mellow:

Śmiało możesz piasać że z Pasłęki - ja nigdy nie ukrywałem swoich łowisk :mellow:

PZDR

Zanderix

Kupuję sobie dzisiaj wiadomości mięsiarskie, a tu fota Zanderixa z sympatycznym kleniem :D

Ubiegłoroczny?

Tak tak - zeszłoroczny :mellow:

Z ....ę.. ? :lol:

Podobno fajna rzeka. Może w tym roku się na nią wybiorę, jak warunki zewnętrzne pozwolą (kobieta/praca) :mellow:

Śmiało możesz piasać że z Pasłęki - ja nigdy nie ukrywałem swoich łowisk :mellow:

Wiem wiem, to było dla żartu w nawiązaniu do Nogatu :D)))

Ja najwcześniej w marcu wybiorę się na klenie. Teraz chce jeszcze pasiaki pomęczyć. Zostało mi kilka miejsc na liście do odwiedzenia - trzeba plan wypełnić :mellow: