bebzon Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Witam mam problem ze zlowieniem wiekszego okonia takie po 20-25cm lowie regularnie ale to max a co zrobiczeby zlowic takiego 30+ gdzie ich szukac jak itp Z góry dziekuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ivar Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 (edytowane) Żeby zapobiec wirowaniu przynęty wokół własnej osi przy bocznym troku, można użyć twisterków z dwoma ogonkami, które stabilizują przynętę. Dodatkowo są skuteczne, zapewne przypominają rybom małe raczki, garnele itp. żyjątka. Nie miałem problemy z twisterami tylko z klasycznymi ripperkami, dlatego przyszła mi z pomocą gumka o specyficznym kształcie, właśnie Wasabi, która ma dość symetryczny tułów i mocna pracujący ripperowy ogonek. Nawet jeśli wiruje wokół osi to nie dostrzegam tego, żyłka nie jest skręcona więc zakładam że nie wiruje, ogonek wodę zamiata jak ripperek, rozmiary okoniom pasują, kolory też. Ogólnie taki mój sposób na okonia na Małej Wiśle, ale to bardzo specyficzne łowisko.. Edytowane 25 Września 2017 przez ivar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość mikolaj Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 No cóż chciałem się podzielić wiedzą wypracowaną przez lata na konkretnej wodzie, może ktoś odnalazł by w tym analogie na swoim łowisku i mógł się cieszyć regularnymi a nie przypadkowymi spotkaniami ze sporymi rybami. Ale nie warto bo każdy zaraz odnosi to do swojego "podwórka" a do każdej wody trzeba podchodzić indywidualnie bo na zachowanie ryb wpływają dziesiątki czynników, batymetria, baza pokarmowa itd. No i trzeba czytać ze zrozumieniem zanim się zacznie stukać ;)No to piszNo to pisz, bo na razie to ogólniki, które nie trzymają się zbytnio kupy. Są gdzie indziej niż małe ale jednak im towarzyszą - trochę to bez sensu. Na forum co druga wypowiedź to coś typu inny behawior, trzeba czytać wodę i inne blablabla nie niosące żadnej treści. Zamiast strzelać focha może napisz konkretnie o swojej wodzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wobler129 Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 Witam nie wiem czy już taki temat jest ale , chciałbym troszeczkę podyskutować i wymienić się wiedzą na temat połowu dużych okoni a konkretnie tym na co je kusimy , gdzie ich szukamy , jakieś ulubione chwyty i tricki. Później machne więcej od Siebie. Franiu jak tam Twoje garboliny? Ja wczoraj trafiłem 49cm na jaskółkę w toni, 30minut po tym jak słońce się schowało za drzewami, przed zmrokiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 FRS1985 Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 U mnie Maciej wygląda to tak biore szybki kij o progresaywnym ugięciu do ok 30g wyrzutu , pletka 10lb , fluo 0.30 , agrafka i przynęty powiedzmy od 9cm do 13cm w moich ulubionych kolorach typu motor plus fajerwerki , najlepiej jak drobi fajnie ogonem , ponizej 15g ołowiu nie niżej , 21g 22g preważnie to max i jeżeli wiem , że gruby jest na hacie albo bedzie to pizgam tak długo aż w koncu siada, u mnie wczesnojesiennie i poznojesiennie 100% skutecznosci , gruby jak zasysa 13cm gume to główki nie widać , szukam ostrych spoadów raczej unikam blatow , niewielkie mam pole manewru bo nei mam łodzi , nie bawie sie w delikatesy i ultralajty bo nie chce co chwile odczepiac jakiegos gargamela wole jak skubie w ogonek ale sie nie kaleczy. 50 od paru lat nie moge przebic koncze jak calkiem niedawno na 48Ce ale wierzę bawie sie troszke w atraktory ostatnimi casu i nawet to czasami cos klepie nasze pasiaki wiec chyba warto. Także Macieju drogi walczymy moaj ulubiona guna ma okonia to luantic te te większe 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Crocker Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 Krótko i na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Okoniołowca Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 Witam, często jest tak, że wielkość nie ma znaczenia, aby dobrać się do tych wiekowych garbolino! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wobler129 Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 U mnie Maciej wygląda to tak biore szybki kij o progresaywnym ugięciu do ok 30g wyrzutu , pletka 10lb , fluo 0.30 , agrafka i przynęty powiedzmy od 9cm do 13cm w moich ulubionych kolorach typu motor plus fajerwerki , najlepiej jak drobi fajnie ogonem , ponizej 15g ołowiu nie niżej , 21g 22g preważnie to max i jeżeli wiem , że gruby jest na hacie albo bedzie to pizgam tak długo aż w koncu siada, u mnie wczesnojesiennie i poznojesiennie 100% skutecznosci , gruby jak zasysa 13cm gume to główki nie widać , szukam ostrych spoadów raczej unikam blatow , niewielkie mam pole manewru bo nei mam łodzi , nie bawie sie w delikatesy i ultralajty bo nie chce co chwile odczepiac jakiegos gargamela wole jak skubie w ogonek ale sie nie kaleczy. 50 od paru lat nie moge przebic koncze jak calkiem niedawno na 48Ce ale wierzę bawie sie troszke w atraktory ostatnimi casu i nawet to czasami cos klepie nasze pasiaki wiec chyba warto. Także Macieju drogi walczymy moaj ulubiona guna ma okonia to luantic te te większe Jak żrą to nie ma żadnego problemu, ale zauważyłem u mnie na czystej wodzie, że gdy nie żerują to na ciężkie główki nie ma brań. Ostatnio zszedłem do 2,5g do 10cm gumy i miałem branie od razu w pierwszym rzucie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Crocker Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 ile sekund odliczyłeś .... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wobler129 Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 ile sekund odliczyłeś .... ? Nie liczyłem jeszcze bo najpierw chciałem obłowić samo dno Pierwszy rzut, drugie podbicie i w opadzie ostre BUM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Crocker Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 Pytam przewrotnie bo łowisz teraz głęboko. Zastanawiałem się gdzie tym razem stały ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wobler129 Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 Wbrew pozorom od końca września były bardzo blisko brzegu, brania trafiały się nawet na 4-5m przy rzutach na 8m. Miałem brania i na płytkim 5-6m i na głębokim około 9-10m. I jak tu wyciągnąć jakieś wnioski :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Okoniołowca Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 (edytowane) Nie liczyłem jeszcze bo najpierw chciałem obłowić samo dno Pierwszy rzut, drugie podbicie i w opadzie ostre BUM! i 15tak wylądował w dłoni? Edytowane 4 Października 2017 przez Okoniołowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wobler129 Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 i 15tak wylądował w dłoni? Nie, 9szt okoni 33-38 + fajny szczupak z przyłowu ale to już z głębszej wody 11-12m Na fluorocarbonie zawsze jest ostra jazda z szczupakiem na okoniówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Crocker Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 Fachowcy i ludzie o nerwach jak stal potrafią w ułamku sekundy odróżnić branie okoniowe od szczupakowego. Poczekać aż szczupak, który przy ataku prawie zawsze odkręca głowę, ją wyprostuje i wtedy zacinać, nie narażając się tak bardzo na obcinkę. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 robbertzam Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 W ostatni weekend wyskoczyłem na ryby z mocnym nastawieniem na dużego okonia. W moim wykonaniu to z reguły czterocalowy ES.Plan był taki, że tylko i wyłącznie guma w tym rozmiarze i jazda! Niestety wziąłem ze sobą kolegę, który co drugi rzut targał na przynęty max dwa cale pasiaki w rozmiarze 15-25 cm, a ja nic,tylko jakieś skubnięcia. Moja słaba psychika nie wytrzymała i szybko też przesiadłem się na mniejsze wabiki, co od razu za skutkowało większą ilością wyjętych ryb ale w bardzo przeciętnym rozmiarze.Na ostatnim przystanku kolega zaczął się ze mnie nabijać, że nie wytrzymałem nawet pół godziny, a tyle było gadania jak to będę sie trzymał dużych gum.Uniosłem się honorem i na ostanie 5 minut wróciłem do ES 4''. Efekt ? W trzech rzutach dwa największe okonie dnia (30+) mimo, że wcześniej przez pół godziny rzucaliśmy małymi gumami na tej miejscówce.Wnioski na przyszłość- nie bać się dużych gum bo brań będzie mniej ale szansa na grubaska jest znacznie większa.- trzymać się ustalonych założeń!- ...i (dla słabych psychicznie jak ja) nie zabierać ze sobą kolegi ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Okoniołowca Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 Ostatnimi czasy to 15-20cm okonki zażerają 3 calowe kajtki że ledwo wystaje z mordki główka jigowa więc stwierdzenie, aby nie bać się z wielkością gumy jest trafne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 Największe swoje okonie łowiłem w listopadzie na wodzie 10 metrów. Kopyto 4L i główka 15gram. Zestaw na typowego szczupaka po polsku. Stalowy przypon i plecionka 20 LB. Brały aż miło. Nigdy na tym jeziorze PZW Suwałki nie złowiłem tak grubych okoni jak w zeszłym roku, w listopadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Crocker Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 Opukiwales dno czy w tobi brały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 guciolucky Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 Miałem dziś tylko jedno branie i do tego bez finału ale... Łowiłem na silicone 7cm i 5g Pb, prowadziłem wabik nad dnem co jakiś czas pozwalając mu pacnąć w glebę, ryby były w wodzie ale niekoniecznie chciały bawić się ze mną w gumę, po 137 podaniu mam branie, co ciekawe nie był to typowy pstryk, puknięcie czy atomowe bum tylko wyraźne i mocne pociągnięcie linki, dokładnie jak by ktoś pod wodą chciał sprawdzić nastaw hamulca w moim młynku, chwycił linkę i ciągnął w swoją stronę... Zacinam i ryba dostaje hakiem w szczękę, szybko kluczy nie mogąc obrać kierunku ucieczki, pulsuje na moim pacyficu aby po kilku chwilach wypiąć się i zniknąć w toni, jej ciężar oceniłem na około kilogram. Mam do siebie pretensję, przez chwilowy brak odpowiedniej, mam na młynku czerwoną linkę o 100% za grubą, pleć nie tnie wody jakbym chciał, wabik nie opada jak powinien a wiatr dopełnia dyskomfortu wykorzystując opór jaki stawia w powietrzu ten wstrętny postronek...Reasumując, trudno jest złowić okonia kiedy nasz zestaw jest nieodpowiedni do stosowanej metody, nawet jeśli łowimy prawidłowo i mamy dobrą przynętę to wystarczy aby jeden element zestawu nie pasował i mamy brania z głowy, wyjątkiem jest sytuacja kiedy ryby są w amoku i biją we wszystko co wpadnie do wody ale z taką sytuacją mamy do czynienia...tylko wyjątkowo. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 Opukiwales dno czy w tobi brały? raczej nie wyobrażam sobie łowić w toni takim zestawem. Brały na glebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 FRS1985 Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 u mnie jest problem tego typu ze jak zalozylbym 2,5g po prostu lowilbym w miejscu gdzie tego okonia nie ma , podlreslam nie mam czym polywac, ciezar wymusza na mnie odleglosc do miejsca gdzie ten okon jest , ja poprostu rabie 3h w jednym miejscu po to by wymusic branie , gdybym zszedl z flowka nizej z pewnoscia mogloby to sie odbyc duzo szybciej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wobler129 Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Też znam ten temat, wczoraj miałem taki wiatr, że na lekko poprostu się nie dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wobler129 Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Idzie armagedon porywy 140km/h, ciśnienie szaleje. Ciekawe jakby się zachowywały okonie np. w piątek rano I czy do jeziora będzie się dało dojechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szczupakabra Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 No, no, czadowe wykresy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adamos Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 FRS1985 kolega łowi podobnie ale u niego siadają szczupaki a okonie są przyłowem, a ile ty łowisz w ten sposób szczupaków w stosunku do okoni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
bebzon
Witam mam problem ze zlowieniem wiekszego okonia takie po 20-25cm lowie regularnie ale to max a co zrobiczeby zlowic takiego 30+ gdzie ich szukac jak itp
Z góry dziekuje za pomoc.
Top użytkownicy dla tego pytania
13
7
4
4
Popularne dni
4 Paź
15
25 Lip
13
26 Lip
7
5 Paź
6
Top użytkownicy dla tego pytania
Robert Crocker 13 odpowiedzi
wobler129 7 odpowiedzi
czaro73 4 odpowiedzi
FRS1985 4 odpowiedzi
Popularne dni
4 Paź 2017
15 odpowiedzi
25 Lip 2013
13 odpowiedzi
26 Lip 2013
7 odpowiedzi
5 Paź 2017
6 odpowiedzi
Popularne posty
PiotrCz
Podczas łowienia okoni nie ma żadnych reguł. Wybieram się na zębatego, gruba żyłka, stalka i obrotówka nr 5 i 6 - pada kilka sztuk okoni powyżej 35 cm, największy 42. Biorę do ręki boczny z jaskółką 5
kocmyrz
Może na początek najlepiej jakby "wędkarze" i inni zawodnicy przestali biegać z ćwierćcalowymi twisterkami na półgramowych główkach albo innym zboku za wszystkim co dwa dni wcześniej było ikrą... Pewn
Sławek Oppeln Bronikowski
Żeby nie pokłócić się o głupstewka i nie kluczyć po zaułkach mniemanologi , zacznijmy od sklasyfikowania mentalnch założeń przyświecających kandydatom na wedkarzy , które w sposób naturalny po kolei p
Opublikowane grafiki
93 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi