Skocz do zawartości
  • 0

Jak przechytrzyć większego okonia

bebzon

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

U mnie Maciej wygląda to tak biore szybki kij o progresaywnym ugięciu do ok 30g wyrzutu , pletka 10lb , fluo 0.30 , agrafka i przynęty powiedzmy od 9cm do 13cm w moich ulubionych kolorach typu motor plus fajerwerki , najlepiej jak drobi fajnie ogonem , ponizej 15g ołowiu nie niżej , 21g 22g preważnie to max i jeżeli wiem , że gruby jest na hacie albo bedzie to pizgam tak długo aż w koncu siada, u mnie wczesnojesiennie i poznojesiennie 100% skutecznosci , gruby jak zasysa 13cm gume to główki nie widać , szukam ostrych spoadów raczej unikam blatow , niewielkie mam pole manewru bo nei mam łodzi , nie bawie sie w delikatesy i ultralajty bo nie chce co chwile odczepiac jakiegos gargamela wole jak skubie w ogonek ale sie nie kaleczy. 50 od paru lat nie moge przebic koncze jak calkiem niedawno na 48Ce ale wierzę :) bawie sie troszke w atraktory ostatnimi casu i nawet to czasami cos klepie nasze pasiaki wiec chyba warto. Także Macieju drogi walczymy :) moaj ulubiona guna ma okonia to luantic te te większe ;)

Wyrazy uznania, jeśli regularnie i w zamierzony sposób łowisz w jeziorach z brzegu okonie ponad 40 cm :good: 

• Like 1

• 0

Tak łowię je w miare regularnie , zdarza mi się w ten sposób przyciąć szczupaka , ale jest to tendencja raczej 5 do 1go lub wyrzej, ktoś wspominał o braniach zabieranych , właśnie sporo brań wiekszych okoni takich 30+ też tak u mnie wyglada. ja z premedytacja na okonie czekam do przymrozkow bo wtedy mam pewnosc ze bedą tam gdzie sie ich spodziewam , teraz jest to loteria poprostu odwiedzaja dane miejscowki co nie zawsze skutkuje ryba .

• 0

U mnie na domowej wodzie regularnie brały oxy około 40 cm w czerwcu i lipcu. W sierpniu już bardzo słabo, chociaż przypuszczam, że dalej były na tych samych miejscówkach. Wrzesień to już totalna tragedia mimo, że ławice drobnicy dalej są w tym samym rejonie. Jak będzie w piździerniku ? Zobaczymy ...

Edytowane przez Robert Crocker

• 0

Witam i pozdrawiam brać wędkarską , jestem tutaj od niedawna .

Ja ogólnie stosuje i zawsze mi się sprawdza Manns Biały Twister 8cm , wali w To każda ryba drapieżna .

Próbowałem przeróżne gumki ale ten Twister to dla mnie Osobiscie Killer .

• 0

U mnie częstotliwość złowienia oksa +40 w zeszłym roku, wyniosła około 1 na 2 wypady (1, 2, 3 do 7 okoni na dzień).

Najczęściej i najwięcej okoni złowiłem w dni słoneczne, bez względu na porę roku. Pora - godzina również była bardzo ważnym czynnikiem. Czasami można było zegarki regulować ;)

W 90% łowiłem garbusy, w miejscach, gdzie przebywała ukleja.

Przynęty to: min. 4,5 cm Astro Vibe, 10 cm Piglety i woblery twitchingowe od 7cm do 12 cm oraz powierzchniowe walking dog'i, popper'y.

Sposób prezentowania przynęty, też był istotnym czynnikiem, nawet gum.

Ja/My łowiłem/liśmy ryby, a ziutki-mięsiarze, którzy byli w niewielkiej odległości od nas - nie :)

Na innym, płytszym jeziorze, łowiłem większe okonie również na ww przynęty, z tym wyjątkiem, że przynęty gumowe działały w klasycznym opadzie.

Kolory, to przede wszystkim: naturalne kolory, motor-oil

• Like 1

• 0

No teraz już wiem co i jak, a ja głupi kupowałem dziesiątki innych przynęt i nic. Nie pozostało mi nic innego jak tylko zamawiać przynęty i cieszyć się pięknymi pasiakami, no jakie to proste łowić czterdziestki. Czemu nikt mi wcześniej o tym nie powiedział, dzięki Czaro.

• Like 1

• 0

No teraz już wiem co i jak, a ja głupi kupowałem dziesiątki innych przynęt i nic. Nie pozostało mi nic innego jak tylko zamawiać przynęty i cieszyć się pięknymi pasiakami, no jakie to proste łowić czterdziestki. Czemu nikt mi wcześniej o tym nie powiedział, dzięki Czaro.

nie ma za co, zaoszczędziłem Ci kupę czasu i pieniędzy :)

Polecam się 

Czaro

• 0

U mnie częstotliwość złowienia oksa +40 w zeszłym roku, wyniosła około 1 na 2 wypady (1, 2, 3 do 7 okoni na dzień).

Najczęściej i najwięcej okoni złowiłem w dni słoneczne, bez względu na porę roku. Pora - godzina również była bardzo ważnym czynnikiem. Czasami można było zegarki regulować ;)

W 90% łowiłem garbusy, w miejscach, gdzie przebywała ukleja.

Przynęty to: min. 4,5 cm Astro Vibe, 10 cm Piglety i woblery twitchingowe od 7cm do 12 cm oraz powierzchniowe walking dog'i, popper'y.

Sposób prezentowania przynęty, też był istotnym czynnikiem, nawet gum.

Ja/My łowiłem/liśmy ryby, a ziutki-mięsiarze, którzy byli w niewielkiej odległości od nas - nie :)

Na innym, płytszym jeziorze, łowiłem większe okonie również na ww przynęty, z tym wyjątkiem, że przynęty gumowe działały w klasycznym opadzie.

Kolory, to przede wszystkim: naturalne kolory, motor-oil

Mógłbyś polecić jakieś przynęty powierzchniowe ?

• 0

Z okoniami jest różnie woda wodzie nie równa. Nie napisałeś czy połowy były z łodzi czy brzegu czy okonie wszystkie z powierzchni czy też były z toni?

Pierwszego jeziora, nie chciałbym opisywać, ponieważ jest dość znane z sporą presją wędkarską. Ogólnie w 95% - łowię ryby z/przy powierzchni, a głębokość jest od paru metrów do kilkunastu. Natomiast drugie jezioro, które sporadycznie mnie obdarza fajnymi oksami +40, to leśne, z średnią głębokości 2 metry. Tam łowie je 50/50 z powierzchni lub pod nią - przy trzcinach jak i z wody (twitch) oraz z dna, ale nigdy tam nie złowiłem ich w najgłębszym miejscu ok 4m, tylko w masie wody od 1,8 do 3 m. 

• Like 1