Skocz do zawartości

Shimano Citica 201- kilka pytań

skiner

Rekomendowane odpowiedzi

jakoś nie mogę dokopać się opisów i porównań, które pozwoliły by mi zapoznać się dokładniej z tą seria kołowrotków

chciał bym porównać model 201D z 201E

(coś tam znalazłem D cięższe i ma więcej łożysk .... )

chodzi mi też o praktyczne Wasze opinie, który z nich jest lepszy, bardziej niezawodny, nowszy?

z góry dziękuje za wszelkie informacje  

Edytowane przez @Wojti

no tak rzeczywiście zapomniałem dopisać: kołowrotek o ruchomej szpuli a to zmienia postać rzeczy

(Multiplikator to rodzaj kołowrotka wędkarskiego o ruchomej szpuli)

dzięki za cenne wskazówki

Mateusz masz chyba racje D jest Malaysia

@godski chyba się pospieszył z tymi "Japończykami"

Edytowane przez @Wojti

wiec tak,citica d to malezyjczyk,jesli chodzi o niezawodnosc ,seria d wyglada duzo, duzo lepiej,jesli ktos ceni sobie niezawodnosc ,i nie przeszkadza mu spora waga kolowrotka ?wolalbym curado d,napisze tak do 50gr wybral bym citice,curado e,powyzej citice lub curado d

mam Citice D, którą kupiłem ostatnio. Porównywałem wykonanie do Curado 51 w wersji E i mimo tego że Curado jest made in Japan, to wydaje mi się gorzej wykonany. Hamulec odśrodkowy działa mniej płynnie, jest trochę głośniejszy i ogólnie mi jakoś nie podchodzi. Mam zamiar teraz kupić scorpiona (odpowiednika Curado w wersji D) do UL. Jeśli chodzi o Citicę D to jest duża, ale jak ktoś ma duże ręce tak jak ja, to jest do ogarnięcia. Rzuca się całkiem nieźle, jak dotąd najlżej latała z niej obrotówka 7g, najmniejsze gumy soft4play z hakiem offsetowym lub sterem systemowym też fajnie śmigają. Gdybym nie spóźnił się z zakupem wersji 200E to pewnie bym był w jej posiadaniu, jednak wyszło mi to chyba jednak na dobre, że teraz jestem w posiadaniu Citica 200D

• 2 lata później...

Swoją 201D używam już 8 lat ,w tym ostatnie 2 lata w Szwecji . Latem bywam na rybach prawie codziennie ,bo długi dzień pozwala na wyskoki po pracy . Jeszcze kręci i ma się dobrze . Ale jest wiele multików ,które serwisowane regularnie tyle pociągną . Tyle ode mnie . Pozdro .

• 1 miesiąc temu...

Witam wszystkich. Potrzebuje multika do przynet 15-35g a czasem do 60g. Mam mozliwosc kupic nowa Citice 201D lub prawie nowy Revo S gen2. Oba sa w tej samej cenie. Ktory z kolowrotkow sprawdzi sie lepiej? Dziekuje za wszelkie podpowiedzi. Pozdrawiam

• 1 rok później...

Przepraszam za odkopanie tematu ale nie chciałem zakładać nowego. Mam Citice 201e i dziwnie nawija mi plecionkę, z prawej strony dowija mniej i przy rancie szpuli jest lekka dziura Z lewej odwrotnie. Jak nawine plecionkę w domu jest w miarę równo ale po kilku rzutach jest to samo. Nie jest to bardzo widoczne ale mam dwa abu c3 i u nich ten problem nie występuje. Moje pytanie co z tym fantem zrobić?

• Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...

Właśnie zakupiłem swój pierwszy multik. Czas na coś nowego oprócz klasyka spina. Mój zakup to Shimano CITICA I 201(nowy) (prod.CI201HG) za 500 zł. Warto było?
Ten multik ma grać szczupakom z kijem DRAGON Big Bait Jerk 90 1.98m 30-90g oraz z przynętami 30-80gr. (gł. slidery Salmo 10) oraz dużymi gumami. Co sądzicie o tym zakupie i moim zestawie? Proszę, pocieszcie mnie.....