Skocz do zawartości

Shimano Citica 201- kilka pytań

skiner

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie zakupiłem swój pierwszy multik. Czas na coś nowego oprócz klasyka spina. Mój zakup to Shimano CITICA I 201(nowy) (prod.CI201HG) za 500 zł. Warto było?

Ten multik ma grać szczupakom z kijem DRAGON Big Bait Jerk 90 1.98m 30-90g oraz z przynętami 30-80gr. (gł. slidery Salmo 10) oraz dużymi gumami. Co sądzicie o tym zakupie i moim zestawie? Proszę, pocieszcie mnie.....

Moim zdaniem nie warto.

W Ravenie masz model wyzszy z nowszej serii tj Curado K 201 za niewiele więcej...

Ta Citica może być za słaba do gum 80g, jesli będziesz przynęty ściągał tylko korbą. Powinieneś wybrać niższe przełożenie. Jerki takie jak Slidery 10, to jak najbardziej obsłuży.

Mam Curado 201hg (konstrukcja bliźniacza), więc opisuję ze swojego doświadczenia. Myślę, że ta Citica będzie dobra na początek. Później zobaczysz, czy potrzebujesz czegoś mocniejszego.

• 4 miesiące temu...

Warto w tej cenie szukać czegoś innego? Nigdy nie łowiłem castingiem i to byłby sprzęt do nauki tej metody. Miałby obsługiwać gumy 15-20 cm + główki do max 20g, oraz jerki max 60g - 70g.

Edytowane przez leszczynski.bp

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Witam,używa ktoś shimano citica 201 LH? Zastanawiam się nad kupnem do kija cw 60g. Głównie używał bym przynęt gumy cannibale 15cm,sg herring 16cm czasami może jakaś guma 20cm główki 5-15g, jerki waga 40-60g. Trochę martwi mnie dosyć wysokie przełożenie, ale może nie potrzebnie?

• 3 miesiące temu...

Da, BOB już odpowiedział, ja podpowiem, choć jestem laikiem w kwestii castingu jak kolega.

W zeszłym roku skomplementowałem trzy zestawy, było mineło sprzedałem... żałuję tatuli r-ct. Było minęło, w tym roku Shimano Citica zakres 20-60g nauka rzucania idzie ok, w tym momencie uaktywnił się okoń jak myślałem, więc decyzja zapadła. Wobler 7g zawisł na końcu zestawu, rzut jakieś 10-15m max 20m i pierwsza ryba na castingu zapunktowała, o dziwo to zębaty całkiem przyzwoity, to lubię w tym hobby te niespodzianki...

Później poszło jak z płatka... , daj sobie spokój nie idź tą drogą, dwa casty za mało, sprzedałem trzy multiplikatory a mam zakusy na cztery... studnia bez dna. A studnia była by pusta byśmy nic nie łowili, a łowimy, łowimy to kupujemy...

Da, BOB już odpowiedział, ja podpowiem, choć jestem laikiem w kwestii castingu jak kolega.

W zeszłym roku skomplementowałem trzy zestawy, było mineło sprzedałem... żałuję tatuli r-ct. Było minęło, w tym roku Shimano Citica zakres 20-60g nauka rzucania idzie ok, w tym momencie uaktywnił się okoń jak myślałem, więc decyzja zapadła. Wobler 7g zawisł na końcu zestawu, rzut jakieś 10-15m max 20m i pierwsza ryba na castingu zapunktowała, o dziwo to zębaty całkiem przyzwoity, to lubię w tym hobby te niespodzianki...

Później poszło jak z płatka... , daj sobie spokój nie idź tą drogą, dwa casty za mało, sprzedałem trzy multiplikatory a mam zakusy na cztery... studnia bez dna. A studnia była by pusta byśmy nic nie łowili, a łowimy, łowimy to kupujemy...

Mówisz o Citice 201 Hg z ravena >?

Ta Citica Hg jest tańszą wersja Curado I. Co prawda nie użytkowałem tej Citici, ale na kanale youtube pokazywano, że praktycznie nie ustępuje Curado I. Jeśli tak jest, to powinna obsłużyć te 15g, gdyż Curado spokojnie daje radę.

Jakich przynęt 15g chcesz używać? Jeśli jakieś gumy, to powinna dać radę bez problemów.

Edytowane przez ms80

Warto w tej cenie szukać czegoś innego? Nigdy nie łowiłem castingiem i to byłby sprzęt do nauki tej metody. Miałby obsługiwać gumy 15-20 cm + główki do max 20g, oraz jerki max 60g - 70g.

Zima trudny sezon, aleee  zaproponuję moją nową citicę, kolega porzuca, po dotyka bez skojarzeń i sam zdecyduje....

• Like 1

• 4 miesiące temu...
  • 4 lata później...