Skocz do zawartości
  • 0

Literatura wędkarska - nasze biblioteczki

wujek

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Właśnie policzyłem wędkarskie książki, które zebrałem i mam u siebie na półeczkach - 136 sztuk, i każda inna :) Nie licząc broszur, zeszycików, katalogów, tudzież oprawionych czasopism. Bez mała 34 lat mi to zajęło. N.b. - głupie to uczucie wiedzieć, że jest już z górki :) 

• Like 2

• 0

Hej!

Uwielbiam książki i pasjami czytam. Te o zawodzie, historii, kryminały i wspomnienia.

Szczególnie cenię pamiętniki i biografie, prawda jest wszak najciekawsza.

Moja wędkarska biblioteczka liczy wiele pozycji, są tam też albumy i opowiadania, powieści i poradniki.

Nie wyobrażam sobie swego wędkarstwa bez podpory literaturowej, bez Putramenta i Andrzejczyka Uryna i Węglarskiego.

Dlaczego cenię słowo pisane? To proste-tekst publikowany wymaga wycyzelowania, namyslu, samokontroli i poddawany jest korekcie , a wie to każdy kto "puszczał coś" do druku nie ograniczajac się netowego klikania.

W naszym watku, a przeczytanie tych paru stron zajmuje chwilę, zostaly wymienione doskonałe publikacje (także te ukryte w linkach) i chętny odnajdzie tytuły.

Czy ukazują się nowości? Tu nie doradzę, od jakiegoś czasu skupiam się na literaturze historycznej okresu II WŚ.

Co mogę polecić spontanicznie? "W krainie pstrąga i lipienia" Marka Piotra Krzemienia (1990) z unikatowymi zdjęciami łowiących prekursorów ff w Polsce,Węglarski, Krzepowski, Lachur, Jeleński,Antropik, Kaczorowski i wielu innych. No i to świetne zdjęcie przygotowujacej wędzisko dziewczyny zrobione z wnętrza namiotu...Od lat podziwiam, publikowane bylo w starych WW.

Reasumując, truizmem poczęstuję - bez literatury pisanej tej poradnikowej i okołowędkarskiej trudno o tozsamość w pełnym zakresie.

Papier to bardzo trwały nosnik i nikt nam tomu z biblioteczki zmianą serwera nie zagarnie... :)

pozdrawiam serdecznie

• Like 6

• 0

Niech mi będzie wolno Paweł dopisać do Twojego trafnego przekazu jeszcze i to, że bardzo często dzięki tekstom pisanym uzyskujemy pewnego rodzaju legitymizację swoich porozrzucanych przemyśleń dlatego, że ktoś to zgrabnie ujął, nazwał, skompresował...

Podobnie się dzieje gdy czytamy coś w językach obcych,- fantastyczne jest odkrywanie w niby znanych już zagadnieniach innego spojrzenia, które tylko sprzyja coraz szerszemu rozumieniu a przynajmniej zachwytowi nad różnorodnością punktów widzenia bez oceny, szeregowania i wpychania na drabinę...

• Like 4

• 0

To wszystko co piszecie jest prawdą, kolekcje bywają imponujące i kompletne - też zbierałem, po części z poczucia obowiązku, trochę w poczuciu poszerzenia ram życiowego hobby, no i przede wszystkim z miłości do książek. Stałem się nałogowym zbieraczem, ale o dziwo zbiór z czasem stał mi się jak kolekcja motyli. Nie wracałem do treści, z naprawdę nielicznymi wyjątkami. Właśnie tych oschłych, z natury naukowych, encyklopedycznych albo badawczych.

Co dziwne, bo przecież do wielu autorów z literatury pięknej wracam notorycznie.. :)  

Za jakąś godzinę popatrzę na zalew i Pilicę :)     

Edytowane przez Sławek Oppeln Bronikowski
  • Like 1

• 0

Oczywiście Arku, jak zwykle celnie!

Zachęcanie do czytelnictwa jest bardzo istotne, nasze hobby może być do tego udatnym  pretekstem ;)

Swego czasu, (a nawet jak widzę w tej chwili dość dawno) rozpoczęliśmy pogawędki o literaturze tylko częściowo dotyczącej wędkarstwa...taki trick by sięgnąć po coś z półki i może by zrobił to takze kolega ...

Tak więc zerknijcie na kilka propozycji z pogranicza naszej pasji, dalekiego pogranicza, kresów, że tak powiem :D

http://jerkbait.pl/topic/16552-fajna-ksi%C4%85zka-z-drobnymi-elementami-w%C4%99dkarskimi/?hl=ksi%C4%85%C5%BCki

Edytowane przez Paweł Bugajski
  • Like 1

• 0

Mam pozycje ktore dubluja sie w mojej biblioteczce. Może ktoś ma książki wędkarskie na które chciałby się zamienić?1576d6621bc53276a699839bafe088df.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Przenosze temat do działu sprzedazy jakby ktoś był zainteresowany:)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka