Skocz do zawartości
  • 0

Literatura wędkarska - nasze biblioteczki

wujek

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dlaczego Waszym zdaniem obecnie tak ciężko o dobre książki wędkarskie? Ciekawe i wartościowe tytuły jak Wędkarstwo Rzeczne Marka Szymańskiego, Sandacz Zalewskiego czy książki Dariusza Duszy i wiele innych są praktycznie niedostępne poza rynkiem wtórnym. Rzadko spotykane, używane egzemplarze, są wręcz obiektem spekulacji, a ich ceny oscylują w granicach 100zł za książkę. Sklepy internetowe czy księgarnie w temacie świecą pustkami, poza podstawowymi poradnikami wędkarskimi. Wydawcy jak Multico i inni właściciele praw autorskich do publikacji nie wznawiają wydań. Czy rynek dla książki wędkarskiej jest, aż tak mały, czy już wszyscy pozyskują wiedzę przez internet?

Edytowane przez PawelMAT

• 0

A z drugiej strony? Chcąc uzupełnić całkiem nie małą swoją biblioteczkę wędkarska, kilkanaście dni temu kupiłem wysyłkowo w antykwariacie, pierwsze wydanie z 1967 " Na ryby" Jerzego Paladino. Cena ... 2 (DWA) polskie złote !!! :blink:  + przesyłka 10 ;)

Wiem, że to nie jest może szczyt edukacyjnej literatury wędkarskiej, że okładka podniszczona, ale jednak .... :)

post-52107-0-01127200-1520348752_thumb.jpg

• Like 3

• 0

A z drugiej strony? Chcąc uzupełnić całkiem nie małą swoją biblioteczkę wędkarska, kilkanaście dni temu kupiłem wysyłkowo w antykwariacie, pierwsze wydanie z 1967 " Na ryby" Jerzego Paladino. Cena ... 2 (DWA) polskie złote !!! :blink: + przesyłka 10 ;)

Wiem, że to nie jest może szczyt edukacyjnej literatury wędkarskiej, że okładka podniszczona, ale jednak .... :)

IMG_20180306_155602a.jpg

Fajna książka. Uczyłem się z niej m.in. jak skutecznie nęcić liny i złote karasie. Ech... kiedy to było ????

• Like 1

• 0

A z drugiej strony? Chcąc uzupełnić całkiem nie małą swoją biblioteczkę wędkarska, kilkanaście dni temu kupiłem wysyłkowo w antykwariacie, pierwsze wydanie z 1967 " Na ryby" Jerzego Paladino. Cena ... 2 (DWA) polskie złote !!! :blink:  + przesyłka 10 ;)

attachicon.gif IMG_20180306_155602a.jpg

Też taką sfatygowaną posiadam.Ale przepłaciłeś..wylicytowałem taką za 1,00zł .Przesyłka droższa :) 

• Like 1

• 0

A z drugiej strony? Chcąc uzupełnić całkiem nie małą swoją biblioteczkę wędkarska, kilkanaście dni temu kupiłem wysyłkowo w antykwariacie, pierwsze wydanie z 1967 " Na ryby" Jerzego Paladino. Cena ... 2 (DWA) polskie złote !!! :blink: + przesyłka 10 ;)

attachicon.gif IMG_20180306_155602a.jpg

Zgadzam się z druga strona:) mozna kupić wiele tytułów od lat 60tych do 90tych za grosze, nawet ostatnio znalazlem Wedkarstwo na wodach polskich z 1949 za 27zl. Natomiast tytułów po 2000 roku jest jak na lekarstwo, wydaje się jakby byly drukowane w niskich nakładach i nie wznawiane. A ciekawych pozycji w tych latach pojawiło się wiele...

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• 0

Trochę jest w wędkarstwie spiningowym Kolendowicza, ale w magazynach wędkarskich jest sporo artykułów na ten temat, czasem pojawiają się roczniki do sprzedania

Odnośnie pstrąga choć muchowe polecam prospecting for trout Rosenbauma. Sporo na temat czytania pstrągowych rzek i pstrąga nawet dla starych wyjadaczy.

Edytowane przez Adrian Tałocha

• 0

Wczoraj na "garażu" dostałem od nieocenionego Piotra (@Nowis), powszechnie znaną "Troć wędrowną" Janusza Nyka oraz "Zapiski Moczykija" nie żyjącego już Hilarego Jałoszyńskiego. Zapewne niewielu ja czytało gdyż nakład to 100 (sto) egzemplarzy. Ten egzemplarz tym cenniejszy bo z dedykacja dla Piotra od autora 

(jeszcze nie czytałem)

Dziękuję Piotrusiu :)

post-52107-0-55578500-1521992458_thumb.jpg

Edytowane przez BOB1
  • Like 4