wujek Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Udało się zdobyć kolejne pozycje do mojej kolekcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 BOB1 Opublikowano 15 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2022 ...podobno , bo nie mam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mekamil Opublikowano 15 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2022 W końcu zdobyłem! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Banjo Opublikowano 15 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2022 ...podobno , bo nie mam Może będzie okazja . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 coma Opublikowano 16 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2022 (edytowane) Część moich zbiorów. Do niektórych książek na dolnej półce zaczęła dosięgać córa co niestety widać po okładkach Obecnie w drodze rozwoju nowego rodziału pasji mam na tapecie poniższe Edytowane 16 Listopada 2022 przez coma 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 huligan77 Opublikowano 16 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2022 Polecicie coś fajnego odnośnie brzan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bootleg Opublikowano 18 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2022 Coma piękna kolekcja ???? Ja wczoraj nabyłem 100 najlepszych łowisk w Polsce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 S. Cios Opublikowano 25 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2022 Dzięki pomocy kilku kolegów miałem okazję poznać wiele starych kołowrotków o nieprzemijającym uroku. Z uwagi na ich ogromną wartość historyczną, techniczną (niektóre rozwiązania są genialne) i wędkarską, postanowiłem podjąć się wyzwania przygotowania monografii na ten temat. Zawierałaby ona informacje o dwóch typach kołowrotków:1. Produkowanych w Polsce (i na ziemiach polskich) metodą chałupniczą, czyli w pojedynczych egzemplarzach, lub w krótkich seriach na użytek własny i przyjaciół. Z praktycznego punktu widzenia chodzi o okres od początku XX w. do końca PRL. Nie sądzę, żeby po 1990 r. ktoś robił takie kołowrotki, ale jeśli one były, to gorąco proszę o informację. Wstępnie szacuję, że takich kołowrotków z ruchomą szpulą mogą być setki. Ze stałą szpulą to będą raczej pojedyncze egzemplarze (jeden taki już widziałem).2. Produkowanych w Polsce (też do 1990 r.) przez producentów sprzętu. Znanych jest co najmniej 80 modeli takich kołowrotków, ale być może jest ich więcej, pochowanych w najtajniejszych skrytkach bankowych i sejfach. W związku z tym zwracam się do wszystkich wędkarzy z prośbą o wsparcie, polegające na:1. Przeszukaniu własnego archiwum, strychu, piwnicy, skrytek, najtajniejszych skrytek bankowych, sejfów itp - czy są tam jakieś interesujące kołowrotki. Zachęcam do kontaktu z innymi wędkarzami, zwłaszcza nie korzystającymi z internetu i nieaktywnymi już wędkarsko.2. Zrobienie kilku zdjęć tych kołowrotków i przesłanie mi ich, wraz z krótkim opisem, o ile udało się ustalić informacje: kiedy, z jakiego surowca i przez kogo został zrobiony, itp. Monografię widziałbym więc jako dzieło zbiorowe (wkład każdej osoby byłby odnotowany), a moją rolą byłoby zebranie i zredagowanie całości, znalezienie funduszy i wydawcy. Sądzę, że polskie wędkarstwo i polscy wędkarze zasługują na taką publikację. Wstępnie zakładam, że praca nad publikacją potrwa rok. W tych sprawach jestem w kontakcie z niektórymi kolekcjonerami kołowrotków, zwłaszcza z Cezarym Kamińskim z Warszawy. Załączam tu przykładowe zdjęcie jednego starego kołowrotka – taniego, skutecznego i trwałego, który wyszedł spod ręki i młota utalentowanego wiejskiego kowala, który wcale nie potrzebował tokarki, szlifierki, ani innych wyrafinowanych narzędzi. Moje dane kontaktowe: stanislaw.cios(...)outlook.com 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 BOB1 Opublikowano 25 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2022 Multiplikator to też kołowrotek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 S. Cios Opublikowano 22 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2022 Moja nowa książka już jest w sprzedaży - "Tradycyjne rybołówstwo na Mazurach".Publikacja "Tradycyjne rybołówstwo na Mazurach" : Muzeum Kultury Ludowej w Węgorzewie (muzeum-wegorzewo.pl) Spis treści:Słowo od WydawcyWstępRozdział I. Rybołówstwo w pradziejach i wczesnym średniowieczu (dr Jerzy Łapo)Rozdział II. Rybołówstwo od średniowiecza do 1945 r.Rozdział III. Rybołówstwo w PRLRozdział IV. AkwakulturaRozdział V. Narzędzia i metody połowuRozdział VI. Uwagi o wybranych gatunkach rybRozdział VII. WędkarstwoRozdział VIII. Uwagi na temat dalszego rozwoju rybołówstwaInformacje o rybakach udzielających wywiadów (Ewa Błaszko)Bibliografia 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ArEZ Opublikowano 17 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 (edytowane) A to moje ostatnie zakupy: Ryby i przynęty za kilka złotych na allegro, Ryby słodkowodne w centrum Wawy ze stolika (gość chciał 25 zł, stanęło na 10 ) Wow, dwugłowy węgorz [emoji16] [emoji2957] [emoji854] Edytowane 17 Lutego 2023 przez ArEZ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 UncleZin Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Cześć, czy ktoś jest w stanie pomóc mi kupnie tych tytułów? Ciężko coś na necie wyszukać... będę wdzięczny za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ArEZ Opublikowano 23 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 Ta pierwsza - Ryby słodkowodne Polski - na OLX do wyboru do koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 DawidKa Opublikowano 15 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2023 tak dla formalności, chciałbym zdekompletować tą serie: chyb jednak z tytułem "Ryby w Polskiej Kuchni" jest jak z yyyetim... Nigdy nie trafiłem nawet na fotke okładki... chyba podobnie jak z drugim Tomem malucha " Woblery" ... i najnowsza moja pozycja za całe Pińć złotych Polskich. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Grzesiek Opublikowano 26 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2023 Czytał już może ktoś ?Bo u mnie jeszcze pachnie nowością... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Adrian B. Opublikowano 27 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2023 Właśnie do mnie jedzie i zabieram się za czytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 iduss Opublikowano 27 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2023 No nie mozna takich okazji przepuszczac ;-))) zdjęcie w plenerze wracając z księgarni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Majkel S Opublikowano 18 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2023 (edytowane) Cześć mojej biblioteczki dotycząca pstrągów, lipieni itp. Akurat musiałem poukładać książki na nowej półce, stąd okazja do zrobienia zdjęcia Edytowane 18 Lipca 2023 przez Majkel S 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mekamil Opublikowano 7 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2023 332473272_955101272150122_3649748405124303015_n.jpg 332559973_652417373354868_1965536464820070432_n.jpg Ciężko coś na necie wyszukać... będę wdzięczny za pomoc! To jest jeszcze dobra pozycja: https://www.wuw.pl/product-pol-6267-Slodkowodne-skorupiaki-planktonowe-Klucz-do-oznaczania-gatunkow-PDF.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dawid Sokołowski Opublikowano 22 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 (edytowane) Jakby ktoś szukał czegoś w kontekście łowienia kleni to zachęcam do zakupu mojej, świeżo napisanej książki Przedsprzedaż właśnie trwa https://zwedkowani.sklep.pl/produkt/poradnik-spinningisty/W książce zawarłem moje doświadczenia z łowienia kleni na spinning, jakie zbieram od lat na rzekach małych i średnich płynących po Warmii i Podlasiu. Jest też na pewno trochę noatalgicznie: wspominki z dzieciństwa też pozwoliłem sobie na łamach publikacji przywołać. Edytowane 22 Października 2023 przez Dawid Sokołowski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Michal_ Opublikowano 5 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 Poszukuję książki z podstawami wędkarstwa z naciskiem na spinning (węzły, metody, itp.) dla początkującego. Chrześniak 10 lat się wkręcił. Zna ktoś coś godnego polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 BOB1 Opublikowano 5 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 Mogę dać "Wędkarstwo nowoczesne" Stanisław Stupkiewicz lub J. Riha "1001 rad dla wędkarzy"Pierwsza pozycja chyba rozsądniejsza choć i tak spada na ciebie obowiązek komentowania zgodnie z zasadami XXI wieku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mariusz79 Opublikowano 23 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2024 Na początek polecam książkę Wędkarstwo spinningowe J.Kolendowicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 S. Cios Opublikowano 11 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2024 10 X 2024 byłem w Antykwariacie Grochowskim w Warszawie. Mają około 20 książek wędkarskich i kilkanaście numerów czasopism. Polecam uwadze, bo ceny są niskie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 2haj Opublikowano 12 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2024 A czy ktoś z Was miał już możliwość zapoznać się z pozycją Euro Nymphing Josh Miller? Zastanawiam się nad jej kupnem i chciałem zasięgnąć opinii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pablo Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2024 Nowy nabytek do biblioteki. Książka typowo branżowa i wędkarzom średnio się przyda, chociaż ma parę ciekawych informacji dot. biologii które wędkarzy mogą zadziwić. Pierwsza to optimum fizjologiczne podawane jako 27-30*C, druga to minimalne zapotrzebowanie na tlen które wcale nie jest takie wysokie jak wędkarze mogliby sądzić - 3 mg O2/l. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
wujek
Udało się zdobyć kolejne pozycje do mojej kolekcji
Top użytkownicy dla tego pytania
27
17
10
10
Popularne dni
12 Gru
19
3 Lut
16
27 Sie
9
4 Lis
9
Top użytkownicy dla tego pytania
BOB1 27 odpowiedzi
PawelMAT 17 odpowiedzi
Mekamil 10 odpowiedzi
Bootleg 10 odpowiedzi
Popularne dni
12 Gru 2017
19 odpowiedzi
3 Lut 2018
16 odpowiedzi
27 Sie 2013
9 odpowiedzi
4 Lis 2009
9 odpowiedzi
Popularne posty
coma
No proszę, w życiu bym nie poznał
Novis
Miał wszystkie wydawnictwa wędkarskie, jakie kiedykolwiek wyszły w Polsce. Wiem, widziałem, byłem u Niego w domu. To był Gość! Fajnie było wziąć do ręki pierwszy numer WW z lat trzydziestych. Hilary b
kardi
Hej! Uwielbiam książki i pasjami czytam. Te o zawodzie, historii, kryminały i wspomnienia. Szczególnie cenię pamiętniki i biografie, prawda jest wszak najciekawsza. Moja wędkarska biblioteczka liczy w
Opublikowane grafiki
289 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi