Skocz do zawartości
  • 0

Literatura wędkarska - nasze biblioteczki

wujek

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Część moich zbiorów.

post-56372-0-92280300-1668584465_thumb.jpeg

Do niektórych książek na dolnej półce zaczęła dosięgać córa co niestety widać po okładkach :)

post-56372-0-25877900-1668584516_thumb.jpeg

Obecnie w drodze rozwoju nowego rodziału pasji mam na tapecie poniższe :)

post-56372-0-86557300-1668584549_thumb.jpeg

Edytowane przez coma
  • Like 5

• 0
Dzięki pomocy kilku kolegów miałem okazję poznać wiele starych kołowrotków o nieprzemijającym uroku. Z uwagi na ich ogromną wartość historyczną, techniczną (niektóre rozwiązania są genialne) i wędkarską, postanowiłem podjąć się wyzwania przygotowania monografii na ten temat. Zawierałaby ona informacje o dwóch typach kołowrotków:
1. Produkowanych w Polsce (i na ziemiach polskich) metodą chałupniczą, czyli w pojedynczych egzemplarzach, lub w krótkich seriach na użytek własny i przyjaciół. Z praktycznego punktu widzenia chodzi o okres od początku XX w. do końca PRL. Nie sądzę, żeby po 1990 r. ktoś robił takie kołowrotki, ale jeśli one były, to gorąco proszę o informację. Wstępnie szacuję, że takich kołowrotków z ruchomą szpulą mogą być setki. Ze stałą szpulą to będą raczej pojedyncze egzemplarze (jeden taki już widziałem).
2. Produkowanych w Polsce (też do 1990 r.) przez producentów sprzętu. Znanych jest co najmniej 80 modeli takich kołowrotków, ale być może jest ich więcej, pochowanych w najtajniejszych skrytkach bankowych i sejfach.

W związku z tym zwracam się do wszystkich wędkarzy z prośbą o wsparcie, polegające na:
1. Przeszukaniu własnego archiwum, strychu, piwnicy, skrytek, najtajniejszych skrytek bankowych, sejfów itp - czy są tam jakieś interesujące kołowrotki. Zachęcam do kontaktu z innymi wędkarzami, zwłaszcza nie korzystającymi z internetu i nieaktywnymi już wędkarsko.
2. Zrobienie kilku zdjęć tych kołowrotków i przesłanie mi ich, wraz z krótkim opisem, o ile udało się ustalić informacje: kiedy, z  jakiego surowca i przez kogo został zrobiony, itp.

Monografię widziałbym więc jako dzieło zbiorowe (wkład każdej osoby byłby odnotowany), a moją rolą byłoby zebranie i zredagowanie całości, znalezienie funduszy i wydawcy. Sądzę, że polskie wędkarstwo i polscy wędkarze zasługują na taką publikację. Wstępnie zakładam, że praca nad publikacją potrwa rok. W tych sprawach jestem w kontakcie z niektórymi kolekcjonerami kołowrotków, zwłaszcza z Cezarym Kamińskim z Warszawy.

Załączam tu przykładowe zdjęcie jednego starego kołowrotka – taniego, skutecznego i trwałego, który wyszedł spod ręki i młota utalentowanego wiejskiego kowala, który wcale nie potrzebował tokarki, szlifierki, ani innych wyrafinowanych narzędzi.

Moje dane kontaktowe: stanislaw.cios(...)outlook.com

post-52468-0-69404800-1669383956_thumb.jpg

• Like 3

• 0

Moja nowa książka już jest w sprzedaży - "Tradycyjne rybołówstwo na Mazurach".Publikacja "Tradycyjne rybołówstwo na Mazurach" : Muzeum Kultury Ludowej w Węgorzewie (muzeum-wegorzewo.pl)

Spis treści:

Słowo od Wydawcy

Wstęp

Rozdział I. Rybołówstwo w pradziejach i wczesnym średniowieczu (dr Jerzy Łapo)

Rozdział II. Rybołówstwo od średniowiecza do 1945 r.

Rozdział III. Rybołówstwo w PRL

Rozdział IV. Akwakultura

Rozdział V. Narzędzia i metody połowu

Rozdział VI. Uwagi o wybranych gatunkach ryb

Rozdział VII. Wędkarstwo

Rozdział VIII. Uwagi na temat dalszego rozwoju rybołówstwa

Informacje o rybakach udzielających wywiadów (Ewa Błaszko)

Bibliografia

• Like 5

• 0

A to moje ostatnie zakupy: Ryby i przynęty za kilka złotych na allegro, Ryby słodkowodne w centrum Wawy ze stolika (gość chciał 25 zł, stanęło na 10 )

Wow, dwugłowy węgorz [emoji16] [emoji2957] [emoji854]

215a5dd6950f9b81447a64dd67ec48fc.jpg

Edytowane przez ArEZ
  • Like 1

• 0

tak dla formalności, chciałbym zdekompletować tą serie:

333380930-3222931058019409-2776486200319

chyb jednak z tytułem "Ryby w Polskiej Kuchni"  jest jak z yyyetim... :)

333558365-1795934754111308-5931055573317

Nigdy nie trafiłem nawet na fotke okładki... chyba podobnie jak z drugim Tomem malucha " Woblery"

334516254-209461745019171-30353015838304

... i najnowsza moja pozycja za całe Pińć złotych Polskich.:)

• Like 1

• 0

• 0

Jakby ktoś szukał czegoś w kontekście łowienia kleni to zachęcam do zakupu mojej, świeżo napisanej książki Przedsprzedaż właśnie trwa https://zwedkowani.sklep.pl/produkt/poradnik-spinningisty/

W książce zawarłem moje doświadczenia z łowienia kleni na spinning, jakie zbieram od lat na rzekach małych i średnich płynących po Warmii i Podlasiu. Jest też na pewno trochę noatalgicznie: wspominki z dzieciństwa też pozwoliłem sobie na łamach publikacji przywołać.

post-67772-0-93375100-1697957905_thumb.jpg

Edytowane przez Dawid Sokołowski
  • Like 2

• 0

Nowy nabytek do biblioteki. Książka typowo branżowa i wędkarzom średnio się przyda, chociaż ma parę ciekawych informacji dot. biologii które wędkarzy mogą zadziwić. Pierwsza to optimum fizjologiczne podawane jako 27-30*C, druga to minimalne zapotrzebowanie na tlen które wcale nie jest takie wysokie jak wędkarze mogliby sądzić - 3 mg O2/l.  

post-45891-0-81638900-1732450068_thumb.jpg

• Like 2