Skocz do zawartości
  • 0

Literatura wędkarska - nasze biblioteczki

wujek

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Cześć Janek,

He, he .... przypominają mi się stare lata - mam wszystkie :D NAjbardziej jednak podoba mi się Wędkarstwo Jeziorowe (chociaż moja rozpadła się w drobny mak). Napisz jakie masz inne - być może znalazł bym coś dla Ciebie w moich zbiorach (robię porządki).

Pozdrawiam

Remek

• 0

Cześć Janek,

He, he .... przypominają mi się stare lata - mam wszystkie :D NAjbardziej jednak podoba mi się Wędkarstwo Jeziorowe (chociaż moja rozpadła się w drobny mak). Napisz jakie masz inne - być może znalazł bym coś dla Ciebie w moich zbiorach (robię porządki).

Pozdrawiam

Remek

Nie jestem jakimś kolekcjonerem, ale jak mi coś wpadnie przy okazji to biorę. A może masz Remek tą książęczkę o boleniach na zbyciu? Widziałem że kiedyś ją zdobyłeś B). Oczywiście każdą inną też chętnie przyjmę :D

• 0

Też mam wszystkie trzy. Mam je od dzieciństwa, bo kiedyś kupił je mój tata. Moim zdaniem książki Andrzejczyka i Strzeleckiego, to dwie najlepsze pozycje, jakie ukazały się w naszym kraju.

Na jeziorach mało łowiłem, bo wędkarsko wychowałem się nad rzeką. Na wakcje zabierałem Wędkarstwo rzeczne, czytałem je całymi godzinami w zimie. Swego czasu znałem poszczególne akapity na pamięć. Zdanie po zdaniu (np. o leszczach) sprawdzałem w praktyce nad wodą i znajdywałem potwierdzenie słów autora.

Dla mnie to biblia, która poza rzeczami dotyczącymi parametrów sprzętu, nic nie straciła na swojej aktualności :D

„Wędkarstwo jeziorowe” odkrywam na nowo i o tej książce mogę powiedzieć bardzo podobnie :D

• 0

Czesc Remku.Kiedys moje wedkowanie dorywcze i spontaniczne.Zawsze pod gore.Oczywiscie na okrase zostawala literatura.Teraz jestem zrownowazonym emerytem,co za tym idzie wygodnym.Bezgranicznie pasjonuje mnie trolling i tylko na jeziorach ,ktorych wokol mnie jest sporo.Do morza mam niedaleko ale wedkarstwo morskie nie przypadlo mi do gustu.Lubie polowac na jeziorach.Dlatego pytam Ciebie i Wszystkich Kolegow z forum,czy maja i pozbeda sie tej literatury .Pozdrawiam bodzios. B)

• 0

Jeszcze nie przeczytałem książek bo mam je od niedawna, ale spodobał mi się fragment z Wędkarstwa rzecznego o szczupaku: arcygłupi, żarłoczny jak jazgarz, bierze na lada jaką wędkę, nawet na bardzo grubą żyłkę i duży spławik. Pożera żywca nawet z kotwicą i drutem. Z koleji autor już ostrzega: Niszczycielskiej jednak sile człowieka nie potrafi przeciwstawić się najtwardszy opór natury,dlatego też szczupak, przy całej swej gatunkowej dzielności, wymaga rozumnego traktowania.

• 0

Z koleji autor już ostrzega: Niszczycielskiej jednak sile człowieka nie potrafi przeciwstawić się najtwardszy opór natury,dlatego też szczupak, przy całej swej gatunkowej dzielności, wymaga rozumnego traktowania.

Szkoda, że nie wszyscy wtedy mieli o tym pojęcie :wacko:

• 0

Z koleji autor już ostrzega: Niszczycielskiej jednak sile człowieka nie potrafi przeciwstawić się najtwardszy opór natury,dlatego też szczupak, przy całej swej gatunkowej dzielności, wymaga rozumnego traktowania.

Szkoda, że nie wszyscy wtedy mieli o tym pojęcie :wacko:

I teraz niewiele się zmieniło w tej materii.

• 0

To prawda, w tym W.Rzecznym sa takie rozne wstawki, mozna powiedziec zadecia poetyckie autora... :D ...jednak pamietam, ze w swoim czasie ta pozycja merytorycznie byla w czubie.

Mnie z kolei przypadl do gustu taki akapit z ktoregos wydania W.Jeziorowego, ze zdjeciem i podpisem: wygodne spiningowanie z wodolotu Wołga. :D

A w tych czasach jak ktos wypozyczyl dziurawa krype z wyrobionymi dulkami to bya pelnia szczescia :unsure:

Gumo

• 0

Mnie z kolei przypadl do gustu taki akapit z ktoregos wydania W.Jeziorowego, ze zdjeciem i podpisem: wygodne spiningowanie z wodolotu Wołga. :D

Gumo

ja za młody jestem, żeby pamiętać stare dobre czasy, ale skoro opryskiwano kiedyś pola http://pl.wikipedia.org/wiki/PZL_M-15_(Belphegor) samolotem odrzutowym, to i w spiningowanie z wodolotu Wołga też jestem w stanie uwierzyć

• 0

@Yeah

Faktycznie jesteś za młody, a ten wodolot Wołga to znowu nie

taka wielka jednostka jak mogłoby się wydawać. Była to jednostka

o długości ok.6-7m z silnikiem Lublina 6cyl benzyna, kadłub w części podwodnej był wyposażony w płaty nośne i po wejściu w ślizg unosił się na nich nad wodą, czyli wodolot. Używała tego

milicja wodna na Mazurach i nie tylko. Był nawet w telewizji jakiś serial w latach 70 gdzie ten wynalazek był wykorzystywany na planie.

Pozdro Jachu

PS Sorrki za OT

• 0

Ja lubię kolekcjonować literaturę wędkarską.Mam dwa wydania Wyganowskiego(Poradnik wędkarski),ABC wędkarza Jana Sedlara(po Polsku i Czesku),prawie wszystkie broszurki Biblioteczki WW,Wędkarstwo jeziorowe,Wędkarstwo muchowe,Wędkarz i rzeka,Spining,WW od roku 1966 do 1993 bez 16 numerów (pojedyńcze braki z różnych lat),pierwsze 50 numerów WP.I wiele innych,ciężko tak z pamięci powiedzieć :o sentymentem darzę rosyjskie Rybołowy z lat '60 :o