wujek Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Udało się zdobyć kolejne pozycje do mojej kolekcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 popper Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Ja, bardzo chętnie sięgam, po te oto pozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Herman Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Ja, bardzo chętnie sięgam, po te oto pozycje Dziękuję Kolego @popper za to przypomnienie. Teksty Kol. Jóźwiaka zawsze uważałem za znakomite, pełne uroku. Czytywałem je pasjami. Rozbudzały nadzieję, rodziły się plany kolejnych wypraw, absolutne postanowienia wypróbowania nowych metod i odkrywania nowych miejsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sobol Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Niezła kopalnia wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krzysiex Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 Po aferze na WCWI Jacek się wycofał z jakiegokolwiek kontaktu w sferze wędkarskiej. Teraz ma swój bisnes http://www.lingraf.pl/. A jego pozycja Sztuka łowienia ryb w rzece, jak dla mnie obowiązkowa, obok Szymańskiego- Wędkarstwo rzeczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bobesku Opublikowano 31 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 Co powiecie o książce Balet Boleni??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sobol Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Fajne książki,Beear Gryls Szkoła Przetrwania i Urodzony By Przetrwać.Są to poradniki survivalowe polecam a nóż coś się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SPIDERLING84 Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Jeśli temat wszedl na Grylla... to ja polecam Kurz, pot i łzy. Gdy przyjdzie nam lowic w paskudnej pogodzie, myslami polecam wrocic do przeżyć Grylla a wtedy nie bedzie zlej pogody! ... a i jeszcze jedno. Z tej książki pochodzi kapitalna sentencja (wprawdzie o górach ale ja adoptowałem ja na potrzeby wędkarstwa ) Jeśli musisz pytać co widzę w wędkarstwie, to i tak tego nigdy nie zrozumiesz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sobol Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Też mam Kurz pot i łzy,dostałem w trójpaku jeszcze nie czytałem,myślę że będzie warta polecenia A na temat złej pogody, to nie ma złej pogody są tylko źle ubrani ludzie,napisał Marek Szymański <_< <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SPIDERLING84 Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Jeśli nie lubisz spożywać larw, to pozostałe odpuść. Ale autobiografię musisz machnąć <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sobol Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Jeśli nie lubisz spożywać larw, to pozostałe odpuść. Ale autobiografię musisz machnąć <_< Machnę,machnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szwagier.janusz Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Co powiecie o książce Balet Boleni??? Świetne opowiadania, a przynajmniej tak się zapisały w mojej pamięci. I zapewne wcale się nie zdezaktualizowały, mimo że od ich napisania minęło więcej lat niż ma ich większość uczestników tego forum. Poza Mistrzem J.Putramentem takie wędkarskie opowiadanka pisywali w tamtych czasach także m.in. Ferdynand Zamojski czy Tadeusz Ziomecki. I choć nie zawsze była to wielka literatura, to warte przeczytania, no chyba że dla kogoś wędkarstwo to tylko/głównie sprzęt i nowoczesne naukowe metody połowu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szwagier.janusz Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Przeglądam właśnie swoją biblioteczkę i wpadły mi w oko chyba pierwsze kapitalistyczne książki o tematyce wędkarskiej wydane w wolnej Polsce. .... Bardzo ładnie wydane, z niesamowitymi, jak na tamte czasy zdjęciami. Bardzo często do nich wracam. Pierwszą kapitalistyczną książką o tematyce wędkarskiej i to jeszcze z czasów PRL, chociaż już schyłkowego, było Wędkarstwo Jeziorowe Tadeusza Andrzejczyka. Kolorowe podwodne zdjęcia, obrotówki Meppsa, multiplikatory ABU itp. to rzeczy o których 95% ówczesnych wędkarzy w ogóle nie słyszało. Nie mówiąc już, żeby widziały to w wędkarskich sklepach. To dopiero było dziwadło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gwacker Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Wie ktoś ile było numerów Świata Spinningu i kiedy zaczęli wydawać? W sieci udało mi się znaleźć numery 5/97 6/97 7/97 9/97 12/97i jeszcze Świat Spiningu i Muchy 10/98 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 grunwald1980 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Witam.Podajcie prosze swoje ulubione pozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 deichkind Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Podstawowa pozycja dla każdego spinningisty to chyba J. Kolendowicz "Wędkarstwo Spinningowe"Kolejna pozycja to J. Jóźwiak "Sztuka łowienia ryb w rzecze"i kolejna M. Szymański " Wędkarstwo rzeczne"i następna T. Krzyszczyk "Łowienie w zbiornikach zaporowych" To takie główne pozycje. a i kolejne warte zajrzenia:Z. Zalewski "Sandacz"J. Kolendowicz "Wędkarstwo morskie" reszta później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 grunwald1980 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Kiedys jak moj swietej pamieci ojciec zyl, systematycznie kupowal WW, SW oraz mial kilka ksiazek, bardzo stare wydania.Czesto po latach siegalem do starych WW, raczej z sentymentu,fajnie po latach czytac te same artykuly, ktore budza wspomnienia i przez chwile czujemy sie jak kilkuletni chlopiec .W dobie internetu oraz wiekszych mozliwosci zwiazanych z wyprawami na ryby coraz ciezej siegnac po dobra ksiazke.Zamowilem wlasnie "wedkarstwo rzeczne" M.Szymanskiego, duzo slyszalem o tej ksiazce mam nadzieje ze poglebi wiedze na temat rzek.Tak sie czasem zastanawiam ile osob zaklada nowe watki pytajac o wystepowanie ryb, w jakich porach na jakich odcinkach rzek.Wydaje mi sie ze nawet w dobie internetu warto posiedziec w ciszy i skupic sie na myslach i analizie wlasnej i w praktyce wyciagac wnioski.@deichking dzieki za podanie pozycjiPzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pepso Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Mam kilka wydań "Wędkarstwa Jeziorowego" Tadeusza Andrzejczyka i wielki sentyment do tej książki. Kiedy miałem kilkanaście lat to była dla mnie "wędkarska biblia". Niesamowite jest to jak wiele spraw, rad i opinii w stosunkowo krótkim czasie całkowicie się zdezaktualizowało. Ale do dzisiaj mam przed oczami fotografie sprzętu i przynęt (głównie ABU). To moja ulubiona książka ale jako źródło inspiracji i bodziec do ciągłych poszukiwań bo czasy, sprzęt i warunki ciągle się zmieniają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 thymalus Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 1. Feliks Choynowski - Wędkarstwo na wodach polskich2. Józef Wyganowski - Wędkarstwo3. T. Andrzejczyk - Wędkarstwo jeziorowe4. J. Jeleński - Wędkarstwo Muchowe A. Sikora - Wędkarstwo muchowe5. S. Cios - Co zjada pstrąg6. M. Szymański - Wędkarstwo rzeczne Pierwsze dwie, bo wbrew pozorom można się z nich baaardzo wiele dowiedzieć mimo, że stare, że nic o graficie, modułach i łożyskach nie ma...Andrzejczyk - głównie z sentymentu choć na pewno sporo można z niej wynieśćNr 4 - No cóż, traktowałem zwłaszcza Jeleńskiego jak Biblię. Znałem na pamięć, a mimo to jak pierwszy raz stanąłem w rzece z muchówką okazało się, że nie jest to takie proste.Stasia Ciosa powinien przeczytać każdy muszkarz. Marek Szymański - inne podejście. Uwielbiam jeszcze Światła bakaanów - Zamoyskiego ale to już opowiadania wędkarskie i cudowna książka niestety nie tłumaczona A river runs through it - Normana McLeana. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skiner Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) w dobie internetu i tak wielkiego postępu u mnie literatura poszła do lamusa (a chyba szkoda)- głównie opieram się na filmach nie koniecznie naszych krajowych co prawda pozycja J. Kolendowicz "Wędkarstwo morskie" została już wcześniej wymienionaale pozwolę sobie go jeszcze raz polecić - całkiem dobre wydanie Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez @Wojti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Andrzej Stanek Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Od dziecka wertowałem a potem czytałem: Józef Wyganowski - "Wędkarstwo" - pisząc mam ją przed nosem.Niezapomniany fragment o sumach, cytuję: "Należy do największych ryb wód słodkich, może w sprzyjających warunkach osiągnąć długość 5 metrów i ciężar powyżej 300 kg".Prezent Brata mojego Taty, książka podarowana w 1963 roku, miałem cztery lata... Następna pozycja to: T. Andrzejczyk - "Wędkarstwo jeziorowe".Przeglądając zdjęcia, czytając dostawałem wytrzeszczu oczu na kołowrotki ABU i szwedzkie spiny ABU Suecia. Oczywiście J. Jeleński - "Wędkarstwo Muchowe" - to na niej uczyłem się muchy... Potem poleciało:Adam Sikora - "Wędkarstwo muchowe"Jacek Kolendowicz - "Wędkarstwo spiningowe"Marek Szymański - "Wędkarstwo rzeczne" Ciekawa seria do przeglądania ilustracji i czytania zarazem toprzedruk zachodnich autorów:Wydawca MULTICO - "Łowienie na przynęty żywe"Wydawca MULTICO - "Wędkarskie sekrety mistrzów"Wydawca MULTICO - "Łowienie na przynęty sztuczne"Wydawca MULTICO - "Wędkarskie rady i sposoby" Dla muszkarzy: J. Błachuta i K. Zacharczyk "Pstrąg i lipień" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Darecki72 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) A woblery z zmiennym polozenie steru Hi-Lo w "Wedkarstwie jeziorowym" pamietacie??? Wtedy to bylo marzenie scietej glowy. Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez Darecki72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Andrzej Stanek Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 A woblery z zmiennym polozenie steru Hi-lo w Wedkarstwie jeziorowym" pamietacie??? Wtedy to bylo marzenie scietej glowy. Dokładnie, po wielu, wielu latach udało mi się zdobyć kilka sztuk - solidnie zbudowany niczym AK47.Moją uwagę w tej książce przyciągał zawsze wielki szczupak i chwytak leżący obok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pepso Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 I takie zapomniane modele : "Suecia duet". No i wspaniałe zdjęcia z podpisem:" o zachodzie słońca bije szczupak" i " pora kończyć wędkowanie". No i oczywiście "Wygodne spinningowanie z wodolotu Wołga". Nie mam możliwości weryfikacji dzisiaj ale pewnie tak brzmiały podpisy pod zdjęciami książki Andrzejczyka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Andrzej Stanek Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Wołgą miałem okazje płynąć na mazurach jako podrostek. Wielkie to było jak czołg. Lubiałem czytać J. Putramenta - "Pół wieku". Taki tryptyk "Natasza", "Poślizg", "Zmierzch" gdzie sporo opisywał swoich przygód wędkarskich wtłoczonych w ramy polityki. Bardzo obrazowo opisywał wypady na wiślane bolenie. Dzisiaj autor zapomniany i chyba politycznie wyklęty. Wtedy było inaczej i ryby większe. Nikt po głowie nie skakał jak coś się upiekło, oddychało się pełną piersią. To się nie wróci... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bujo Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zdecydowanie Putrament. Dla mnie najpiekniejsze opowiadania wedkarskie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
wujek
Udało się zdobyć kolejne pozycje do mojej kolekcji
Top użytkownicy dla tego pytania
27
17
10
10
Popularne dni
12 Gru
19
3 Lut
16
4 Lis
9
27 Sie
9
Top użytkownicy dla tego pytania
BOB1 27 odpowiedzi
PawelMAT 17 odpowiedzi
Mekamil 10 odpowiedzi
Bootleg 10 odpowiedzi
Popularne dni
12 Gru 2017
19 odpowiedzi
3 Lut 2018
16 odpowiedzi
4 Lis 2009
9 odpowiedzi
27 Sie 2013
9 odpowiedzi
Popularne posty
coma
No proszę, w życiu bym nie poznał
Novis
Miał wszystkie wydawnictwa wędkarskie, jakie kiedykolwiek wyszły w Polsce. Wiem, widziałem, byłem u Niego w domu. To był Gość! Fajnie było wziąć do ręki pierwszy numer WW z lat trzydziestych. Hilary b
kardi
Hej! Uwielbiam książki i pasjami czytam. Te o zawodzie, historii, kryminały i wspomnienia. Szczególnie cenię pamiętniki i biografie, prawda jest wszak najciekawsza. Moja wędkarska biblioteczka liczy w
Opublikowane grafiki
289 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi