Skocz do zawartości
  • 0

Slider 7 czy slider 10 porównanie brań

Wilims

Pytanie

Witam, dziś dobiega końca mój urlop który spędziłem na mazurkach nad jeziorem. W sumie na 4 wypady nad jezioro po jakieś 6 godzin 6 szczupaków na slidera 7 (sd7s hgs) i mnóstwo takich brań przetrzymanych w których to ja zawaliłem sprawę z zacięciem. Byłem też na Wersmini fajne miejsce, złapałem tam 2 szczupaki takie trochę ponad 50 cm, miałem też tam jedno takie konkretne branie że aż mi nogi się zrobiły miękkie, ale się spieła... :( wszystko na jednego slidera 7 s hgs. Wiem że w sumie to szczupak to na jesień i wczesną wiosnę ale moje pytanie dotyczy wielkości sliderów czy jest różnica w efektywności między 7 a 10?

łowie na takim zestawie:

Millenium Fatso Jerk Cast 1.80m 25-60g + Shimano Citica 201E

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@ Wilims: Pytanie nie było skierowane do mnie, ale... cóż w tym dziwnego? :rolleyes: Skoro czterdziestak bez oporów wali w Sweepera 14tkę...

Wracając do Twego pierwszego pytania, warto uwierzyć w większe wabie. 10tka jest takim złotym środkiem. Są jednak dni (przynajmniej ja tak miałem), że to 7mka kusiła więcej ryb. Problem tego jerka leży jednak w wielkości kotwic. Co prawda mi spadł tylko jeden i raczej nie z winy zbyt małych kotwic i braku zadziorów, ale mój serdeczny kolega stracił już sporo ryb właśnie ze względu na małe haki. Przy 10tce nie ma tego problemu.

Na 12tki nie miałem jeszcze ani jednej ryby, ale to mój pierwszy sezon z tymi Sliderami i poświęcam im wyjątkowo mało uwagi :P

Edytowane przez Dienekes

• 0

12 łapiesz w polskich wodach?

tak,

łownie nimi na "łąkach" porośniętych rdestami są to miejsca (blaty, zatoki) o głębokości 1,5 do 3,5m

z tego co wiem to wiele osób uważa 12 cm Slediera za skuteczniejszego od 10

na takim łowisku jak Wersminia duży jerk to chyba nic nowego ;)

• 0

Któryś z Mistrzów, bodajże J. Kolendowicz, ukuł powiedzenie: "Małą rybkę zeżre wszystko"! 7ka może być skuteczniejsza w sumie jeśli chodzi o ilość złowionych ryb. 10ka wróży mniej, za to większe sztuki. I w sumie o to chyba nam chodzi :) Co do 12ki to jakoś gorzej mi lata B)

• 0

ja nie mam w ogóle 7mki bo uznałem, że to za mała przynęta. Jeżeli chodzi o 12vs10cm to dałbym im remis. Być może dlatego, że moim zestawem wygodniej łowi się 10 więc od niej zaczynam łowienie, ale jak się nic nie dzieje to przeskakuję na większą przynętę i trochę wolniej prowadzę... i wtedy zaczynają się brania.. albo i nie :) wtedy nie bierze mi na nic :)

• 0

Kurde nie wiedzialem ze sliderów mozna uzywac w trollu

każda przynęta spinningowa może być przynęta trollingowa, tak jak napisał tomek: dlaczego nie?

jeśli chcesz zmienić głębokość pracy przynęty to stosujesz windę albo dopały montowane bezpośrednio na lince lub na troku

do slidera 10 dopały od 30-60g, wypust do 50m,dawały mi pożądane efekty

podczas trollingu jerkami warto trzymać kij w rekach i dodatkowo prowokować poprzez podciąganie

co do samych przynęt to dodam jeszcze ze osobiście wierze w selektywność dużych przynęt

można narzekać, że nie ma w naszych wodach dużych ryb ale trzeba też pamiętać, ze te

duże trudniej jest złowić i na branie trzeba cierpliwie czekać, ba! dodam, że czasami trzeba się

do nich przebić aby te mniejsze się wcześniej nie uwieszały,

• 0

10 najbardziej uniwersalna.

12 uzywam przede wszystkim kiedy temperatura wody spada ponizej 10C, czyli pozna jesien/przedzimie.

Z ta "selektywnoscia" duzych przynet jest roznie.

Pod koniec pazdziernika 2012 oblawialem plytka zatoke, w ktorej zerowal szczupak, taki 80 cm.

I to zerowal bardzo intensywnie, doslownie "wyrzucal" fontanny wody.

Tak wiec podrzucalem mu wszystko co mialem w pudelku. Byly to duze jerki, typu slider 12 ale tez i duzo wieksze, takie pod 20 cm no i duze woblery ala "salmo hornet", takie nawet do 18cm. I tak biczowalem przez 2 godziny...i nic. W koncu zmienilem na 5 cm slidera i mialem uderzenie po kilku minutach.

To by wskazywalo na to, ze po nie ma sztywnych regul. Trzeba eksperymentowac.

pozdr

• 0

W tym roku nie miałem ani jednego brania na małe jerki tzn poniżej 10cm a w zasadzie na 14 cm (sweeper)

Jak rozumiem mowiac "w tym roku" masz na mysli sezon od maja do chwili obecnej?

A to ciekawe? I tutaj bez nasmiewania sie. Naprawde ciekawe.

Duze byly te szczupaki?

W srodku lata najwieciej pada na sweepery i na duze ("pekate"), gleboko schodzace woblery. Tak jest przynajmniej na jeziorach, na ktorych lowie. Jednak jakby nie bylo, jedna z najbardziej uniwersalnych przynet jest slider "10".

Oczywiscie kolor tez robi swoje.

pozdr

• 0

Wczesną wiosną łowiłem (woda prywatna) tylko 10 i wieszały się na to szczupaki po 30cm. Zamówiłem kilka wymiarowych i kilka takich "nawet". Kumpel łowił tylko max 3" sylikonami i skończył na tych wymiarowych. Podejrzewam że 7 miał bym podobne efekty. Większą przynętą łowię "wieksze" ryby i nie zakładam nic mniejszego niż 10cm. Taki rozmiar zżera wszystko a chociaż mam szansę że podniesie się do tego coś sensownego. Choć sytuacja jaką miałem w Holandii przeczy temu. Szczupaki waliły w drobnice na niewielkim kanale jak oszalałe. Biczowałem wodę sporymi wobami i gumami przez ok 2h i nic dopóki nie wziąłem 5cm sylikon. Okazało się że szczupaki żerowały na ławicach leszczyków jak wieloryby na śledziach. Wjeżdżały otwartymi pyskami w ławicę i kłapały tylko pyskami. Tylko szczęście i mała przynęta dawała efekt. Kompletnie nie interesowały się niczym większym. Ale to jednorazowa sytuacja i uważam że lepiej jest używać konkretnego wabika. Nawet jeśli wiemy że w wodzie przeważają mniejsze ryby. Zawsze jest szansa na coś konkretnego. Zachęcam do stosowania dużych przynęt komsękwętnie przez cały sezon a napewno będzie lepszy od sezonu z małymi przynetami.