Skocz do zawartości

Jakie buty do brodzenia?

Herman

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, czy macie jakieś opinie o firmie vision? Chodzi mi o buty tossu ( konkretnie 2.0 te nowe )

Mam te buty od początku tego sezonu.Na razie mają za sobą jeden wypad nad wodę, także jest za wcześnie żeby coś więcej napisać.Jakość wykonania stoi na dobrym poziomie.Dobrze trzymają kostkę.Zdecydowałem się na nie głównie ze względu na dobry serwis Vision.

Hej, czwarty sezon mam Vision Tossu (pierwszy wypust), tak około 40-50 dniówek na sezon. Z czystym sumieniem mogę je polecić. Używane na różnych rzekach tzn kamienie, muł, piach. Wcześniej miałem Loikki, wrażenia jak kol. Fatso, niestety nie wytrzymały kontaktu z norweskimi kamieniami.

Super, właśnie interesuje mnie te trzymanie kostki są one podobne w budowie do simmsow a wypusty się diametrialnie nie różnią jedynie małe zmiany kosmetyczne ( raczej). Co polecacie na kamienie nie obrośnięte z tego co widziałem podeszwę gummi czy filc? Mam w domu parę filcowych ale chyba można zamienić oczywiście za dopłatą oczywiście wkręty na kamienie?

• 1 miesiąc temu...

Jak są na twoją stopę (rozmiarówka, jak u simmsa czy u visiona), to bierz bez zastanawiania się. Cenowo nic lepszego, nowego nie znajdziesz. Moje wytrzymały 4-5 sezonów, w tym tygodniowe moczenia w solance za trocią w Danii. Miałem wersję z blachą aluminiową na podeszwie.

Jak są na twoją stopę (rozmiarówka, jak u simmsa czy u visiona), to bierz bez zastanawiania się. Cenowo nic lepszego, nowego nie znajdziesz. Moje wytrzymały 4-5 sezonów, w tym tygodniowe moczenia w solance za trocią w Danii. Miałem wersję z blachą aluminiową na podeszwie.

Jesteś w stanie podpowiedzieć czy rozmiar 42, czyli największy obecnie dostępny w polskich sklepach to takie uczciwe europejskie ~27 cm długości wkładki (tak jak podaje producent) czy rozmiarówka jest zaniżona i but jest w rzeczywistości większy? Może jesteś w stanie to ocenić po swoim bucie i rozmiarze. Z góry dziękuję ????

Edytowane przez uries

Jesteś w stanie podpowiedzieć czy rozmiar 42, czyli największy obecnie dostępny w polskich sklepach to takie uczciwe europejskie ~27 cm długości wkładki (tak jak podaje producent) czy rozmiarówka jest zaniżona i but jest w rzeczywistości większy? Może jesteś w stanie to ocenić po swoim bucie i rozmiarze. Z góry dziękuję

Normalne buty noszę najczęściej 41, czasem 42. Do brodzenia kupuję rozmiar: amerykańska 10, brytyjska 9, czyli 43.

• Like 1

Jesteś w stanie podpowiedzieć czy rozmiar 42, czyli największy obecnie dostępny w polskich sklepach to takie uczciwe europejskie ~27 cm długości wkładki (tak jak podaje producent) czy rozmiarówka jest zaniżona i but jest w rzeczywistości większy? Może jesteś w stanie to ocenić po swoim bucie i rozmiarze. Z góry dziękuję

Sporo szanujących sklepów oraz producentów podaje długość wkładki i stopy proponowany do buta do brodzenia (Vision , Simms). U mnie w Szczecinie działa hurtownia, i mają podane długości wkładek i rozmiary każdego ciucha buta etc. Odezwij się na priv, opowiem wszystko

DzieN Dobry

Używam od w/w buty od listpoada 2019 r.

Moja opinia :

Napisano 24 listopad 2019 - 20:42

Witam

Od 20-lat uzywałem buty do brodzenia na filcu

Teraz zachcialo mnie sie sprobować buty na gumie

Wybór padł na serię Musta Michelin

Pierwsze wrazenia : buty bardzo LEKKIE jak buty do chodzenia po chodniku  ;)

Bardzo wygodne ,nie nasiakają wodą więc są nadal LEKKIE

Dzisiaj były pierwszy raz w uzyciu

Guma nie slizga się po dnie .Dodatkowo podkute kolcami  

Trwałość to sie okaże za jakis czas

Gdybym miał troche mniej lat to kupiłbym drugą parę na zapas   ;)

Kilka zdjęć na goraco

http://jerkbait.pl/topic/52672-najlepsze-buty-do-brodzenia/page-23

Dzisiaj :

Buty używam do dzisiaj ( duzo chodzę obok rzeki np. torowisko kolejowe)

Podtrzymuje opinie o butach 

Jeden minus guma miękka gubi kolce 

Kilka juz wymieniałem

Kłaniam się Marian

Edytowane przez marian-56

Nie wiem, które polecić. Wiem, które w moim przypadku okazały się niewypałem.

https://photos.app.goo.gl/8zQZKEAkr6k8xZC48

Klejone trzykrotnie w tym dwukrotnie naprawiał sprzedający, w ramach serwisu. Dzisiaj, pierwszy dzień moczenia w solance, wykazał słabość tych "zabiegów".

Na domiar rozsypuje się podeszwa w części z zewnątrz co widać.

Qrrrrrrrna.

Edytowane przez popper

Większość moich rzek to wody z dnem piaszczystym lub mulistym. Używałem przez naście lat różnych butów- Guidelina, Simmsa, Trapera czy też butów BHP. Wszystkie prędzej czy później padły. Do tego były ciężkie. Jakiś czas temu kolega sprzedał mi swój pomysł. Używa piankowców typu Lemigo bez wkładki. Wypróbowałem. Normalnie noszę buty numer 43, kalosze mam 46. Lekkie, tanie, nie trzeba ich suszyć. Najlepsze rozwiązanie na nizinne łowienie.

• Like 2

Witam czy ktoś użytkuje te buty?

Vision musta mischelin.

Może podzielić się opinią

https://salar.pl/produkt-75-k-25

Ja używam Nahka, to samo tylko w skórze. Najwygodniejsze buty jakie miałem, w Sanie dawałem radę bez kolców, w Szkocji w słonym też ok. Na Wartę w muł mi ich szkoda.

• Like 1

A nie stawiają za dużego oporu w wodzie (w nurcie idąc pod prąd)? Nie spadają?

Nie. Są w miarę dopasowane (nawet 47 byłoby lepsze).  Nie spadały nawet gdy wlazłem w błoto. W wodzie się ich nie czuje, po wyjściu na brzeg wylewam wodę podginając nogę w kolanie i chodzi się komfortowo jak w trampkach. Jeszcze jedno- zakładanie i zdejmowanie to luksus w porównaniu do butów specjalistycznych.

Też używałem piankowców ale brodząc za kropidłem na leśnym odcinku, gdzie roiło się od świerkowych zwałek, przebiłem piankę i skarpetę w śpiochach :( Fajny patent ale nie wszędzie się sprawdzi.

Też testowałem ten alternatywny "patent" i mi przebicie się przytrafiło na zwykłych suchych trzcinach. Takie połamane po zimie suche kikuty są jak rżysko i wbijają się w EVA jak w masło...

• 1 rok później...
  • 9 miesięcy temu...

Ja używam Nahka, to samo tylko w skórze. Najwygodniejsze buty jakie miałem, w Sanie dawałem radę bez kolców, w Szkocji w słonym też ok. Na Wartę w muł mi ich szkoda.

Witam. Czy dalej podtrzymujesz swoją opinię o Vision  Nahka Michelin

Będę wdzięczny za szybką odpowiedź

Witam. Czy dalej podtrzymujesz swoją opinię o Vision  Nahka Michelin

Witam. Czy dalej podtrzymujesz swoją opinię o Vision Nahka Michelin

U mnie ten model gości na nogach drugi sezon, polecam z czystym sumieniem.

Adam K.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

• 5 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...