Skocz do zawartości

Jakie buty do brodzenia?

Herman

Rekomendowane odpowiedzi

• 9 miesięcy temu...

Czy ktoś testował te butki: Simms Fly Fishing Freestone Wading Boot ??

To chyba najtańsza pozycja Simmsa.

Chciałbym się jeszcze dowiedzieć jak dobrać rozmiar butków. Tzn. jak nosze rozmiar 40 to taki sam mam kupić rozmiar butów do śpiochów czy większe np 41.

No i czy rozmiar 7 to europejska 40 ??

A ja kupiłem zdalaczynnie, zza oceanu, dwa numery większe, bo na 5 mm neopren. Fakt, że okazały się dość luźne i pewnie raptem numer większe byłyby OK, ale nie są nadmiernie luźne. Poza tym mają być na zimno, więc i luz wskazany. Skądinąd te hamerykańce to nawet buty mają większe :lol: . Mam Scierra Dynatrack 44 (mój normalny rozmiar 43) i sa ok do oddychaczy, ale na 5 mm neopren były ciasne, zamówiłem więc z USA ichnie 12. Luźne są, ale na 100% większe, niż byłyby te europejskie Scierry w rozmiarze 45. Znaczy, i kulasy u nich duże ... :unsure:

Pzdr,

Fatso

@Magnum zadzwoń Taimenia do M.Wilka i zapytaj jak masz nogę 40 jaki but powinieneś kupić i będziesz wiedział.Jak zamówisz w cabelasie to 130$+25%wysyłka i już masz 163$=480zł,Jak to dopadną celnicy+26,%(cło+Vat) i będzie 600zł.Niby zaoszczędzisz 100zł a z gwarancją trochę kłopot.

Dzięki bardzo za odpowiedzi.

Troche loteria z tymi butami, można pomylić się o jeden numer :D

Jeśli chodzi o sprowadzenie butów ze Stanów to brałem to pod uwagę do momentu kiedy na alledrogo nie znalałem Simmsow freeston'ow za niecałe 200 zl.

Pytanie tylko czy ten model jest tego wart?

Dzięki bardzo za odpowiedzi.

Troche loteria z tymi butami, można pomylić się o jeden numer :D

Jeśli chodzi o sprowadzenie butów ze Stanów to brałem to pod uwagę do momentu kiedy na alledrogo nie znalałem Simmsow freeston'ow za niecałe 200 zl.

Pytanie tylko czy ten model jest tego wart?

Kolego, jeśli pasuje Ci rozmiar i rodzaj podeszwy to się nie zastanawiaj.

• 2 miesiące temu...

Noszę się zamiarem kupna spodniobutów oddychających plus buty do brodzenia. I tu powstaje moje pytania na co zwrócić uwagę przy zakupie butów? jaki najlepszy materiał? jaka podeszwa filc, guma czy może mięszana? ile powinny być większe od normalnego rozmiaru? Czy mieliście takie przypadki, że skarpetka neoprenowa Wam się przetarła, jeśli tak to jakie sposoby są najlepsze żeby tego uniknąć. Jeśli chodzi o spodniobuty to w oko wpadły mi produkty Solvkroken oraz Taimen. Buty z kolei firmy Vision.

Ja przeszło 2 lata biegam w Simmsach G3 + Headwaters Boot http://www.simmsfishing.com/site/headwaters_wading_boot_aqua steath_.html i nie narzekam. Normalnie noszę 45-46 więc zaopatrzyłem się w rozmiar 13 US i wcale nie są są duże. W zimniejsze pory roku dodatkowo grube skarpety do brodzenia + pod spód cienkie z Coolmaxu i jest ok. Wiślane błoto czepia się trochę, wystarczy jednak przepłukać pod bieżącą wodą i są prawie jak nowe. Według mnie to lepiej zainwestować w pożądne buty, wodery są jednak bardziej narażone na zniszczenie. Hołduje zasadzie, że lepiej kupić raz a porządnie, niż później narzekać na zły sprzęt.

Jak już zapoznasz się z całą ofertą dostępna na rynku, najarasz oczy krojami, zamkami, kolorowymi paskami i innymi bajerami, przeliczysz, porównasz, namierzysz okazję. Usiądź - wypij zimne piwo i kup SIMMS-y. Śpisz spokojnie...

Pozdro :D

Kiedys kupilem Simmsy, niebieskie, z Gore-Texu, ostatnia wyprawa do Szkocji to juz masakra :( Ciekna wszedzie, skarpety jakos po roku, najpierw delikatniej, teraz ciurkiem, doszly jeszcze szwy, szkoda gadac :(

Buty Simmsa dla odmiany sa super :D Co wybrac to zalezy od charakteru i podloza rzek gdzie lowisz. Generalnie najlepsza opcja wydaje sie guma plus wolframowe kolce, oblecisz tym wszystkie mozliwe sytuacje, uwazac tylko trzeba na drewniane podlogi :D Rozmiarowke bralem taka sama jak normalny rozmiar buta, jak ktos sie uprze moze wziac numer wieksze.

Bujo

Do swoich śpioszków sprawiłem sobie Hardy/Greys Platinum- na podeszwie guma z kolcami. Baaardzo fajny bucik. Świetnie trzyma moje rozchwiane i niestabilne stawy skokowe, jak i gwarantuje pewne stąpanie po nierównym i śliskim podłożu :D Po roku spacerowania po kamlotach, kolce są w stanie, jakby je dopiero zainstalowano...

Pozdrawiam

Kamil

Kolego @Bujo sądzę, że Kolega @Patryk1125 szuka wersji ekonomicznej – wnioskuję po przytoczonych firmach. Mając na myśli Simms pisałem o Freestone. Na takie kiedyś mnie namówiono będąc w podobnej sytuacji (co wybrać by było dobrze). W moim gronie raczej większość ma wspomnianą firmę i jakoś nie narzeka.

Wystarczy zerknąć na filmy ff Yotube. Na dupie prawie jedno logo ot i wszystko...

Pamiętam, że na zlotach też w tym mundurku występowałeś razem z Kumplami (Pozdrawiam :D )...

Gdybym miał wtedy więcej kasy sięgnął bym po Gore, był ograniczony budżet… Freestony mam trzeci sezon i jest ok. Wymieniłem jedynie buty z Freestone na Guide Boot Vibram. I tutaj potwierdzam opinię kilka postów wyżej, nadmiar kasy lepiej wsadzić w dobre buty. Przy mojej wadze (100) filc szybko zmieniał się w gąbkę gdzie cholewka była jak nowa. Zapewne każdy ma swoje preferencje i upodobania, mnie kiedyś nachalnie namówiono na Simms i jestem za to wdzięczny Kumplom. Tfu, tfu, tfu na psa urok by nie zapeszyć…

Pozdrawiam

PS

Według opinii starych wyjadaczy większość gaci i tak cieknie po 2-3 intensywnych sezonach. Tak, że finał Wszyscy mamy ten sam – nowy zakup i skarbonka w ruch. Sprawa biega tylko wokół tych 2-3 lat bezstresowego latania po wodzie bez zapoconych (j) z pełną wentylacją i komfortem…

Następny zakup to śpiochy z rozporkiem. Wraz z wiekiem trudniej po piwie ustać w wodzie te kilka godzin… :lol:

Kolego @Bujo sądzę, że Kolega szuka wersji ekonomicznej – wnioskuję po przytoczonych firmach.

no raczej tak do 300PLN i chyba skłaniał bym się do podeszwy guma plus kolce. Wspomniane simmsy można dostać już za nieco ponad 300 na allegro ale mają podeszwę z filcu...

Kolego @Bujo sądzę, że Kolega szuka wersji ekonomicznej – wnioskuję po przytoczonych firmach.

no raczej tak do 300PLN i chyba skłaniał bym się do podeszwy guma plus kolce. Wspomniane simmsy można dostać już za nieco ponad 300 na allegro ale mają podeszwę z filcu...

Witam,

Za takie pieniadze bedzie ciezko znalesc cokolwiek markowego z takimi podeszwami. Pozostaja ci firmy jak:

Bison:

http://cgi.ebay.co.uk/BISON-FELT-SOLE-WADING-BOOTS-WADING-ST UDS-/330449346648?pt=UK_Sporting_Goods_Athletic_Shoes_ET&amp ;var=&hash=item7dbaebf5db

badz Sonik

http://cgi.ebay.co.uk/SONIK-SK3-WADING-BOOTS-Sea-Trout-Salmo n-Fishing-/400212901150?pt=UK_Sporting_Goods_Athletic_Shoes_ ET&var=&hash=item9bff9b76d4

Jak to sie sprawuje ciezko powiedziec, zapewne dopiero doplynelo z Chin. Przy odrobinie szczescia bedzie ok. Sa tez zestawy, np. Airflo:

http://cgi.ebay.co.uk/AIRFLO-DELTA-ZIP-LOK-MED-CHEST-WADERS- BOOTS-Sz9-/310311089480?pt=UK_Sporting_Goods_Athletic_Shoes_ ET&hash=item483ffb7548

Sprawialo dobre wrazenie, mialem na chwile w rekach dla kolegi @okon. Moze napisze jak dziala w realu.

Bujo