Skocz do zawartości

Przygotowania do sezonu boleniowego 2008

pirania74

Rekomendowane odpowiedzi

@ maniak, możesz napisać więcej nt. tych woblerów? Jaka waga? Jaka długość, jak praca itp.

OK, nie ma problemu.

Dwa pierwsze(licząc od góry) mają 14g zaś ten trzeci ma 9g.

Ich praca jest lekko migocąca.Woblerki są sprawdzone,na swoim koncie mają parę 3,4 i 5kg :D

• Odpowiedzi 372
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Moim zdaniem 0,2 to minimum - szkoda przynęt i ryb przy 0,18

Zgadzam się z Tobą :)Ja używam plecionki PP 0,15 ze względu na to, że przynęty boleniowe są dośc ciężkimi przynętami i straty są większe niż przy lżejszych przynętach powierzchniowych. Choc muszę się przyznac, że w tym sezonie atakuję plecionę 0,10 ze względu na możliwośc dalszego zasięgu rzutu przynętą!!! Przy bolkach to istotna kwestia :D

A ja się Cebul z Tobą nie zgadzam ;)

Używasz PP15lbs a zaatakujesz PP10lbs :D

I te wartości nie mają nic wspólnego ze średnicą ,której polecionka nie posiada.

Oj Maćko Maćko a gdzie ja napisałem o średnicy :unsure: Ale nie powiesz mi chyba że PP10lbs nie jest cieńsza :lol: od PP15lbs :mellow:

A to sorry,

W takim razie 0,15 i 0,10 jakiej jednostki?

Nic innego niż mm nie przychodzi mi w do głowy :wacko:

Ach... to z rozpędu :mellow:

@ maniak, możesz napisać więcej nt. tych woblerów? Jaka waga? Jaka długość, jak praca itp.

OK, nie ma problemu.

Ich praca jest lekko migocąca.Woblerki są sprawdzone,na swoim koncie mają parę 3,4 i 5kg :D

no to nieźle - w sam raz na mój arsenał :D Napisz jeszcze z czego są zrobione :D

OK, nie ma problemu.

no to nieźle - w sam raz na mój arsenał :D Napisz jeszcze z czego są zrobione :D

Zrobione są z lipy, niestety nie są na sprzedasz.

• 2 tygodnie później...

@jakub

co ty gadasz ze nie boleniowy kolor :mellow: , na traconą wodę będzie ideał <_<

Możesz rozwinąć wątek.

Bo jak dla mnie to on jest za dyskretny na trąconą wodę, przynajmniej na Wisełce tam gdzie łowię.

P.S.

Przenioslem nas z tym wątkiem do ....Przygotowania do sezonu boleniowego .... żeby tu nie robić off topa

post-423-1348913834,9364_thumb.jpg

Pytanie nie kierowane do mnie, ale wg mnie o to chodzi. Im ukleja bardziej wtapia się w wodę tym naturalniej wygląda. Widziałeś jak wygląda ukleja w traconej wodzie? Jej grzbiet robi się bardziej brunatny, więc wydaje mi się że taki kolor będzie ok. Zresztą z moich doświadczeń wynika że każdy ciemny kolor jest dobry. Granat, czerń, zieleń, brąz, byle nie był za jasny. Nie sprawdzały mi się jaśniejsze odmiany tych kolorów mimo że niebieski wg innych jest dobrym boleniowym kolorem. Może po prostu wynikało to z tego że wobler który miał ten kolor nie miał dobrej dla boleni akcji, a ja się zraziłem?

A woblerek bardzo fajny :D

Hm może i fakt.

Ja na Wisle niezależnie od stanu wody łowiłem zawsze matowym srebrem z oliwkowym lub szarym grzbietem.

Tego to sobie pomyślałem na Wieprz w mojej okolicy.

Tam woda jest czystrza od Wisły a że rzeka dużo mniejsza to i bolki ostrożniejsze.

Jak na razie to je tylko oglądam ale w tym roku sprubuję na nie zapolować

@jakub

co ty gadasz ze nie boleniowy kolor :mellow: , na traconą wodę będzie ideał <_<

Możesz rozwinąć wątek.

Bo jak dla mnie to on jest za dyskretny na trąconą wodę, przynajmniej na Wisełce tam gdzie łowię.

P.S.

Przenioslem nas z tym wątkiem do ....Przygotowania do sezonu boleniowego .... żeby tu nie robić off topa

jakub mówisz i masz, a wiec dwie uwagi kiedy według nie bylby wobler dobry

1. czysta woda i piasek ukleja sie dopasowujące nieco kolorem grzbietu do podłoża

2. lekkie tracenie wody, mi sie sprawdza ze im mniej widać wobler tym lepiej ewentualnie łowienie boleni na metrowej wodzie na łachach z piaskiem

ale ogólnie nie ma co sie łamać przeważnie jasne boki czarny grzbiet i tak robi super robotę co do jasnego koloru na grzbiecie hmmmmmm rewelacji nie ma tak samo jak woblery bez namalowanego oka niby coś łowią ale to nie do końca to

ps. wobler oczywiście bomba

Tak sobie myślałem o łowieniu właśnie na płytkim ale nie na piachu tylko na kamieniach.

Mam u siebie taką rozmytą rafę z kamieniami i ciemnym brunatnym dnem - może tam byc ok.

Na piasek może zrobie sobie coś z grzbietem jaśniejszym, właśnie takim złoto-piaskowym.

Choć myślę też o takim stalowo-szarym z lekkim odcieniem zieleni takim jak wyglądają ukleje na Wiśle w letniej (lekko kwitnącej) wodzie.

A oko - nie wiem czy bolki zwracają na to uwagę ale taki wyrazisty błyszczący mały element może być ok

Mi się w każdym bądz razie podoba

Wątek jakby przycichł a odliczanie do 1 maja trwa :mellow: Sprzęt skompletowany, większą bolączką dla mnie jest wybór miejscówek - namierzyłem kilkanaście nowych jak i w pamięci pozostały zeszłoroczne... Obmyślam plan jak zacząć i jakoś nic mi nie wychodzi Najpewniej pierwszego dnia sezonu połowię cały dzień :mellow: Od świtu do nocy :D

A tak na serio, na pierwszy dzień sezonu to stawiam sobie chyba za duże wymagania :unsure: Czasowo (wolne od pracy) to mam LUZ bo laba od 30 kwietnia do 6 maja :D Tak więc na spoko obmyślę jeszcze plan...