staszek Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 (edytowane) Biję się już dosyć długo z pomysłem że chciałbym dla swojej wody zrobić coś dobrego. Nie w ramach PZW bo to dosyć skostniała struktura gdzie "się nie da" . Gdy zacząłem szukać informacji o swoim wakacyjnym jeziorze - jeziorze Dadaj , dostałem kilka informacji od ludzi mieszkających obok Dadaja a którzy założyli sobie podobny cel jak ja - przywrócić świetność swojej wodzie . Założyli "Stowarzyszenie Dadaj" i działają na rzecz jeziora .Chciałbym to zrobić na zbiorniku Przeczyce i zbiornikach Pogoria . Boli mnie tam kłusownictwo - od marca w sumie powywożone są zestawy , niby na węgorza ....... , tysiące skarlałych i zatasiemcowanych leszczyków pływających po powierzchni , kilka dużych miejsc kampingowych które nie mają należytej infrastruktury sanitarnej ( w sumie leją i srają do wody......) . Jako zwykły szarak wędkarz mogę to co mogę czyli nic, poszumieć tylko. Ale jak członek stowarzyszenia mogę chyba występować do instytucji i "wiercić im dziurę w brzuchu" .Czy byliby tutaj chętni do rozmowy na ten temat , do współpracy i wspólnej pracy . W sumie na rzecz jeziora które kiedyś było jednym z najlepszych łowisk sandacza w Polsce . Chciałbym (temat do dyskusji rzecz jasna) zacząć od kilku spraw :- wspólnych kontroli ( członkowie Stowarzyszenia powinni zdobyć uprawnienia SSR) z PSR i Policją miejsc o których wiemy ze kłusują- kontrola zarybień i jakości zarybień ( wspólnie z PZW )- kontrola (bardziej odwiedziny...) miejsc kampingowych i wnioski do Sanepidu o kontrolę , dopingowanie Sanepidu do rzetelności- współpraca z ichtiologami ( "naprawa" zbiornika , odchwaszczenie i prace nakierowane na zdrową populację ryb a nie na tasiemca)- prace przy tarliskach , "krześliskach" sandaczy i dbanie o to by bez potrzeby nie ruszano poziomem wody zaraz po tarle np. szczupaka , co ma miejsce każdego wręcz rokuTo tak na początek Może członkowie "Stowarzyszenia Dadaj" pomogliby swoim doświadczeniem - wskazali drogę , co należy zrobić by dobrze zacząć . Edytowane 29 Lipca 2013 przez staszek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
francisco scaramanga Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Inicjatywa dobra, życzę wielu dobrych ludzi na drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 30 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Inicjatywa dobra, życzę wielu dobrych ludzi na drodze.Dziękuję .Ale odzew jest niestety niezbyt duży Czyżby łowiącym na tych zbiornikach odpowiadał istniejący stan rzeczy ? Stowarzyszenie nie ma być 'ZAMIAST" PZW ale obok PZW , ma wspierać działania tej organizacji, ruszyć skostniałą strukturę i najważniejsze: DOPROWADZIĆ DO TEGO BY ZA 2 ,3 GÓRA 4 LATA ZNOWU TAM ŁOWIĆ DUŻE RYBY Sam tego nie zrobię ............... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 (edytowane) Stowarzyszenie, na początek może być za dużo biurokracji, co niektórych może to przestraszyć( http://poradnik.ngo.pl/x/340248 ) . Może warto by było założyć Klub. Jeśli takowy zacznie działać, można pomyśleć o Stowarzyszeniu ale na początek Klub z tymi problemami może spokojnie sobie dać radę. Zawsze można poszukać wsparcia choćby w takich: http://swi.fishing.pl/Proponuje np na początku roku przyjechać na zebrania do okolicznych kół wędkarskich, napisać ogłoszenia i rozwieść w sklepach wędkarskich w celu pozyskania członków, na pewno kilku się znajdzie, tych kilku może już takowy klub założyć- przejrzyj Statut PZW tam jest napisane co i jak. Edytowane 30 Lipca 2013 przez Andru77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Wchodzę w to! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 30 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Masz rację - mi nie chodzi o straszenie ludzi. Biurokrację biorę na siebie , potrzeba mi wsparcia . Faktycznie-nie musi być to STOWARZYSZENIE . Może być to Klub.Chcę coś ruszyć , potrzebuję właśnie takich pomysłów, dyskusji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Erin Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Dziękuję .Ale odzew jest niestety niezbyt duży Czyżby łowiącym na tych zbiornikach odpowiadał istniejący stan rzeczy ? Stowarzyszenie nie ma być 'ZAMIAST" PZW ale obok PZW , ma wspierać działania tej organizacji, ruszyć skostniałą strukturę i najważniejsze: DOPROWADZIĆ DO TEGO BY ZA 2 ,3 GÓRA 4 LATA ZNOWU TAM ŁOWIĆ DUŻE RYBY Sam tego nie zrobię ...............Tylko na tym forum zamieściłeś swoją myśl ? Jeżeli tak to spróbuj też gdzie indziej. Tutaj prędzej dowiesz się coś o nowych blankach niż zbierzesz jakąś ekipę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Masz rację - mi nie chodzi o straszenie ludzi. Biurokrację biorę na siebie , potrzeba mi wsparcia . Faktycznie-nie musi być to STOWARZYSZENIE . Może być to Klub.Chcę coś ruszyć , potrzebuję właśnie takich pomysłów, dyskusji .Dlatego właśnie najlepsze będzie zebranie,duża liczba potencjalnych kandydatów. Możesz jakąś prezentację fotograficzną przygotować wody jak i terenów przyległych, na pewno będą tacy co nie znają ww zbiorników i pokazać na jakimś laptopie. Przedstawić w jaki sposób były zagospodarowane. Zapoznać ich z celami jakie masz wyznaczone. Fajne łowisko to nie tylko ryby, to także to co jest wokół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 30 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 dzięki już za wsparcie.Na razie mam pomysł .Ten pomysł musi obrosnąć ideami . Nie chcę narzucać coś wszystkim. Dlatego myślę że we wrześniu , jak wszyscy wrócą z wakacyjnych wojaży rzucę hasło spotkania . Tam dopracowywać będziemy wszystko. To jest inicjatywa taka oddolna, ja mam być katalizatorem , mogę na początek wszystko ciągnąć ale jak znam życie wśród nas są tacy co także chcą mieć coś do powiedzenia , maja swoje pomysły. Zbierzmy je do kupy i zadziałajmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 31 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Dwie osoby już są chętne do współpracy z PZW ( bo musimy nazwać to po imieniu.) Proszę o wpisywanie swojego zainteresowania poniżejWe wrześniu spotkanie organizacyjne ( bardziej to będzie na początek KLUB niż Stowarzyszenie ) gdzie ustalimy dokładnie zakres naszej pracy nad jeziorem (jeziorami) 1. Staszek2. -PYTOON- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domator Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 niestety cierpię na brak czasu i pomimo chęci nie dam rady się udzielać społecznie. ale sercem i duszą będę z Wami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Staszku, urządzimy sobie "prywatny" klub jak tak dalej pójdzie. Wnioskuję, abyś objął stanowisko prezesa. Sam zaś zostanę V-ce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ottsego Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Witajcie koledzy niestety muszę was zasmucić, nie urządzicie sobie "prywatnego" klubu Mieszkam w Łagiszy i bardzo często bywam na Pogoriach. Jestem jak najbardziej ZA ideą utworzenia stowarzyszenia i pomimo ciągłego bycia " w pracy " chętnie pomogę w miarę moich możliwości i sił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) Staszku, urządzimy sobie "prywatny" klub jak tak dalej pójdzie. Wnioskuję, abyś objął stanowisko prezesa. Sam zaś zostanę V-ce spokojnie Panowie na gotowe wszyscy wpadna , a tak z innej beczki to mam nadzieje ze nie beda <czyt. PZW> Wam podkladac klód pod nogi jak juz nie istniejacemu klubowi PRZYJACÓL SZRENIAWY z Krakowa , którzy dla rzeki w kilka lat zrobili wiecej niz PZW KRAKÓW i zacoffffaaaannneeeee kolo ze Slomnik od kad istniejaPowodzenia i trzymam kciuki Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez krakus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Panowie - jest nas już 5 osób 3 tutaj i 2 na haczyk PL . Nie spodziewam się armii ludzi ale 20 osób w miarę swojego czasu pomagających daje więcej niż legion podglądaczy na zasadzie "czy się uda".Uda się Panowie , uda. To nasze wody, wspólne dobro i musimy sami o nie zawalczyć. Nikt za nas tego nie zrobi.A co PZW - jak będą widzieli efekty sami się włączą do pracy. Pamiętajcie Panowie że tam , we władzach , siedzą w sumie ciut starsi ludzie. Im czasami brakuje sił do pracy . My je mamy w nadmiarze ( mnie roznosi ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Nowy post , niech MOD wybaczy ale nie chcę by problem utonął w poście powyżej Mam pytanie do znawców tematu: późną jesienią chcę zatopić (zrobić) kilkanaście gniazd dla sandaczy . Wspólnie z kolegą -PYTOON- wymyśliliśmy sobie stare korzenie , duże kłody obciążone klockiem betonowym a wszystko obleczone "mniejszymi " gałęziami . To jeszcze przed lodem wywiezione i pozatapiane z dala od brzegu, poza zasięgiem wywózki .Czy macie inny pomysł na zrobienie gniazd dla sandacza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 podobno bardzo dobrze spisuja sie krzesiska w postaci zwiazanych galezi drzew iglastych, swietnie zdaja egzamin i nie ulegaja szybkiemu rokladowi... Ale sam nigdy nie probowalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 podobno bardzo dobrze spisuja sie krzesiska w postaci zwiazanych galezi drzew iglastych, swietnie zdaja egzamin i nie ulegaja szybkiemu rokladowi... Ale sam nigdy nie probowalem Jak duże muszą być w ogóle krzesiska ( bo tak chyba to fachowo nazwałeś ) . Myślę że to dobre rozwiązanie , można na samej wodzie je robić , z dala od wścibskich oczy ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 http://www.youtube.com/watch?v=6McMsrbTLV4 i jeszcze troche opisowki http://www.wedkarskiswiat.pl/wedkarski-swiat/98-ws-062007/174-krzesliska-w-opolu-roman-pietrzak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 hehesuper pomysł - po wigilii będzie sporo "drzewek"Tylko po co ta butelka ? Przecież to informacja dla "mięsiarzy" : TUTAJ JESTEŚMY.............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domator Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2019 Ciekaw jestem czy postało stowarzyszenie bo chętnie bym się do niego zapisał ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi