gawitheq7 Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Witajcie, szukałem na forum, jednak jestem teraz w niemczech, mam bardzo słaby internet i tylko telefon do dyspozycji. stąd moje pytanie. jaki kijek proponujecie do curado 201 e7. Raczej nastawiam się na lekkie przynety 7-20 g gumy oraz slidery 7-10 itp. będę łowić z pontonu / łódki. Jestem młody i niedoswiadczony . z castingiem dopiero będę zaczynac . nie lowie obozowych ryb, mimo że.bym chciał. Do tej.pory lowilem spiningiem na gumy i wahadlowki. kijek ok 1.80 + plecionka . prosze o jakies propozycje. chcialbym żeby kijek był tani, jednak nie.mam.w.zwyczaju kupować syfu , więc jeśli tanio się.nie da to i się kosztuje. to mój pierwszy post, znając życie.już był ten temat, jednak nie znalazlem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Co prawda nikt tutaj w Polsce nie miał do czynienia z OBOZOWĄ RYBĄ i nawet boję się zastanawiać co to u was w Rzeszy oznacza ale jeśli chodzi o wędkę to proponuję poszukać kontaktu z którymś z rozlicznych agentów Jerkbaita rezydujących aktualnie w Niemczech , w celu wypróbowania kilku wędek którymi oni dysponują. Takie empiryczne doświadczenie pozwoli ci precyzyjniej określić swoje oczekiwania. Wtedy bez wątpienia będzie łatwiej ci pomóc. Zacznijmy od tego w jakim rejonie Niemiec mieszkasz i gdzie chadzasz na ryby . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 ciężko będzie.pierwszy przedział wagowy 7-20g[biorąc także pod uwagę slidera 7] wymaga raczej dłuższego kijka i lepszy by był curado 51.kija 1.80m do 30g raczej nie kupisz.co do slidera10[waga prawie 50g] to już czałkiem inny zestaw. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Taki przedział to może Xzoga 4kg, podpytaj Kolege Roberta z BRC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszDDZ Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Wydaje mi się że na początek nie ma co się porywać z motyką na słońce i budować wędki, bo tak naprawdę nie wiesz tak naprawdę czy casting Ci przypadnie do gustu i tak naprawdę nie wiesz czego tak naprawdę potrzebujesz, osoba budująca wędkę nie będzie wiedziała na jakiej wędce Ci zależy. Musisz potestować różne wędki, lub na początek kupić jakąś używkę i sprawdzić czy Ci będzie pasować, jak nie to odsprzedać dalej z mniejszą stratą niż budowaną na zamówienie wędkę.Na początek wędka xfast nie będzie raczej dobrym wyborem do nauki rzutów i możesz się zrazić do casta, tak samo z wędką mod-fast, do nauki będzie w sam raz, a później może się okazać, że bardziej pasuje Ci fast albo xfast.Poszukaj w dziale sprzedam tutaj lub na zaprzyjaźnionym forum, kup niedrogiego kija, ucz się i ciesz ze złowionych ryb, a po jakimś czasie już będziesz doskonale wiedział jaką wędkę będziesz potrzebować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawitheq7 Opublikowano 30 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 (edytowane) Dziękuje za odpowiedzi. w niemczech jestem tylko wpracy na wakacje. Wedke wziąłem, ale.nie ma czasu wyjść nad wodę narazie . oczywiście chodziło mi o okazowa rybę, a nie obozowa :-D Edit : więc Drodzy forumoicze, jaki.kijek.polecacie do.curado ? Skoro nie 1.8 to jak długi i jaki model, jakiej firmy ?jestem w tej kwestii zielony a chcialbym złożyć sobie jakiś zestaw który będzie że sobą współpracować. mogę zrezygnowac że sliderow 10 i zostać przy gumach 7-20 i sliderach 7 itp. Przepraszam, że tak.pisze posty , ale pisze z telefonu na przerwach w pracy i niestety tak.to wygląda Edytowane 31 Lipca 2013 przez gawitheq7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawitheq7 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Czy na kijku st. croix 7-17 g 198 cm połowie z curado i będzie dobrze że sobą działać ? Max slidery 7 S które ważą 20 g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszDDZ Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) slider w wersji tonącej waży według jednego z serwisu 21g, ostatnio kupowałem i na opakowaniu było napisane 23g, więc może być odrobinę za ciężko, bo w końcu to 4-6g. Przy dużym wyrzucie te kilka gram pewnie nie robiłoby różnicy, ale przy takim zakresie 7-17 raczej bym nie ryzykował, niby to kilka gramów więcej, ale jak się na to popatrzy z inne j strony, to aż 35% więcej niż górna granica wyrzutu, a to już sporo biorąc pod uwagę, to że będzie to pierwszy cast. Dodatkowo zależy to od tego jak blank został ubrany, bo jeśli ciężko, to jest dodatkowo obciążony o kilka gram przez przelotki lub omotki z lakierem, jeśli są duże. Gram do grama i robi się już większa masa. Na początek proponowałbym kija od 7-25g, lub zejściu do rozmiaru mniejszych sliderów Editrównież uważam, że do takich "ciężarów" lepszy będzie curado 51 Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez MateuszDDZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawitheq7 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Bardzo dziękuje za odpowiedź, temat został dobrze wyjaśniony i już rozumiem, na co zwracać uwagę. pozdrawiam i polamania ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zawsze można kupić availa do Cu201 i cieszyć się obsługą lżejszych wabików.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilk_ Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Czy na kijku st. croix 7-17 g 198 cm połowie z curado i będzie dobrze że sobą działać ? Max slidery 7 S które ważą 20 g.A jaki to St.Croix? Nie żebym uważał, że z niższej półki nie wytrzyma, po prostu tego nie wiem. Jeśli to Elitka czy Xtreme to to 17g jest informacją jakim ciężarem najlepiej się rzuca, a nie maksymalnym. Ja łowię St.Croix do 17g i właśnie Slider 7 jest do niego idealny! Curado 201e7 - też.Będę powtarzał, bo nie wiem dlaczego ten kij jeszcze wisi: do Sliderów 10 jest w dziale "Sprzedam" St.Croix Premier za 200 zł!! No nie potrzebuję, bo bym go brał (jest jednoczęściowy, a ja na ryby najchętniej jeżdżę motocyklem, więc muszę mieć dwu-) Tobie zaś polecam. Do tego Curado też będzie mniam mniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi