Skocz do zawartości

POMOCY!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po nocnej nawałnicy zalało mi piwnicę w bloku i mój kompresor do aerografu stał kilka godzin pod wodą, rozkręciłem obudowę silnika, wylałem wodę i potraktowałem go suszarką do włosów mojej żony, co jeszcze moge zrobić aby go szlag nie trafił, jeszcze go nie włączałem po utopieniu.

są specjalne środki do czyszczenia elektroniki po zalaniu

z tego co pamiętam to WD-40 ma tez takie właściwości

przemyj go dokładnie (pędzelkiem) i wysusz

z tym ze WD to najprostszy i najtańszy środek

na rynku sa dostępne dużo lepsze ale zarazem droższe środki

sa tez specjalne wanny (myjki) ultradźwiękowe - takie małe wykorzystują w serwisach GSM

większe używałem do czyszczenia płyt głównych od notebook

sa też piecyki i prechitery do wygrzewania elektroniki

no ale tego zwykły człowiek nie ma w domu

tu musisz szukać dobrego i zaufanego serwisu

co by Ci to dobrze przemył i wysuszył

Edytowane przez @Wojti

Możesz kupić (np. na All...o) taki płyn Tannal-Ipa15. To jest środek do czyszczenia różnego rodzaju elektroniki i optyki. To taki syntetyczny spirytus, który szybko wyparowuje po użyciu, nie pozostawiając żadnych śladów, zacieków, itp. Stosują go też właśnie w wanienkach ultradźwiękowych. Płytkę z elektroniką można spokojnie tym szorować z użyciem szczoteczki do zębów, pędzelek czasami jest za miękki. po chwili wyparowywuje beż śladu.

jest pewne ryzyko, jeśli nie zastosujesz specjalnego środka a coś pozostanie np. pod ukladem

urządzenie możne działać jakiś czas, natomiast jeśli skoroduje to powstanie zwarcie na zasadzie

fałszywej ścieżki, w zalanej elektronice liczy się czas jak i skuteczne oczyszczenie

PS

pospiech wskazany jest: "przy wyciąganiu pcheł" oraz "przy jedzeniu z jednej miski" ;)

Edytowane przez @Wojti

wd-40 na zalaną elektrykę to zły pomysł, jest tłusty. I zostaje dłużej, od dawien dawna przy zalaniu, np.telefonu, płytę przemywa sie pędzelkiem z alkoholem, najlepiej spirytusem. 

nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz, to ze płyta zostanie tłusta w niczym to przeszkadza jedynie zabezpieczy dodatkowo 

powierzenie przed korodowaniem WD nie przewodzi prądu , dodatkowo nie zostawia osadu (nalotu) jakie czasami pozostają po tanich rozpuszczalnikach a tym bardziej alkoholach

zakładam, ze na elektronice zostały zastosowane układy smd wiec najmniejsza pozostałość wilgoci jak przemieni sie w rdze

mamy zwarcie miedzy nóżkami układu, alkohol ani rozpuszczalnik nie wyprze wody spod niego

jeśli ktoś nie wierzy to jego sprawa

najtańszy, najpewniejszy i najprostszy sposób w tym przypadku to zalać całą elektronikę WD

i dokładnie wysuszyć

PS

WD-40 to znak towarowy dostępnego w sprayu środka wypierającego wodę powszechnie dostępnego w sprzedaży detalicznej. Pierwotnie został zaprojektowany do wypierania wody i ochrony przed korozją, jednak okazało się, że ma wiele zastosowań domowych.

Edytowane przez @Wojti

piekarnik jest także dobry gdy siądzie płytka elektroniczna w nowych urządzeniach , teraz nie wolno dodawać ołowiu do cyny i powstaje tzw zimny lut 

koleś tak miał z kartą graficzną w laptopie , serwis i kilku fachowców doradzało wymianę karty , po włożeniu do piekarnika na 8,5 min płyta działa do tej pory

a tu filmik poglądowy :) a jest tego więcej  ;)