piotro82 Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Witam, po nocnej nawałnicy zalało mi piwnicę w bloku i mój kompresor do aerografu stał kilka godzin pod wodą, rozkręciłem obudowę silnika, wylałem wodę i potraktowałem go suszarką do włosów mojej żony, co jeszcze moge zrobić aby go szlag nie trafił, jeszcze go nie włączałem po utopieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Spróbuj dać mu kilka dni wolnego. Nie włączaj. Niech porządnie się wysuszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipolos Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 I wyczyść go w środku porządnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skiner Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 (edytowane) są specjalne środki do czyszczenia elektroniki po zalaniuz tego co pamiętam to WD-40 ma tez takie właściwościprzemyj go dokładnie (pędzelkiem) i wysusz z tym ze WD to najprostszy i najtańszy środekna rynku sa dostępne dużo lepsze ale zarazem droższe środkisa tez specjalne wanny (myjki) ultradźwiękowe - takie małe wykorzystują w serwisach GSMwiększe używałem do czyszczenia płyt głównych od notebooksa też piecyki i prechitery do wygrzewania elektronikino ale tego zwykły człowiek nie ma w domutu musisz szukać dobrego i zaufanego serwisuco by Ci to dobrze przemył i wysuszył Edytowane 30 Lipca 2013 przez @Wojti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro82 Opublikowano 30 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 po przesuszeniu suszarką, potraktowałem silnik elektro szprajem i Uwaga!!!!, podłączyłem na sekundę pod prąd, kompresor zagadał ale dam mu jeszcze spokój do jutra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepccio Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Możesz kupić (np. na All...o) taki płyn Tannal-Ipa15. To jest środek do czyszczenia różnego rodzaju elektroniki i optyki. To taki syntetyczny spirytus, który szybko wyparowuje po użyciu, nie pozostawiając żadnych śladów, zacieków, itp. Stosują go też właśnie w wanienkach ultradźwiękowych. Płytkę z elektroniką można spokojnie tym szorować z użyciem szczoteczki do zębów, pędzelek czasami jest za miękki. po chwili wyparowywuje beż śladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skiner Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 (edytowane) jest pewne ryzyko, jeśli nie zastosujesz specjalnego środka a coś pozostanie np. pod uklademurządzenie możne działać jakiś czas, natomiast jeśli skoroduje to powstanie zwarcie na zasadziefałszywej ścieżki, w zalanej elektronice liczy się czas jak i skuteczne oczyszczenie PSpospiech wskazany jest: "przy wyciąganiu pcheł" oraz "przy jedzeniu z jednej miski" Edytowane 30 Lipca 2013 przez @Wojti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 wd-40 na zalaną elektrykę to zły pomysł, jest tłusty. I zostaje dłużej, od dawien dawna przy zalaniu, np.telefonu, płytę przemywa sie pędzelkiem z alkoholem, najlepiej spirytusem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skiner Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 (edytowane) wd-40 na zalaną elektrykę to zły pomysł, jest tłusty. I zostaje dłużej, od dawien dawna przy zalaniu, np.telefonu, płytę przemywa sie pędzelkiem z alkoholem, najlepiej spirytusem. nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz, to ze płyta zostanie tłusta w niczym to przeszkadza jedynie zabezpieczy dodatkowo powierzenie przed korodowaniem WD nie przewodzi prądu , dodatkowo nie zostawia osadu (nalotu) jakie czasami pozostają po tanich rozpuszczalnikach a tym bardziej alkoholachzakładam, ze na elektronice zostały zastosowane układy smd wiec najmniejsza pozostałość wilgoci jak przemieni sie w rdzemamy zwarcie miedzy nóżkami układu, alkohol ani rozpuszczalnik nie wyprze wody spod niego jeśli ktoś nie wierzy to jego sprawanajtańszy, najpewniejszy i najprostszy sposób w tym przypadku to zalać całą elektronikę WDi dokładnie wysuszyć PSWD-40 to znak towarowy dostępnego w sprayu środka wypierającego wodę powszechnie dostępnego w sprzedaży detalicznej. Pierwotnie został zaprojektowany do wypierania wody i ochrony przed korozją, jednak okazało się, że ma wiele zastosowań domowych. Edytowane 30 Lipca 2013 przez @Wojti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Tak WD - 40 jest ok. Wszystkie piloty zalane słodką WóDą po libacjach nim czyszczę i zawsze działają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro82 Opublikowano 30 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Dzięki Panowie za odpowiedzi i podpowiedzi, jutro wpsikam tam całą puchę WD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Kiedyś koledze wpadł aparat fotograficzny do wody, zanim go wyją trochę czasu leżał na dnie, po powrocie do domu rozebrał obudowę i wsadził na godzinę do piekarnika z termoobiegiem na 40o no i aparat działa do dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 piekarnik jest także dobry gdy siądzie płytka elektroniczna w nowych urządzeniach , teraz nie wolno dodawać ołowiu do cyny i powstaje tzw zimny lut koleś tak miał z kartą graficzną w laptopie , serwis i kilku fachowców doradzało wymianę karty , po włożeniu do piekarnika na 8,5 min płyta działa do tej porya tu filmik poglądowy a jest tego więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Moja karta też jest pieczona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Moja karta też jest pieczona i co działa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Już 5 miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Już 5 miesięcyi o to chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi