Skocz do zawartości

Grubsza plecionka

n15

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Celowo napisałem w tytule postu grubsza a nie mocniejsza..ale do rzeczy. Od czasu do czasu miewam kontakty z naprawdę dużymi rybami. Dodam, że wędkuję na śródlądziu i w kraju, i z zasady nie uznaję łowisk komercyjnych. Tam gdzie łowię jest sporo zaczepów i rybie trzeba się odpowiednio postawić.Na ostatni kontakt z dużą rybą czekałem blisko rok. Jako że staram się do takich spotkań odpowiednio przygotować i tym razem tak uczyniłem wybierając na linkę plecionkę Power Pro 0,28mm, 20kg, 44lbs. Dodam, że tak grubych sznurków nigdy wcześniej nie używałem,a myśląc o ewentualnej walce z rybą obawiałem się jak to zniesie mój kij i kołowrotek. Niestety, długo oczekiwane spotkanie z RYBA było bardzo krótkie, jeszcze krótsze niż najkrótsza walka Andrzeja Gołoty..Mimo lekko przepuszczającego hamulca (przed łowieniem był odp.regulowany) gwałtowny zryw przeciwnika i..po plecionce. Pękła ok. 30 cm od haka. Byłem kompletnie oszołomiony, a co bezwiednie i głośno wypowiadałem...tego Wam nie napiszę. Potem przyszedł czas na refleksje i test plecionki. I tu zaskoczenie: nowa plecionka kupiona w zaufanym sklepie, tam gdzie kupowałem wcześniej znacznie cieńsze i z których byłem naprawdę zadowolony, wytrzymywała przeważnie od 10,5 do 11kg. Dwa razy udało mi się uzyskać rezultat ok.14kg. W sumie na te testy zużyłem ok. 20m. Nie spodziewałem się uzyskać deklarowanych 20kg ale żeby 10.5kg? Dodam, że moje wcześniejsze testy znacznie cieńszych plecionek których zwykle używam (PP) mniej więcej nawiązywały do danych określonych przez producenta. Zniesmaczony udałem się do innego sklepu z zamiarem kupna prawdziwego powrozu. Długo przebierałem w grubych sznurkach a strach przed ich średnicą, wzywania sprzedawców bym się opamiętał i ich wskazywania na dane producentów sprowadziły mnie nieco na ziemię. Wybór padł na plecionkę Sufix 832 Gore 8x 0,28mm, 22,8kg, 50lbs. Tuż po zakupie dokonałem testu na wytrzymałość i..w miarę powtarzalne wyniki ok.15 do ok.16kg.

Po tym długim wywodzie moje pytanie do Kolegów którzy częściej używają grubszych plecionek: jak jest z ich wytrzymałością?

PS. Kolego Godski! Z niecierpliwością czekam na test plecionek. Pozdrawiam.   

wytrzymałość to jedno a podawanie fikcyjnych grubości i wytrzymałości do kolejna sprawa (podobnie jest z krętlikami i agrafkami)

to chyba obecnie największa choroba (no chyba ze ktoś używa przynęt salmo to jest jeszcze "łuszczyca") ;)

co prawda nie zdradziłaś nam na jakiego to zwierza polujesz no ale wymagania sa proste

ma być mocna bo sa zaczepy i ryba jest silna

gdybym osobiście potrzebował mocną plecionkę to raczej

zamówił bym plecionkę nie z rynku europejskiego

sporo osób (ja też) poleca plecionki: Stren

PS

dobra pleciona jak będzie zleżała to tez jest dużo słabsza

Edytowane przez @Wojti

Miałem tego sufixa, na początku bardzo mocny, później tracił wytrzymałość z łowienia na łowienie, szybko poszedł do kosza. Zresztą nie tylko u mnie, kolega miał podobne spostrzeżenia.

Stren Sonic - długo trzymał mi parametry, podobnie Spiderwire Stealth  30 lb. Na Wisłę, zaczepy, złe traktowanie to raczej te bym polecił, tym bardziej, że można je kupić za naprawdę niewielkie pieniądze. Nie ufam już nowościom, podobnie linkom grubości włosa. Mocna linka musi mieć trochę tej średnicy i tyle. :)  ;)

@ n15: Dziwne. Od 1ego maja korzystam z plecionki PP o mocy 30 lb (rzekomo 0,28 mm) i jestem bardzo zadowolony. Skoro Amerykanie dają jej 30 lb, to przy tej samej grubości PP na Europę, o deklarowanej mocy 44 lb, może wywoływać jedynie uśmiech politowania. Moja linka nie puściła ani razu, czy to na zaczepie, czy to w czasie rzutu. Ani na węźle, ani powyżej. Wciąż jest piekielnie mocna. Rozumiem, że nagłe szarpnięcie silnej ryby, to nie to samo, co podciąganie się do zaczepu pod prąd i wiatr, na wypakowanej sprzętem łodzi ale... nie wyobrażam sobie, żeby przy odpowiednio wyregulowanym hamulcu prawdziwa, dobra PP puściła ot tak. Sam skręcam hamulec w multiku dość mocno. Albo hamulec był skręcony na beton, a linka lipna, albo... No, sam nie wiem :rolleyes:

Aha, jest to pierwsza PP z której jestem zadowolony. Poprzednie, słabsze, są z grubsza ledwie poprawne. I trudno powiedzieć, że te 30 lb to gruba linka. Jest, na moje oko, cienka :P Jedyna wada to natychmiastowa utrata koloru, ale to nie wada PP. To jej cecha :lol:

Poza PP na Europę, unikałbym też Spiderwire - na jednym z wypadów mój kompan odstrzelił bodaj 5 kogutów, z czego chyba 3 pod rząd. A masa wabia to znikoma w porównaniu do moich zabawek :lol: Linka pękała jak nitka, nawet przy lekkim rzucie.

To już nie pierwszy raz taka rozbieżność w jakości jest sygnalizowana, pomiędzy linkami z USA a tymi samymi (teoretycznie) na rynek europejski, prawdy pewnie nie dojdziemy, ale spora ilość głosów przeciw plecionkom od rodzimych dystrybutorów dość konkretnie sugeruje wybór jednak tych zza wielkiej wody. Skoro jest możliwość, cena jest podobna, po co ryzykować? Ja ze Spidera byłem zadowolony, ale to też przecież kupiony z USA i nawet mam go na slammerze do dzisiaj, nadal mocny. :)

Ta linka Spiderwire, która miała właściwości nici dentystycznej, była zapewne leżakiem. Wyglądała jednak jak nowa. A PP - te, które miałem z dystrybucji bodaj Normarku, to zupełnie inne, gorsze zwierze niż PP ze Stansów. Nauczkę mam (i wielu innych) i niechaj będzie to wskazówką dla potencjalnych nabywców ;)

Bardzo często jest tak, że linka jednej firmy jest bardzo dobra w pewnym zakresie wytrzymałości, a w innym znacznie gorsza. Mam takie doświadczenia z Stren Sonic Braid - niższe (cieńsze linki) są ok, za to 40 lb to totalna porażka, absolutnie nie trzyma parametrów. Kupowałem w USA w Tackle Warehouse, linki z jednej dostawy. Jeśli mogę polecić linkę o wytrzymałości ok 40 lb to nigdy nie zawiodłem się na TUF XP - rozsądna cena, trwała i wytrzymała.

Nie wiem co za fatum wisi nad tymi plecionkami w Europie. Uzytkuje plecionki spiderwire stealth 20,30,50 i 65 funtow od lat. Jak dla mnie jedna z najmocniejszych. To samo tyczy sie Tufline XP 50 lb. I Stren sonic 50 lb. Tarpony lowilem na starszy model PP 30lb. I wytrzymywala ponad godzinne szalone i silowe hole ponad stu funtowych ryb. Prawda jest tez taka ze jak sie lowi w miejscu gdzie linka narazona jest na uszkodzenia to nawet wytrzymalosc 100 funtow nie pomoze.

Ostatnie zdanie z ww postu i to że pękła Ci plecionka jak piszesz 30cm od haka są prawdopodobnie głównymi winowajcami powodującymi Twoje poszukiwania i podróż w górę wytrzymałości, która nie przyniesie rozwiązania problemu.

Przypon ok 1 m z FC lub VEP to jest to co proponował bym Ci sprawdzić zanim zakupisz kolejne plecionki.

Opinię Dagona o Sufixe,- potwierdzam w 100% o pozostałych wymienianych też było już dużo na forum i generalnie potwierdza się to (z niewielkimi odchyłkami) co napisałeś. 

Miałem podobny problem ze swoją "rzeką z kamienia" ,- antidotum częściowe znalazłem w postaci plecionki Power Strike i choć sam PS strzępił się o kamienie wolniej niż pozostałe plecionki, to kilka brań dużych ryb skończyło się jak u Ciebie. Po zastosowaniu ok metrowego VEP-a na przyponie i kilku eksperymentach z węzłami zapomniałem o problemie  ;)

Mnie osobiście znacznie lepiej do takiego łowienia sprawdzają się 4 splotowe plecionki,,,

Edytowane przez Rheinangler

Od wielu lat używam Power Pro, ale nigdy nie kupowałem linek produkowanych na rynek europejski. Zadziwił mnie opis Twojej plećki - 44 lbs, nigdy nie spotkałem takiej wytrzymałości. Opisy oryginału to 6, 10, 20, 30, 50, 65, 80, 100, 125 i 150 funtów, takie widziałem. Ja używałem wszystkich  w przedziale 10-80 lbs i nigdy nie zdarzyło mi się, żeby linka pękła w nieprzewidywalny sposób. Myślę, że kupiłeś jakąś dziwną podróbę, być może sprzedawca też został oszukany.

Mamy tutaj kolegę, który sprzedaje dobry towar, przejrzyj forum i nie szalej z grubością, jest mało istotna. Prawdziwy opis wytrzymałościowy jest zdecydowanie ważniejszy.

Powodzenia w poszukiwaniach. ;)

@ Bartsiedlce: W europejskiej specyfikacji faktycznie takie dziwolągi występują, tj. 44 lbs dla grubości 0,28 mm. Rozumiem, być może to wytrzymałość liniowa, ale... na to komu taka informacja, skoro liczy się najsłabsze ogniwo zestawu (w przypadku linki - węzeł)? :rolleyes:

Zastanawiając się nad przyczyną zerwania plecionki doszedłem do podobnych wniosków co Kol. Rheinangler. Koniec zerwanej linki nie był wcale postrzępiony co również może sugerować, że trafiła na jakąś ostrą krawędź. Muszę jednak przyznać, że przeprowadzone "testy wytrzymałości" mocno mnie rozczarowały, bo przy cieńszych linkach (PP) nie było aż takich rozbieżności. Podając parametry obu linek opierałem się na danych otrzymanych od sprzedawców, spisane ze szpul. Jak napisał Kol. Dienekes to specyfikacja europejska produktów. Testując linki, chcąc wyeliminować węzeł i ewentualne dyskusje o wyższości jednego nad drugim, stosowałem łącznik bezwęzłowy. Praktycznie wszystkie próby kończyły się zerwaniem linki na jej wyjściu z łącznika.

Dzięki wszystkim za uwagi, czekam również na spostrzeżenia innych kolegów, którzy częściej mają do czynienia z grubszymi plecionkami.

• 2 tygodnie później...

powiem tak: jesli linka nie zostanie przecieta (a jak sa ostre krawedzie to kazda diabli wezma) to na plecionce 14lbs mozna naprawde duzo zdzialac (jak nie wierzysz wez sobie z 20m takiej plecionki zawiaz do agrafki zaczep agrafke do haka w scianie i posiagnij tak by pekla przy uzyciu wedki - powodzenia (chyba, ze uzywasz jakiejs morskiej paly 50lbs... - bedziesz potrzebowal 2 rak i opierac wedke o udo jak masz w miare swierza plecionke - jak czesto tak holujesz ryby? - no chyba, ze mowa o jakis akcjach typu sumy 2m+ etc) chcesz najgrubszej plecionki? rovex braid jest gruby jak sznur do bielizny) chcesz mocnej plecionki streny 14-30lbs (powyzej juz sa grubsze od np daiwy shinobi 55lbs, ktora jest wyraznie ciensza od strena 55lbs). jedyna plecionka jaka testowalem wytrzymujaca obciazenie statyczne 20kg+ jest stren sonic braid 100lbs (sic 20-22 kg zamiast 45...), ale to juz sznur nei nadajacy sie mz do zwyklego wedkowania. z plecionek wyraznie kiepskich jesli chodzi o opisy z mojego doswiadczenia: rapala (titanium?), rovex, spiderwire, whisplash, cienkie powerpro, sure catch, varivas super pe (strasznie szybko traci kolor i parametry - po kilku miesiacach uzywam wersji 18lbs z wedka 10lbs bez strachu).

Ps nie wyobrazam sobie by zerwac (nie przetarta) plecionke wytrzymujaca realnie 16kg przy pomocy wedki w czasie normalnego holu nawet duzej ryby.