Skocz do zawartości
  • 0

Jaki olej do mieszanki paliwowej do 20 letniego Evinrude?

tlok

Pytanie

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Stare silniki były projektowane na normalne oleje po drugie silnik mocno eksplatowany na normalnym oleju nie powinien przechodzić na syntetyk bo on ma za bardzo piorące dodatki i może się okazać że po pewnym czasie tak go wypłucze ze stracimy szczelność, kompresje tak jak w samochodach. Po za tym Evinrude sam zalecał mineralne oleje w silnikach z tych lat i starszych.

PS. Po za tym Suzuki Yamaha nie pamiętam jak jest z Mercurym nie zaleca syntetyków i to w najnowszych modelach na wtrysku.

Edytowane przez tornado

• 0

To normalne 30000 to nowy silnik jeszcze nie dotarty na dobrą sprawę gorzej by było gdybyś z normalnego przeszedł na syntetyk teraz po 220000.

Ja  jeżdżę kia sorento 3,5litra na pełnym syntetyku ale od nowości a mam już 82000km, kiedyś jeździłem BMW 535 na Pennzoilu syntetyku i zrobiłem nią  kiedyś 134000 bez wymiany jedynie dwie dolewki zrobiłem i nic z silnikiem się nie działo. I z przebiegiem ponad milion jeszcze dobrze ją sprzedałem koneserowi z Wrocławia na chodzie, i za całego żywota nawet świeć nie wymieniłem. Tak mi serwis BMW CIT TRONIK na Karkonoskiej we Wrocku doradził zaspawać maskę i tam nie zaglądać :)

Edytowane przez tornado

• 0

Zwróć uwagę na to, żeby miał normę tc-w3. W zeszłym sezonie pływałem na  Quicksilver 2T TC-W3, w tym roku z braku dostępności Yamaha Yamalube TCW3 Super 2-stroke. Zauważalnych różnic brak. 

Znalazłem coś takiego: http://www.simsupply.com/p-212503-evinrude-2-stroke-oil.aspx

Możesz mieć problem z kupnem w Polsce, ale przynajmniej jesteś pewien normy.

Edytowane przez Nebril