Skocz do zawartości

chyba problem z multikiem po smarowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie jest sprawa, przesmarowalem okume alumine, po złożeniu okazuje sie że jak mocniej zakręce (bardzo energicznie) korbą na sucho(ze szpulką ale bez plecionki) to terkocze coś w środku, jakby hamulec ?? no nie wiem jak to nazwać, jak lekko "obciążam" palcem szpulke jest ok, i teraz pytnie, czy tak ma być?? czy coś spaprałem ? Wiem że napisane niejasno, ale nie wiem jak to unrać w słowa :D za co z góry przepraszam...

Tomek jak kręcisz na całkowicie poluzowanym hamulcu to może lekko przepuszczać szpulka na terkotce przy gwałtownym zakręceniu korbą, a dokręć troszkę hamulec i pokręć jak wcześniej. Przy zwykłej korbie czasem świeżo po smarowaniu też tak bywa przy całkowicie zluzowanym hamulcu ale to tyczy tylnohamulcowców jak dobrze pamiętam 

Troszkę pokrętne to co napisałem ale może złapiesz o co mi chodzi

Test Makamby? Jeśli rzeczywiście szpula kręci się chwilę po tym jak zatrzymujesz korbę, to znaczy że w jakiś sposób pinion traci kontakt z głównym kołem. Terkotanie może wskazywać na to, że się nie zazębiają dokładnie. Sprawdzić jeszcze raz kolejnośc ułożenia wszystkiego.

• Like 1

Może być jeszcze tak ,że kontak jest traconny przez rych podłużny piniona. On sobie pracuje góra dół, po wciśnięciu przycisku unosi się, potem przy zakręceniu musi spaść i ustwić się tak aby zewrzeć się z dużym kołem w jednej lini. Nie znam młynka i tylko sobie gdybam, ale jeśli z jakiegoś powodu on nie wraca dokładnie na swoje miejsce to mogą chrobotać.

Edytowane przez Krzysiek_W

wiesz nie wiem jak z praca podczas łowienia, probowałem docisnąć lekko szpule i rpoblemu nie ma ... wtf

mam okazje kupić curado bantam 201cu, w dobrej kasie ale się właśnie zastanawiam, jeżeli z tym będzie coś nie tak to przyśpieszy to tylko moją decyzje, ale jak okuma jest sprawna to nie wiem czy jest sens  

• 5 tygodni później...

Moim zdaniem pinion jest luźny. Jeżeli są zębatki helikalne, to przy obciążeniu (dociśnięciu palcem) dociągają się i lepiej zazębiają, a przy rozkręceniu i zatrzymaniu korbki siły działają w innym kierunku niż przy zwijaniu i najprawdopodobniej pinion jest wypychany w drugą stronę dlatego szpulka jeszcze się kręci i terkocze, bo przeskakuje na ząbkach. przyczyny trzeba szukać w mechanizmie zwalniania szpuli lub prowadnicy piniona. Jak masz schemat, to wstaw zrób zdjęcie ze ściągniętym panelem od strony korbki, to może znajdzie się przyczynę