zetika16 Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Panowie jest sprawa, przesmarowalem okume alumine, po złożeniu okazuje sie że jak mocniej zakręce (bardzo energicznie) korbą na sucho(ze szpulką ale bez plecionki) to terkocze coś w środku, jakby hamulec ?? no nie wiem jak to nazwać, jak lekko "obciążam" palcem szpulke jest ok, i teraz pytnie, czy tak ma być?? czy coś spaprałem ? Wiem że napisane niejasno, ale nie wiem jak to unrać w słowa za co z góry przepraszam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bass-74 Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Tomek jak kręcisz na całkowicie poluzowanym hamulcu to może lekko przepuszczać szpulka na terkotce przy gwałtownym zakręceniu korbą, a dokręć troszkę hamulec i pokręć jak wcześniej. Przy zwykłej korbie czasem świeżo po smarowaniu też tak bywa przy całkowicie zluzowanym hamulcu ale to tyczy tylnohamulcowców jak dobrze pamiętam Troszkę pokrętne to co napisałem ale może złapiesz o co mi chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 31 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 wiesz jak docisne szpule to jest ok, ale na skręconym hamulcu też to występuje, jak mocno zakręce i zatrzymam gwałtownie korbe to coś terkocze w środku i szpula sie jeszcze chwile kręci :/ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 (edytowane) moze blokada biegu wstecznego jest troche luzna ,czyli taka zapadka z 2blaszkami,daj tam lepiej oliwke nie smar Edytowane 31 Lipca 2013 przez didi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 31 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Okuma alumina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Test Makamby? Jeśli rzeczywiście szpula kręci się chwilę po tym jak zatrzymujesz korbę, to znaczy że w jakiś sposób pinion traci kontakt z głównym kołem. Terkotanie może wskazywać na to, że się nie zazębiają dokładnie. Sprawdzić jeszcze raz kolejnośc ułożenia wszystkiego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 no właśnie wydaje mi się że złożyłem poprawnie rozbierałem dwa razy i patrzyłem ze schematem..... ale ok sprawdze raz jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) Może być jeszcze tak ,że kontak jest traconny przez rych podłużny piniona. On sobie pracuje góra dół, po wciśnięciu przycisku unosi się, potem przy zakręceniu musi spaść i ustwić się tak aby zewrzeć się z dużym kołem w jednej lini. Nie znam młynka i tylko sobie gdybam, ale jeśli z jakiegoś powodu on nie wraca dokładnie na swoje miejsce to mogą chrobotać. Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez Krzysiek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 wiesz nie wiem jak z praca podczas łowienia, probowałem docisnąć lekko szpule i rpoblemu nie ma ... wtfmam okazje kupić curado bantam 201cu, w dobrej kasie ale się właśnie zastanawiam, jeżeli z tym będzie coś nie tak to przyśpieszy to tylko moją decyzje, ale jak okuma jest sprawna to nie wiem czy jest sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej.Indrzejczak Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 przesmarowalem okume alumine, Napisz do Tomka vel Roberta (Wilk_), on łowi już parę lat tym młynkiem rozbiera i smaruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 No wiem czy ni jestem na jego czarnej liście ignorowanych użytkowników 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Nie tak na poważnie... wczoraj byłem w nim na wodą.... wszystko bangla .. szczupaki holowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej.Indrzejczak Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Pytałem Tomka Wilka, dawno nie ma już Aluminy i nie wie, co temu może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob61 Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Może hamulec odśrodkowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszDDZ Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Moim zdaniem pinion jest luźny. Jeżeli są zębatki helikalne, to przy obciążeniu (dociśnięciu palcem) dociągają się i lepiej zazębiają, a przy rozkręceniu i zatrzymaniu korbki siły działają w innym kierunku niż przy zwijaniu i najprawdopodobniej pinion jest wypychany w drugą stronę dlatego szpulka jeszcze się kręci i terkocze, bo przeskakuje na ząbkach. przyczyny trzeba szukać w mechanizmie zwalniania szpuli lub prowadnicy piniona. Jak masz schemat, to wstaw zrób zdjęcie ze ściągniętym panelem od strony korbki, to może znajdzie się przyczynę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi