rimi Opublikowano 30 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2018 Ja wiąże z 1m może 1,5m bo inaczej to się przeciera plecionka na kamieniach☹️ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 31 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 Ja to zjawisko potocznie nazywam brodą. Acz co się tyczy tych bez kolan dwóch to zazwyczaj pozostaje im napazanie w klawisze i podbijanie postów na forum. Licznik bije a hejt niech żyje.Kolorowych.Kolejny doskonały wpis Adrian. Gratki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pol50 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Wszystkie używane multiki, które kupowałem ze Stanów przez e-bay miały nawiniętą żyłkę nie plecionkę. Nie były to ilości hurtowe (3 czy 4szt.) więc trudno uogólniać, ale może ametykanie używają monofilu w specyficznych warunkach - łowienie bassów z łodzi i tam sprawdza im się lepiej - krótkie rzuty, lepsza amortyzacja na małych dystansach, zwłaszcza przy zastosowaniu dość sztywnyxh wędzisk. Żyłki były dość grube - tak na oko od 0,26 w górę.Też tą sytuacją jestem zainteresowany, oglądając kilka amerykańskich filmów na YT trudno jest dostrzec łowiących na plecionki, nie wiem może oni mają inne żyłki ale im nie wstaję żyłka na szpulach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 IMO temat raczej zależny od preferencji. Kiedyś łowiłem sandacze diaflashem Silstara z mono i dało się. Dzisiaj stereotyp związany z zestawem sandaczowym jest zdecydowanie inny. Próbowałem używać mono do UL i niestety poza wieloma zaletami ma dla mnie jedna zdecydowaną wadę ...brak kontaktu z przynętą.Dosłownie jak bym łowił na gumę z gaci. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 To działa w obie strony. Ryby też silniej czują nienaturalną sztywność zestawu. VEP to półśrodek, a fc to kompromis. A kompromis rodzi złe rzeczy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pol50 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Spróbowałem łowić żyłką, na kołowrotek nawinąłem żyłkę Stroft 0,25 i tak jak ktoś pisał zostawiłem na kilka dni aby się ułożyła na szpuli, dziś wyprawa na ryby głównie rzucałem obrotówkami i woblerami do 15 g. Rzuty dosyć długie nie zaobserwowałem wstawania żyłki, łowiło się jak plecionką, złowiłem rybkę, było czuć branie ale bardziej jak bym zaczepił o jakiś krzak niż rybkę, walka i poprawne czucie dopiero na bliskiej odległość, plus na pewno że nie niesie kompletnie wody suche ręce, stwierdzam że da się łowić żyłkami i nawet jest przyjemnie to trochę taki powrót do przeszłość kiedy u nas nie było plecionek :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1972 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Moim skromnym zdaniem łowiąc żyłką wystarczy nieco mocniej docisnąć docisk i problem "wstawania" żyłki znika. Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pol50 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Moim skromnym zdaniem łowiąc żyłką wystarczy nieco mocniej docisnąć docisk i problem "wstawania" żyłki znika. Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu TapatalkaByć może ja miałem ustawimy tak jak łowił bym plecionką, wierzę w to że dobra żyłka to postawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1972 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Paweł, piszesz o łowieniu na UL ?Ja przy przynetach 2/3/4 gramy na swoim PXie delikatnie muszę dokrecic docisk. Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pol50 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 A w UL to muszę jeszcze spróbować 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 (edytowane) Miałem 3 podejścia do żyłek (może były nieodpowiednie?). Żeby w miarę bezstresowo łowić musiałem bardzo zachowawczo ustawiać docisk. Zaznaczam, że były to żyłki rzędu 0.15-019 mm. Jest jeszcze jedna kwestia, jeżeli się mylę, to poprawcie. Walka z rozplątywaniem plecionki znacznie mniej (być może wcale) osłabi jej wytrzymałość niż w przypadku żyłki. Jak dorzucę kwestię czucia brań, pracy przynęty, czy też moc, to nie mam dylematów czego używać. Edytowane 5 Sierpnia 2018 przez Koincydencja 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pol50 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Miałem 3 podejścia do żyłek (może były nieodpowiednie?). Żeby w miarę bezstresowo łowić musiałem bardzo zachowawczo ustawiać docisk. Zaznaczam, że były to żyłki rzędu 0.15-019 mm. Jest jeszcze jedna kwestia, jeżeli się mylę, to poprawcie. Walka z rozplątywaniem plecionki znacznie mniej (być może wcale) osłabi jej wytrzymałość niż w przypadku żyłki. Jak dorzucę kwestię czucia brań, pracy przynęty, czy też moc, to nie mam dylematów czego używać. Jeżeli chodzi o brania to tak jak pisałem na pełnym wyrzucie branie wyglądał ja bym zaczepił jakąś roślinę więc bez rewelacji, praca przynęty to podobnie jak z branie czy dalej od kija tym słabiej czuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Dlatego dołożyłem ewentualną wytrzymałość zakleszczonej żyłki sponiewieranej dodatkowo przez jej rozplątywanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek gżybek Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Ja do 10 gram tylko żyłka.chociaż teraz na jeden żółty młynek mam nawiniętą żółtą z koloru i produkcji plecionke chyba 0,08 ale chrzest dopiero 16na Żarnowcu.ma też 2 kije które na stałe pracuja ze spirulino to tam też żyłka.na jednym 0,22a nadrugim 0,305 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Witam. Na multikach do castingu używacie najczęściej plecionki? Od jakiego dolnego zakresu przynet? Górny wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 (edytowane) U mnie zdecydowanie plecionka. Nie schodzę poniżej #0.6 i najbardziej odpowiada mi czterosplotowa Egi Metal. Najlżejsze przynęty ok 2-2,5g Edytowane 23 Sierpnia 2022 przez BOB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Ja używam także żyłki. Jeziora (szczupak), rzeki (boleń) ew. żerujący nocny sandacz na wobka. Plecionkę preferuję przy dziennym wabieniu sandaczy gumą (kontakt z przynętą) i sumowaniu. Także w łowiskach z wieloma twardymi zaczepami, głównie z uwagi na możliwość odstrzelenia wielu przynęt. Nie używam przyponów z fluorokarbonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Ok. Dzięki koledzy za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Co z ogólnie dostępnego kupić pod casta .Grubość 0.30 na curado dc chciałbym spróbować żyłki ale sie nie zrazić do niej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matysznak Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 BLacha/Wobler - żyłka.Guma/jig/czebu - tylko pletka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Co z ogólnie dostępnego kupić pod casta .Grubość 0.30 na curado dc chciałbym spróbować żyłki ale sie nie zrazić do niejW jakim celu chcesz zastąpić plecionke na żyłkę? Jak już polecam spróbowania z fc (troche mniej rozsciagliwy), kilka lat temu używałem pod "stawowe" łowienie ale szybko wróciłem do plecionki, fc/zyłka nie miała dla mnie nad nią żadnych korzyści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Głównie chodzi mi o łowienie w ujemnych temperaturach.Fluoro jest sztywne jak jest zimne robi się jeszcze sztywniejsze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Przetestuj tę plecionkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Przetestuj tę plecionkę IMG_20221120_203849.jpg Używałem Nanofil i w ujemnych temperaturach zbiera więcej wody niż żyłka ,a mniej niż plecionka - przelotki dalej zamarzają szybciej niz przy zwykłym monofilamencie . Jedyny plus ,że brania przekazuje niczym plecionka . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi