Skocz do zawartości

Czy szpulka od PENN Sargus 4000 będzie pasować do Battle 4000?

Pszemo

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie

Może ktoś robił przymiarki ma możliwość.

Będę wdzięczny za pomoc.

Próbowałem dowiedzieć się czegoś w CW na wybrzeżu ale nie mają Sargusa i nie są w stanie odpowiedzieć mi na pytanie :(

Nie znalazłem też szpulki do Battla najtańsza na Ebay-u za 125 zł z przesyłką - kupe kasy :(

Jest na Alledrogo jedna do Sargusa i zastanawiam się czy jej nie kupić :)

Już widzę, że w nawoju np na modelu nr 2000 jest różnica. Sargus nawija 2 cm więcej za jednym obrotem.

Pojadę do sklepu dzisiaj i sprawdzę jak to wyglada w praktyce na modelu 2000 mają i Battla i Sargusa  :)

Edytowane przez Pszemo

Już zasięgnąłem wiedzy :)

Battle ma łożysko pod szpulką a Sargus nie. Szpula w Battle jest wyfrezowana specjalnie pod łożysko.

Różnią się też hamulcem w Battle jest mocniejszy z większą liczbą lepszych jakościowo podkładek.

Chcąc więc używać szpuli od Sargusa trzeba zdjąć łożysko z pod szpuli w Battle.

Pozostaje jeszcze jeden problem w modelu 4000 oś główna jest o 2-3 mm dłuższa niż w Sargusie i nawet po zdjęciu łożyska może być problem z otrzymaniem odpowiedniej mocy hamulca.

Tak więc niestety pasuje, ale nie pasuje :(

Trzeba będzie wysmarować 130 zł i sprowadzić szpulkę z Niemiec :(

Albo odpuścić i radzić sobie po prostu z jedną która została