Skocz do zawartości
  • 0

Przeróbka silnika elektrycznego - maximizer

grzegorz 1970

Pytanie

Może ktoś z kolegów przerabiał swojego elektryka w układ elektronicznej płynnej regulacji do silników elektrycznych tzw- Maximizer?Znalazłem strone w necie na której opisane są zalety takiej przeróbki. http://www.multi-com.pilicka.pl/maximizer.html

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam. Mam takie pytanie. Zakładamy że mamy do przepłynięcia np 4km na łowisko, nie śpieszy nam się.

Jak bardziej zaoszczędzimy energię?

a)płynąc na 5tym (najwyższym biegu) ale krótszy czas, czy

b)płynąc na 2-3 biegu wolniej ale dłużej.

Może nie dokładnie na temat ale dosyć blisko B) .

Pozdrawiam

Edytowane przez Piasek

• 0

Witam. Mam takie pytanie. Zakładamy że mamy do przepłynięcia np 4km na łowisko, nie śpieszy nam się.

Jak bardziej zaoszczędzimy energię?

a)płynąc na 5tym (najwyższym biegu) ale krótszy czas, czy

b)płynąc na 2-3 biegu wolniej ale dłużej.

Może nie dokładnie na temat ale dosyć blisko B) .

Pozdrawiam

Zdecydowanie odpowiedź b.

- po 1 przy mniejszej prędkości masz mniejsze opory ruchu i mniejszą pracę trzeba wykonać, żeby przemieścić łódź o to samą odległość (nie ważne że to trwa dłużej - mniej energii zostanie zuzyte).

- po 2 pojemność aku jest podawana dla prądu rozładowania chyba 10-cio godzinnego. Przy większym prądzie rozładowania pojemność aku wyraźnie maleje i mniej energii "da się wyssać z aku". Na 5-tym biegu silnik 55lbs bierze około 40 amper, ale to nie oznacza, że akumulator 100Ah wytrzyma 2,5 godziny takiego pływania, wytrzyma pewnie nie więcej niż 1-1,5 godziny. A przy poborze 10 amper powinien wytrzymać około 9-10 godzin, przy 5 amperach pewnie z 22-25 godzin.

Edytowane przez SzymonK

• 0

Szymon masz rację. Ja tylko dodam, że producenci są bardziej przebiegli i pojemność podają nawet dla prądu 20 godzinnego. I dlatego jak spadnie trochę rzeczywista pojemność akumulatora (z różnych powodów) to słychać "w zeszłym roku to na tym akumulatorze to ja mogłem a teraz on jest do ...".

• 0

Czyli do jakiej wartości pod obciążeniem?

Może uściślę pytanie. Trochę to off-top, ale co tam.

Wiem, że granicą bezpieczeństwa dla aku jest 10,5V, ja nawet mam w echu ustawione 11V i nie zamierzam nigdy schodzić poniżej. Natomiast wszędzie czytam, że zejście poniżej połowy aku zmniejsza jego żywotność. To znaczy do jakiego napięcia? Najniżej na piątym biegu zszedłem do 11,6. To mało czy jeszcze nie?

Edytowane przez Mosteque

• 0

Albo inaczej nazwa maksymizer to wymysł marketingowców , technicznie plynna regulacja predkosci silnika pradu stałego to regulacja PWM pulse width modulation. Czyli regulacja szerokości impulsu to tak w skrócie.

Ta nazwa maksymizer kojarzy mi się z tym jak ludzie mówią "żarówki led" ten sam poziom techniczny :D

• 0

maxymizer teraz nazywa się regulator PWM bo pod tą nazwą maxymizer nic do silnika znaleźć nie można tylko opisy co to jest.

W materiałach MinnKoty jest ciągle maximizer i tego się będę trzymał.

http://www.minnkotamotors.com/Trolling-Motors/Freshwater-Transom-Mount/Traxxis/

Edytowane przez godski

• 0

• 0

30 A nie wystarczy

poz1 sie nie odpala

poz2 wygląda bardzo profesjonalnie, radiator i pełen opis, wygląda OK, podoba mi się jako elektronikowi, sam zrobiłem podobny.

poz3. mniej danych ale chłodzenie i obudowa , nieżle

PS MAXIMIZER to jednak tylko marketing, obojętnie kto zastosował pierwszy, ale idea się sprawdza

pozdrawiam

• 0

Też się przymierzam do montażu maximizera, ale będę go robił( w zasadzie przerabiał) z gotowego układu regulacji posuwu drutu w półautomacie spawalniczym ( migomacie).

Mój silnik to tylko 27lbs więc pobór prądu poniżej 30A.

pzdr Nix

• 0

Jeśli maximizer do naprawy, to klasyczna sprawa do ogarnięcia dla (średnio zaawansowanego) elektronika. O ile płytka- moduł

nie jest całkowicie zalany żywicą to jest to w pełni naprawialne. Często uszkadza się tranzystor (albo tranzystory) mocy- te na radiatorze i wtedy

nie ma regulacji - silnik ma cały czas max. obroty.

pzdr Nix

• Like 1

• 0

Pytanie z innej beczki, czy ktoś z Warszawy zna się na elektrykach tak żeby zerknąć na mój ?

Da się zrobić, a co się dzieje z silnikiem?

Już widzę odpowiedz, albo tranzystory poleciały albo w gorszym wypadku układ je wysterowywujacy, pół biedy jak wiadomo jaki to jest. Jeżeli bys się zdecydował podesłać sam regulator to mogę zerknąć, lub chociaż jakieś dobre zdjęcia na maila żeby ocenić wzrokowo

Edytowane przez esoxlucius1

• 0

To nie powinno być drogo z naprawą. Sterowanie padło to spoko że się całkowicie nie spalił. Jakbyś miał Mk-tam maxi zalany w żywicy, to kaplica.

Masz taki maxi jak z kumplem zakupiliśmy w anodexie do MK 36.

Edytowane przez Jozi

• 0

IMO to nie sterowanie padło, bo od czego ? A Mosfet mocy padł od primo przeciążenia, secundo od przepięć które generuje silnik.

Ale to prosto sprawdzić. Ponieważ na płytce widać radiator, wystarczy zmierzyć zwykłym uniwersalnym omomierzem przejście między dwoma nóżkami tranzystora ( dwie grube ścieżki) Jeśli mamy przejście, to uszkodzony jest tranzystor ( można użyć w mierniku sygnalizacji zamkniętego obwodu, przy zwarciu słychać brzęczyk)

Można i należy dać choć troszkę mocniejszy - o większym prądzie przewodzenia.

pzdr Nix

• 0

A skąd już wiesz że to akurat mosfet jest tam zastosowany? Nie widząc układu? Ja nie jestem czarodziejem i bez zobaczenia układu nie jestem w stanie stwierdzić, jak dla mnie to 50 na 50% z tym co jest uszkodzone. Równie dobrze mogła się ścieżka upalić. Poza tym tranzystorów się od tak nie zamienia na inne, przy Mosfet najistotniejsza jest pojemność bramki.

• 0

Dla takich prądów i( czyli 30-40 i więcej A) nie stosuje się innych tranzystorów niż Mosfety, ze względu na to że w stanie przewodzenia mają małą rezystancję- czytaj stosunkowo mało

się grzeją. Upalenie ścieżki nie daje od razu maksymalnych obrotów. Takie obroty daje wprost zwarcie tranzystora wykonawczego, ale jak pisałem wyżej łatwo to stwierdzić omomierzem.

Dla mnie prawdopodobieństwo zwarcia mosfeta to >90%, no ale niech się wypowie Kolega milupa, o ile zechce to zmierzyć :)

Zresztą... mosfet, nie mosfet- on jest zwarty :)

pzdr Nix

Edytowane przez Nix2

• 0

Istnieje tez opcja ze tranzystor jest wysterowany na pełne otwarcie i tez mamy taki objaw, jednak jak nie ma diody zabezpieczajacej tranzystor przed przepięciami z silnika to on pierwszy obrywa. Tak czy siak trzeba zbadac układ i znaleźć przyczynę a nie tylko skutki uszkodzenia.