Skocz do zawartości

SZCZUPAKI 2008

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

@Remku

Byłem w Gamleby, ale warunki były koszmarne.. poza pogodą jaka jest widoczna na zdjęciach woda miała 4-6 stopni.. Nie muszę tłumaczyć jak się w takich warunkach zachowują szczupaki.. :wacko:

Żeby dobrze połowił trzeba było płynąć, aż za Vastervik.. Na szczęście nowa łódka Sworka zdała egzamin na 6+ B)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1.3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

@Efex,

w jakich miejscach łowiłeś w tę bezwietrzną pogodę?

I jak prowadziłeś przynęty? Szybko, wolno? Głębiej, płycej?

Zdecydowanie głębiej. Najlepsze brania były na kantach gdzie dno schodziło z 2 na 4-6 metrów.. Przynęty prowadziłem skokami.. Kilka agresywnych podszarpnięć, kilka sekund na zatonięcie przynęty, potem kilka leniwych pociągnięć.. Jednak przy tak sporadycznej liczbie brań ciężko było doszukać się jakiejkolwiek prawidłowości.. :wacko: Przyznam bez bicia, że kombinowałem jak koń pod górę.. B)

Pozdrawiam

Zdecydowanie głębiej. Najlepsze brania były na kantach gdzie dno schodziło z 2 na 4-6 metrów.. Przynęty prowadziłem skokami.. Kilka agresywnych podszarpnięć, kilka sekund na zatonięcie przynęty, potem kilka leniwych pociągnięć.. Jednak przy tak sporadycznej liczbie brań ciężko było doszukać się jakiejkolwiek prawidłowości.. :wacko: Przyznam bez bicia, że kombinowałem jak koń pod górę.. B)

Pozdrawiam

Dzięki za info.

Tak przypuszczałem, że łowiłeś głębiej.

Podobno po ciepłym końcu kwietnia, w Szwecji zrobiło się teraz zimno...

Ja jadę nieco później i to dość dobrze wróży. Ale zobaczymy jak będzie, bo tego nie da się przewidzieć. :D

Dwa szczuple jeden75 i77,z tego samego miejsca pierwszy po 10 min na obrotowke 7g abu garci reflex,a drugi na karasia jaxona,niezly dzionek,a w niedzielke byl garbusek 35 cm i 20 cm dzis 1,5 godz nad woda ,oby tak dawlej :D

[moderator: usunięto zdjęcie - niezgodne z regulaminem]

Dwa szczuple jeden75 i77,z tego samego miejsca pierwszy po 10 min na obrotowke 7g abu garci reflex,a drugi na karasia jaxona,niezly dzionek,a w niedzielke byl garbusek 35 cm i 20 cm dzis 1,5 godz nad woda ,oby tak dawlej :D

@dawid_natalacia

witaj na forum :D

rozumiem ze zlowiles obydwa na raz i obydwa na raz wypusciles?

@yeah

to z drzew :D

@Remku

Żeby dobrze połowił trzeba było płynąć, aż za Vastervik.. Na szczęście nowa łódka Sworka zdała egzamin na 6+ B)

Pozdrawiam

@Efex - tu się przyjacielu zgodzić do końca nie mogę. <_< Można było coś złowić w samym Old Bayu, choć faktycznie nie było to łatwe. Generalnie było kiepsko i słabo trafiliśmy z terminem. Gdyby w Vasterviku było tak fantastycznie, to szwedcy guidowie nie przypływaliby do Gamleby.

@Rognis - mi się sprawdził bardzo agresywny styl prowadzenia przynęty. Większość ryb się właśnie tarła lub siedziała w gęstych trzcinach. Szczupaki, które miłosne harce miały już za sobą, lub się do nich szykowały, były wyjątkowo mało ruchliwe. Leżały na dnie, a jeśli któregoś udało się podnieść do przynęty to często odprowadzały ją do łódki i nie chciały powyginać wędki. Bardzo intensywnie pracowałem tonącym slidkiem i whitfishem. Mam nawet teorię, że te mocne szarpnięcia wzmacniały nieco efekt lusterkowania używanych przeze mnie jasnych przynęt i te błyśnięcia na boki kusiły niechętne zębacze. Większość dużych ryb zowiliśmy po 15:00 do wieczora. Najgorsze na naszej łódce były poranki.

No i odezwał się w końcu Król Polowania czyli @Baloo. Mateusz rzeczywiście złowił najwięcej dużych ryb bez pływania za Vastervik. Mi chodziło tylko o to, że za Vastervik woda była o wiele cieplejsza i ryby były wytarte. Pomyśl Matek co by było gdybyśmy łowili tam cały czas?

A poza tym nie wszyscy tylko niektórzy przewodnicy z Vastervik pływali do Old Bay B)

A teraz przestań się czepiać tylko pokazuj foty swoich kabanów! :mellow: