Skocz do zawartości

SZCZUPAKI 2008

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę z innej beczki, pamiętacie Cezaratora ? Gościł w Świnoujściu, połapał trochę szczupaków. Ba nawet złapał 3 metrówki i dwie ZABIŁ. Dlatego też zaczynam żałować, że na forum pochwaliłem się rybami ... Niech to będzie dla kolegów nauka. Ja jestem głupcem !

Komancz, łączę się w bólu, ale nie rób sobie wyrzutów - chciałeś dobrze.

• Odpowiedzi 1.3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wczoraj trafiłem ładnie wybarwionego i wypasionego szczupaka w Narwi w okolicach Łomży - 73 cm... Fotki jednak nie będzie, bo do regulaminowego wymiaru zabrakło 2,5 cm :unsure:

Pirania,

Gratuluję! Piękny szczupak. Nietety regulamin to regulamin :D ale jestem przekonany, że jeszcze nie raz wkleisz tutaj zdjęcie czego Tobie osobiście szczerze życzę.

Pozdrawiam

Remek

10 razy się zastanowiłem nad tym co napiszę a propos kolejnej metrowej ryby zabitej przez Cezoratora...

Nie napiszę prawie nic, bo brak mi słów.

Osobiście poznałem Cezoratora i myślałem, że jest to zupełnie inny człowiek, jednak się myliłem. Uważałem, że jest miłośnikiem przyrody i zwierząt, ale jest zupełnie inaczej.

Jak zabił w zeszłym roku tego wielkiego szczupaka to uwierzyłem mu, że zrobił tak, bo szczupak i tak by nie przeżył... Wybaczyłem mu to personalnie. Jednak wiedząc o jego nowym tegorocznym uczynku ze szczupakiem podobnej wielkości, śmiem twierdzić, że Cezorator oszukał nas wszystkich... Z jednej strony, działa pod szyldem ochrony przyrody i dbania o środowisko, a z drugiej strony zabija wielkie i piękne szczupaki... Straszne...

Staram się nie oceniać ludzi, szczególnie tam, gdzie mogą przeczytać to tysiące ludzi, jednak w tym przypadku nie waham się dokonać oceny. Jest mi bardzo smutno.

@Cezorator (Czarku),

zawiodłem się na tobie, oszukałeś mnie...

Zastanów się poważnie nad tym co robisz!

Wczoraj trafiłem ładnie wybarwionego i wypasionego szczupaka w Narwi w okolicach Łomży - 73 cm... Fotki jednak nie będzie, bo do regulaminowego wymiaru zabrakło 2,5 cm :unsure:

Pirania,

Gratuluję! Piękny szczupak. Nietety regulamin to regulamin :D ale jestem przekonany, że jeszcze nie raz wkleisz tutaj zdjęcie czego Tobie osobiście szczerze życzę.

Pozdrawiam

Remek

@biosteron, krzysiek, Rutt, remek - dzięki :D Regulamin to regulamin więc fotki nie będzie :D Będą większe to wstawię a było ku temu sporo okazji, jednak jak na razie okazy górą...

Skromnie dodam, że szczupak został złowiony podczas I Towarzyskich Zawodów o Puchar Naszych Łowisk - startowało około 70 wędkarzy, SUPER impreza, zorganizowana na żywej rybie. Owe skromne 73 cm dały mi II miejsce w zawodach no i szczupak okazał się największą rybą zawodów...

@Komancz

przykro mi to mowic, ale swego czasu, jak decydowales sie publikowac artykul o lowieniu szczupakow na swoich wodach, moze pamietasz o czym mowie, wiele osób wskazywało Ci na możliwe konsekwencje a nawet miało pewną pretensję o to że tak szczegółowo opisujesz łowisko itp... czas w okrutny sposób potwierdził te obawy :( więc moim zdaniem pretensje masz do siebie słusznie.

Ja rozumiem że z jednej strony jest koleżeństwo i w świecie idealnym powinno być tak że takimi informacjami mozemy a nawet powinnismy sie dzielić. Z drugiej strony jest tez odpowiedzialność za wodę i doświadczenie życiowe które wskazuje, że jednak w świecie idealnym nie żyjemy (niespodzianka!) i że jak coś zamieszczasz w internecie, to oprócz Kolegów przeczyta to też kilku innych gości, szukajacych po prostu informacji gdzie można zdobyć parę kilo mięsa.

Obawiam sie, ze to nie ostatnie zabite metrowki ktore przyjdzie Ci teraz oglada. Oczywiscie, do czasu :(

Pozdarwiam

Robercie,

Przykro mi bardzo, tym bardziej że pamiętam początki poznawania tej wody, zachwyt nad płytkimi majowymi kanałkami i ilością zamieszkujących je rybek.

W naszym kraju co roku ginie wiele pięknych ryb i mimo różnych prób nie wiele możemy na to poradzić. Częśc z nas będzie walczyłą dalej, może z wiatrakami, może dla osobistych zasad, może z zamiłowania do naszego hobby... Druga częśc, będzie niszczyła owoce ich pracy. Tak już jest. Trzeba mieć tylko nadzieję, że tych drugich będzie coraz mniej, a przyroda jakoś to przetrwa i będzie nas cieszyć pięknymi okazami.

Głowa do góry. Wolę wierzyć, że będzie lepiej.

Mateusz

Ja dzisiaj zerwalem dwa ladne szczupaki.Ale takie jest lowienie z powierzchni na Spittin Rovera Salmo.Sporo pieknych bran,ale ciezko wydostac szczupaka z grazeli.Na szczescie zielska coraz mniej,niestety zywczarzy ktorzy biora wszystko coraz wiecej.Pozdrawiam!

To już nawet nie o C&R chodzi a o chronienie matuzalemów. Zabicie takiego 3 cyfrowego szczupaka jest jak zerżnięcie Dębu Bartka.

Apropos, ostatnio w Warszawie pewna pani budując i urządzając posesję, była wycięła kilkadziesiąt dębów w tym kilka pomników. Pracownicy z WOŚ-u dzielnicowego w trakcie wizji lokalnej płakali dosłownie widząc zniszczenia. Kobieta otwarcie się przyznała do celowej wycinki i była świadoma karalności tego czynu. Finansowej karalności, na którą myślała, że ją stać. A kara, pierwsza taka w Warszawie chyba, wyszła ponad 5 milionów złotych. Tego się nie spodziewała :angry: Kiedy takie kary będą w wędkarstwie??? I czy przy polskiej chłopskiej mentalności zabójcy takie kary bedą wogóle skuteczne, o ile wogóle będą?

:angry: :(

A ja bym proponowal kontynuowac temat watku, tj. szczupaki 2008.

Powinienem w sumie wrzucic jakas fotke ale chwilowo nie mam co...moze ktos cos podrzuci to bedzie to jakis pozytyw i przyczynek do jakiejs konstruktywnej pogadanki.

ryba z ostatniej soboty :D kto zgadnie jaka byla dluga, ten dostanie od mifka swimbaita firmy jenzi :mellow:

post-24-1348914158,4562_thumb.jpg

post-24-1348914158,6149_thumb.jpg

82 cm i ani grama mniej :D

Ja też ostatnio byłem na szczupakowaniu. Skończyło się na jednym okoniu, a i to w wykonaniu mojego siedmioletniego syna. Ogólnie: dwa wyjazdy, dwie porażki. Irlandzkie wody przybrały ostatnio -rzeki rwące, jeziora poza brzegami. Bez łodzi ani-ani. :(