Skocz do zawartości

SZCZUPAKI 2008

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1.3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

...

Naszym celem jest propagowanie nowoczesnego wedkarstwa w obszarze polowu ryb na przynety sztuczne – rozumiemy przez to nie tylko otwartosc na nowe wedkarskie techniki ale równiez propagowanie idei wypuszczania zlowionych ryb (tzw. Catch and Release), dobrej jakosci sprzetu wedkarskiego, rodbuildingu, dobrej wedkarskiej i przyrodniczej fotografii. Osoby podzielajace podobny punkt widzenia i zainteresowania serdecznie zachecamy do publikacji artykulów oraz udzialu w naszym forum.

...

5. Przestrzegaj regulaminów obowiazujacych na forum oraz zalecen administratora lub moderatorów. Pamietaj, ze ostateczne interpretacje naleza do nich. Wypowiedzi naruszajace zasady moga byc usuwane a uporczywe naruszanie zasad obowiazujacych na jerkbait.pl moze oznaczac usuniecie z grona Uzytkowników.

Z wedkarskim pozdrowieniem,

Redakcja jerkbait.pl

nie przesadzacie z tymi zdjęciami trochę?

czasami ciężko zrobić zdjęcie dużej rybie, zwłaszcza jeśli jest się samemu i jeszcze nie ma pola manewru. No chyba że najpierw walnie jej sie w łeb żeby nie ruszała się za bardzo.

Miałem dwie takie sytuacje, że stałem na skarpie, miejsca miałem ledwo na dwie stopy. Ciężko było szczupaka wyczepić bo połknął woblera tak, że nie było go prawie widać.

Miałem wybór, albo wypuścić rybę jak najszybciej, albo walnąć jej w łeb, znaleźć wygodniejsze miejsce do fotografii, wrzucić ładne zdjęcie na forum i napisać, że ryba wróciła do wody. Czytając takie wypowiedzi zastanawiam się, czy niektórzy nie wybiorą tej drugiej opcji. :(

nie przesadzacie z tymi zdjęciami trochę?

czasami ciężko zrobić zdjęcie dużej rybie, zwłaszcza jeśli jest się samemu i jeszcze nie ma pola manewru. No chyba że najpierw walnie jej sie w łeb żeby nie ruszała się za bardzo.

Miałem dwie takie sytuacje, że stałem na skarpie, miejsca miałem ledwo na dwie stopy. Ciężko było szczupaka wyczepić bo połknął woblera tak, że nie było go prawie widać.

Miałem wybór, albo wypuścić rybę jak najszybciej, albo walnąć jej w łeb, znaleźć wygodniejsze miejsce do fotografii, wrzucić ładne zdjęcie na forum i napisać, że ryba wróciła do wody. Czytając takie wypowiedzi zastanawiam się, czy niektórzy nie wybiorą tej drugiej opcji. :(

@Yeah nie umiesz być idealny... pamiętaj że nie możesz się uczyć tylko od razy musisz mieć opracowane najlepsze sposoby na wszystko i pamiętaj o dysponowaniu dobrym sprzętem do wykonywania zdjęć

widze, ze niektore fakty nie docieraja ... tylko dlatego, ze ta ryba wrocila do wody (i bardzo dobrze, bardzo sie z tego ciesze) to jeszcze nie znaczy, ze to zdjecie ma jakiekolwiek walory estetyczne ... jezeli ktos uwaza, ze ma, to ja nie rozumiem tego swiata ...

podaze dalej zaprezentowana logika, czyli lepsze zdjecie byle jakie niz zadne ... OK ... ta logika jest zenujaca! to takie fotograficzne miesiarstwo! miec po to zeby miec? acha ... i co dalej? czym sie tu chwalic? zostane przy przykladzie tego szczupaka lezacego na ziemi, nie byloby lepiej wstawic samego linku do filmu?

napisze wszytskim oredownikom takich fotografii krotko co na ten temat mysle, otoz to wlasnie takie a nie inne zachowanie, czylio dopuszczanie publikacji takich a nie innych zdjec na forum, animuje do powielania i pozniejszego tlumaczenia sie, ze 'bylem sam nad woda' ... ja tez wiekszosc czasu spedzam sam nad woda, jednak klenia 72 cm nie mialem sumienia polozyc na ziemi tylko po to, zeby zrobic zdjecie w tak oplakanym stylu!

planowalismy zalozyc zakladke C&R, chcielismy ruszyc wedkarzy w kierunku wypuszczania ryb, dokumentowania zdobyczy dobrymi zdjeciami ... ???

proponuje przeczytac ten post kilkanascie razy, w roznych tonacjach i przemyslec ... i prosze, nie odpisujcie w moim kierunku, ja dyskusji nie podejme

Podzielam zdanie Pitta. Ja nie mam zdjęć ze swoimi rybkami. Po pierwsze, że chodzę sam, po drugie bo dla mnie ważniejsza jest ta piękna chwila i ryba. Mi wystarczą zdjęcia widoczków które miałem okazję zauważyć i sfocić, to już przywołuje wspomnienie o rybie, uruchamia wyobraźnię.

Ja nadal uważam i będe się tego trzymał, że kładzenie ryb na trawie/kamieniach/ziemii jest złym pomysłem. Nosicie czasami mnóstwo sprzętu (nie wszyscy!! proszę się mi tutaj nie rzucać) to i aparat z przykręconym statywem przytroczonym do plecaka nie obciąży Waszych pleców a nauka szybkiego ustwiania samowyzwalacza nie powinna zająć dużo czasu.

Jeszcze jedna sprawa - mało miejsca na łowisku. Polecam cykanie foty rybie która została już wyhaczona a znajdującej się w wodzie przytrzymywana jedynie za ogon, o ile piękniejsze będą wtedy zdjęcia... !!

Pozdr.

Salmo

Forum nie jest miejscem na plebiscyty, nie będę oceniać FORMY zdjęcia. Jednakowoż zdjęcie to klasyka powielana na innych forach i w czasopismach wędkarskich. Szkoda, że wzorujemy się na nie dobrych przykładach. Można ustalić, że tego typu zdjęć nie zamieszczamy i koniec, kropka. Powielajmy i propagujmy dobre wzory !

Przepraszam,ale jak mam trzymać rybę tak żeby nie dotknęła ziemi i jednocześnie bawić się ustawieniami aparatu.Misja niewykonalna przynajmniej dla mnie :D

Nie trzeba mieć wypierdaśnego cyfraka by zrobić dobre zdjęcie. Rybę można trzymać m.in. za pokrywę skrzelową...

Pozdr.

Salmo

Myślę że KOMANCZ ma rację, dobrze by było gdyby po obradach okrągłego stołu Remek lub moderatorzy :D dodali do regulaminu odpowiedni i konkretny punkt.

Niby wszyscy wiedzą co i jak, że coś na ten temat było pisane itd. ale nie ma konkretnego zapisu.

Jeśli taki znajdzie się w regulaminie nie będzie już kolejnych i zupełnie niepotrzebnych nieporozumień.

Co do rybki, całkiem całkiem, a zdjęcie no cóż wiele już było powiedziane :D

Pozdrawiam

Kuba