Skocz do zawartości

SZCZUPAKI 2008

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1.3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

@Zbiczeek potrenuj podbieranie szczupaków ręką, to naprawdę nic trudnego Grip niepotrzebnie rani ryby.

Pewnie teraz wsadzę kij w mrowisko, ale niestety się z Tobą w tej materii nie zgodzę. Poza nielicznymi wyjątkami kiedy szczupaka całkowicie wyjmuję z wody (do zdjęcia) chwytaka używam do przytrzymania go w wodzie aby dość sprawnie uwolnić od przynęty. Być może są jakieś inne sposoby, aby głęboko zassanego np woblera wydobyć z rybiego pyska w bezpieczny (choćby dla rąk) sposób bez wyjmowania ryby w wody, ale jeszcze takiego nie spotkałem. Chwyt za kark jest dobry, ale ze szczupłym powyżej 2-3kg chyba już odpada, a nie za bardzo potrafię sobie wyobrazić trzymanie pod skrzela i uwalnianie z haka. Z pewnością ryba albo wtedy będzie się dyndać, albo leżeć na portkach (lub na brzegu, dnie pontonu, czy łódki), co też nie jest dla niej przyjemne. Poza tym nie ryzykuję, że ryba mi wskoczy między graty w pontonie, albo na kamienie na brzegu. Oczywiście, jeśli szczupły jest zahaczony za skórkę, to wystarczą same kombinerki, ale czasem nie ma wyjścia.

I najważniejsza rzecz, bo czyż stosowanie przynęt uzbrojonych hakiem bądź kotwiczkami, czasem dwoma czy trzema, które niejednokrotnie bardzo poważnie ryby okaleczają czy nawet niekiedy pozbawiają życia, a obruszanie się na grip, nie zalatuje głęboką hipokryzją?

Szanuję złowione ryby i nigdy celowo ich nie krzywdzę, a stosowanie gripu za takowe nie uważam. Być może inni wędkarze mają tu odmienny pogląd, ale mam prawo do swojego.

tu pozwole sobie si? niezgodzic - chwyt pod pokryw? skrzelow? nie dosc ze pozwala sensownie unieruchomic rybe to dodatkwo niejako zmusza rybe do otwarcia pyska. dzieki czemu mamy bardzo dobry dostep do paszczy i glebiej. stosuje ten chwyt bardzo czesto w wodzie ( nie wyciaglajac ryby do lodki ) i zawsze jest skuteczny. przy naprawd? gleboko czy mocno wbitych kotwicach

( mimo braku zadziorów )szczegolnie przy skrzelach po prostu je tne i tyle. uwolnienie nawet duzej ryby zajmuje chwile.

pozdrowka!

fakt, nie raz mieliśmy głęboko zażarte ryby, nie sądzę zeby od wyjęcia z wody przez odczepienie i fotki do wpuszczenia mijało więcej niż jakieś 2-3 minuty. to w tych trudniejszych przypadkach.

Inna rzecz - z tego co widze po fotkach kolega zbiczeek łowi z małego pontonu - nie dziwię się że używa gripa. Ja łowiąc z bellyboata też używałem. mam tylko dwie ręce, więc jakoś trzeba sobie radzić, a grip jest w takim przypadku (dodatkowo siedzi się na wodzie, nisko i do wody blisko) bardzo dobrym i myślę że niezbyt dla ryby niebezpiecznym rozwiązaniem. Nie jest pionowo podnoszona do góry, w zasadzie grip ją tylko cumuje przy belly (pontonie pewnie też) i z wody wystaje rybia głowa. Zero dotykania etc, kombinerki w paszczu i po sprawie. Moim zdaniem na bardzo małym pływadle to najlepsza opcja, duzo lepsza niż podbierak.

p.s.

Kristofer, w niedzielę 55-60km/h :huh: , damy radę twoim pierdzielnikiem?

OT on

koledze chodzilo o baga grip, to urzadzenie to straszne swinstwo, bo czesto perforuje szczupacze pyski (byc moze masz na ten temat inne zdanie, masz do tego prawo), w holandii rozwaza sie zakazu boga gripow wlasnie ze wzgledu na kaleczenie ryb ...

o skutecznych sposobach wyhaczania i uchwytu ryb napisali koledzy :D

OT off

Ja raz spróbowałem użyć gripa (w tym roku w Szwecji) na szczupaku 90+. To co się działo i ile się namęczyliśmy z @tpe aby go uwolnić, nie warte było stosowania.

Po pierwsze ryba została pokaleczona, po drugie pod masą ryby i przy jej szarpinięciu grip się zatrzasnął na dobre :/

Nie wyobrażam sobie trzymania dużej ryby w wodzie na gripie i jednoczesnego wyhaczania jej. No chyba, że szczupak jest bardzo zmęczony długim holem - co u mnie raczej nie może mieć miejsca.

Ryba, która ma jeszcze sporo energii będzie robić niesamowity sajgon w takiej sytuacji...

Sorki za OT.

Nie dziwię się, że miałeś z gripem problem, skoro go użwałeś przy większym szczupaku pierwszy raz. :angry: Ja łowię ok 200 dni w roku (4-5x na tydzień) i ryb łowię naprawdę dużo, a szczupaka szczególnie. Gripu używam od kilku sezonów i nigdy nie zrobiłem nim rybie żadnej krzywdy, tym bardziej nie potrafię sobie wyobrazić, co trzeba by zrobić aby się on zatrzasnął lub w jaki sposób on perforuje szczupacze pyski być może macie na myśli jakiś inny nieznany mi model... :wacko: :wacko: :wacko:

Holenderskich zakazów i pozwoleń chyba nie będę komentował... B)

Lepiej zrobie sobie kilka nowych stalek i kotwiczki sprawdzę, bo jutro się dobry dzień zapowiada..., nie chciałbym dostać bana za poglądy odmienne od jedynie słusznych :lol:

Mimo wszystko serdecznie pozdrawiam i dobrych wyników życzę. B)

Dzisiaj pełna masakra, na Shannon miejscami fala robiąca porządek na łodzi i przewracająca wszystkie zabawki. Huśtało ze rzadko kiedy na jeziorze tak potrafi. Było słońce, deszcz, gradobicie, ogólnie jesień średniowiecza. Cieszyłem się ze jesteśmy na Shannon, jakby nas ta pogoda dopadła gdzieś na jeziorze to byłby duzy kłopot z powrotem :huh: ...

wyglądało to tak:

:mellow: 92 :D

a i ja wcale nie jestem aż takim grubasem, to Peresada złośliwiec takie fotki robi :mellow:

post-236-1348914183,5549_thumb.jpg

post-236-1348914183,6323_thumb.jpg

standerus, ale wypas ta pierwsza fotka, faktycznie jesień średniowiecza. Ja dzisiaj przegrałem z rybami, deszcz z ostatnich 2 dni strasznie wodę zmulił + na tamie z metr podnieśli i szczupłym się odechciało albo się gdzieś w innych miejscach zaszyły. No i wiaterek... lepiej bym się na kitesurfing wybrał :lol: