Skocz do zawartości

SZCZUPAKI 2008

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

technika uniesienia szczytówki maksymalnie wysoko i kilka krótkich szarpnięć - Fatsiak chlapie się stojąc niemal w miejscu do złudzenia przypominając żywą rybkę..

Efex,

mógłbyś rozwinąć kapkę? Powiem szczerze że FC10 odrzuciłem w kąt z 2 powodów: a) jakoś małe szczupaki w niego waliły ciągle B) wobler się nie przytapiał, co troche mnie irytowało przy prowadzeniu szczytówką w dłół bo trzeba było wkładać siłe w prowadzenie przynęty - więc jak się pojawiły mniejsze skinery, przesiadłem się po prostu na nie

wydaje mi się ze przy technice która opisujesz, FC10 będzie ślizgał się po powierzchni - jak popper czy massmarauder - czy też raczej taplał w miejscu przy krótjkich szarpnięciach, ale na powierzchni - czy o to chodzi?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1.3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

wydaje mi się ze przy technice która opisujesz, FC10 będzie ślizgał się po powierzchni - jak popper czy massmarauder - czy też raczej taplał w miejscu przy krótjkich szarpnięciach, ale na powierzchni - czy o to chodzi?

Czyżby spławikowanie jackiem za pomocą Fatso Crank :D ?

Czyli robi się z FC10 przynęta powierzchniowa... OK, dam mu jeszcze szanse w ten sposób - został mi emerald perch

z mniejszych skinerow najlepiej mi sie sprawdza taki jeden egzemplarz co chodzi 10cm glebiej od pozostalych <_< tak mu sie wyszlo ale odrapusek jest unikat

a 12 chyba zdradze na rzecz Ownera Cultiva:

http://www.tacklewarehouse.com/descpageOCRB-ORN112.html#

mozna zrobic nim to samo co SK12, z tym ze:

- lata 2 x dalej

- fabrycznie zbrojony w kotwice ST-41

- udarowy plastik + color blue back B)

Ja łowiłem, inaczej bym o nim nie wspominał :unsure: na szkierze dobrze się sprawdził, bo daje się bardzo płytko prowadzić, dobrze się nim twichuje, ma śledziową szatę i wbudowany system rzutowy co sprawia że przy ok 20 gramach można z niego rzucać każdym zestawem jerkowym komfortowo. Dobre jest też to że ma nieduży pokrój ciała i jest śliski jako plastik więć łatwo go obrócić w gębię przy zacięciu. No i szczupłe go polubiły, to najważniejsze.

z salmo.com.pl

Jak łowić na Fatso Crank:

FATSO CRANK doskonale sprawdza się zarówno w tollingu jak i tradycyjnym spinningowaniu. Należy pamiętać, że jest to przynęta przypowierzchniowa. Najlepiej działa więc na głębokościach 1 - 3 m. Można stosować ją do trollingu na większych głębokościach ale wówczas zalecamy zastosowanie dodatkowego ciężarka umieszczonego 1 - 1,5 m przed przynętą, najlepiej na oddzielnym przyponie. Wielkość ciężarka należy dopasować do głębokości, na której ma pracować przynęta. Podczas spinningowania, FATSO CRANK zanurza się najwyżej na 0,5 m. Daje to nieocenione możliwości poławiania wielkich drapieżników nad bogatymi łąkami podwodnymi. Doskonałe rezultaty osiągniemy prowadząc FATSO CRANK nawet po powierzchni, z wysoko uniesioną szczytówką wędziska, tworząc grubą falę przed przynętą. Niezawodne jest również okresowe przerywanie zwijania linki i podszarpywanie. Imitujemy wtedy zranioną rybę, która nie ma siły umknąć w głębinę. FATSO CRANK to również doskonała propozycja na letnie sumy żerujące przy powierzchni. Niezwykle istotne jest odpowiedni dobór sprzętu a w szczególności wędziska do połowu na tą przynętę. Najlepsze do tego celu jest sztywne wędzisko o długości 2,1 - 2,4 m uzbrojone w multiplikator i mocną plecionkę.