Mielony Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Witam u mnie najbardziej sprawdza sie rapala x-rap10 oraz spro mr.tdd powercatcher A jak u was panowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pontoniarz Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 PZW nie robi nic,prócz zabierania wielkich pieniędzy. Nie ( zauważa ) nieprawidłowości w okręgach i to rażących. Nie panuje nad porozumieniami międzyokręgowymi. Tylko kasa, kasa,kasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Catch&Release Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Mam takie pytanie mianowicie chciałbym poznać Wasza opinie na temat Salmo Boxera 7 SR GT ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Catch&Release Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 W jakich porach- godzinach bedzie skuteczny ? Jak prowadzić- wolno jednostajnie, czy urozmaicac jakos prace ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Qowax001 Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Będzie skuteczny w porach żerowania suma , co do prowadzenia to ważne aby w zasięgu ryby wybredne nie są , w zeszłym sezonie trochę ich połapałem na 15 cm koguty home made i większość brań była podczas bezruchu przynęty, dobra opcja to dipowanie pierzaka ;> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Person Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Mam nadzieję,że nie dostanę banana za link do innego forum.Nie chciałem zakładać odrębnego tematu, zatem w ramach ciekawostki ------> http://www.forumsumowe.pl/n-sum_107kg_251cm_rybnik.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bluzer Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Grzebie w internecie,ale nigdzie nie mogę znaleźć info na temat przynęty i uzytego sprzętu. Jakoś trudno mi uwierzyć w przyłów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Pellet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Person Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Taki tam sum z zaskoczenia przy kleniowaniu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zwierzu Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Mam nadzieję,że nie dostanę banana za link do innego forum.Nie chciałem zakładać odrębnego tematu, zatem w ramach ciekawostki ------> http://www.forumsumowe.pl/n-sum_107kg_251cm_rybnik.html Złapany na Spina ? - co można tutaj dodać w sensie skutecznej przynęty ?Mimo wszystko gratuluje łowiącemu podejścia do tematu i wypuszczenia tak wspaniałej ryby.Moja wiara w młode pokolenie rośnie .Mam nadzieję że Stefan jeszcze trochę popływa i skutecznie będzie omijał brzegowe zestawy rybnickich gumofilców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dragon@ Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 na w/w forum, z jednego wątku można wywnioskować że sum nie był przyłowem a chłopaki specjalni się na niego nastawili, jest zdjęcie wędzisk sumowych, i wzmianka o potężnej sile (jak każdy się domyśla) ryby którą ciężko było by wycholować na średniej mocy sprzęt Co nie zmienia faktu że piękny sum i to z Polskiej wody. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sukingad Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 W moim macierzystym, byłym, kole nikt nie miał problemu z zarybianiem wąsatym- szło do wody rzecznych "predatorów ku.wa" ile się dało zakupić. Tylko teraz kalosze płaczą gdzie ten leszcz i że małe sumki tłuką częściej niż krąpie a leszcza nie ma. Aha- zarybiano sumem matecznik suma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 (edytowane) Do czego to doszło, że trzeba zdejmować czapki z głów przed kolesiami, którzy nie zberetowali ryby złowionej w okresie ochronnym... Łaskę robią, czy jak?...EDYTA: żeby było jasne - niech będzie, że przyłów, czy coś w ten deseń; nie piętnuję postawy. Ale komentarz mnie rozbawił... Edytowane 12 Marca 2014 przez krzysiek 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zwierzu Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 (edytowane) Takie czasy @krzysiek, niestety coś co powinno być rzeczą oczywistą w niektórych kręgach jest raczej nie do przyjęcia.Niektórzy właśnie łaski nie robią i sukcesywnie walą go w łeb.Wzorując się na innym typku znad Zalewu rybnickiego, mogli wyciągnąć, poćwiartować i zważyć w wiadrach bo w sumie "bydlątko" spore było - a jednak nie . Mogli zabić a wypuścili no i przede wszystkim żona/dziewczyna nie będzie miała zdjęcia leząc obok pokaźnego suma na tle meblościanki z prl-u w living roomie .W tamtym roku grunciorz opowiadał mi jak to pan prezes z pewnego koła zaleca każdego suma w łeb i piętnuje wypuszczanie, bo mu sumy karpia żrą a on też chciałby karpia zjeść. Przekomarzam się oczywiście . Edytowane 12 Marca 2014 przez Zwierzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Ja też Zwierzu, musieli wypuścić. A autor komentarza fakt, że jest okres ochronny, wiąże raczej z tym, że nie będzie rekordu, nie zaś z koniecznością wypuszczenia ryby. Widać i on zaaklimatyzował się w skundlonej rzeczywistości, gdzie normą jest celowe łowienie w okresie ochronnym, ale wypuszczenie ryby złowionej w okresie ochronnym to jakiś chlubny wyjątek, sacrum chyba, skoro czapki zdejmować trzeba... Cóż, nie od dziś wiadomo, że sum wiosną jest aktywny i bardzo dobrze reaguje nawet na sztuczne przynęty, co rok rocznie można zaobserwować w wynikach lokalesów z ZZ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dagon Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 W tamtym roku grunciorz opowiadał mi jak to pan prezes z pewnego koła zaleca każdego suma w łeb i piętnuje wypuszczanie, bo mu sumy karpia żrą a on też chciałby karpia zjeść. Mały OT muszę zrobić. Na własne, żywe, wtedy jeszcze młode i mniej patisonowate uszy słyszałem, jak jeden z działaczy mojego rodzinnego koła argumentował, że sumem zarybiać jeziorek z karpiem absolutnie nie wolno i on nie pozwala. Sum bowiem sra dużo i namiętnie, zasmradzając wodę z której ryba, czytaj karp, absolutnie do zjedzenia się już nie nadaje. Do dzisiaj żałuję, że nie była to jeszcze epoka kamer w telefonach komórkowych, nagrana dyskusja na temat tego, która ryba ma gorsze gówno i dlaczego, nie tylko rozładowałaby baterię, ale zostałaby absolutnym hitem na YT na wiele, wiele lat. Jeśli zaś idzie o wypuszczenie ryby złowionej w okresie ochronnym, najtrafniej ujął to Krzysiek. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Person Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 http://wiadomosci.wp.pl/kat,1019409,title,Wedkarz-zlowil-100-kilogramowego-suma-film,wid,16465249,wiadomosc.html ani słowa o okresie ochronnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 No to gratkizajebistarybka, papatki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Catch&Release Opublikowano 13 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Witam. Słuchajcie od jakiegoś czasu szykuje sie i gromadzę przynęty na suma ostatnio kupilem kopyta Relaxa 5 '' napiszcie co myślicie o tych wabikach? Jak prowadzic, czy stosowac jakas dozbrojke czy nie ma takiej potrzeby? Uzbroiłem je w 10 g główki 6/0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Qowax001 Opublikowano 13 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 (edytowane) Ja wolę dać lekko za duży hak i nie mam problemów ani z zacinaniem ani z holem, z ciekawostek to w typowo sumowych gumach mam zawsze chociaż minimalnie podgiete zadziory , może to tylko zboczenie ale wydaje mi się że ilość pustych zaciec spadła, 6/0 jak pod moje upodobania ciut małe podkreślam że to tylko moja opinia. aha, i jeszcze taka mała kwestia większość sumow jakie udaje mi się złowić w sezonie pada na koguty w rozmiarze xxl a tam kotwice mam bez zadziorow już wyjsciowo, praktycznie każde wyraźne branie kończy się zacięciem, oczywiście w pierwszej i drugiej czesci posta mam na myśli sumy, nie Węgorze z przegrubionym korpusem z przodu Edytowane 13 Marca 2014 przez Qowax001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wojtek B. Opublikowano 13 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Witam. Słuchajcie od jakiegoś czasu szykuje sie i gromadzę przynęty na suma ostatnio kupilem kopyta Relaxa 5 '' napiszcie co myślicie o tych wabikach? Jak prowadzic, czy stosowac jakas dozbrojke czy nie ma takiej potrzeby? Uzbroiłem je w 10 g główki 6/0. @Catch&Release Haki 6/0 to się nadają na styk do 10cm gum...Z dostępnych marek według mnie prym wiedzie Hayabusa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Catch&Release Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Haki 6/0 to się nadają na styk do 10cm gum...Z dostępnych marek według mnie prym wiedzie Hayabusa Dzięki Wojtku za info, ale chciałem jeszcze zasięgnąć wiedzy na temat gum Relaxa "Jankes" jak one się sprawują czy są skuteczniejsze od kopyt ? Ewentualnie jaki rozmiar 10cm czy 15 cm ? I jakie kolory stosujesz bądź preferujesz ? Wydaje mi się biorąc pod uwagę fakt ze sumy są prawie ślepe lepsze będą żarówy czy też kolor nie ma takiego znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 urasenty Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Z gum najlepiej mi się sprawdzają Relax Diamond 5 ,pięknie zamiatają ogonem,kolor nie ma znaczenia. Do tego hak 7/0 i główka 30-35 gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rokorok Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Diamond jak najbardziej ale cuda potrafi czynic takze magia grubego bialego twistera 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Catch&Release Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Diamond jak najbardziej ale cuda potrafi czynic takze magia grubego bialego twistera To by sie zgadzało co do twisterów W zeszłym roku miałem suma na Sandre z Delalande Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Qowax001 Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Z gum najlepiej mi się sprawdzają Relax Diamond 5 ,pięknie zamiatają ogonem,kolor nie ma znaczenia. Do tego hak 7/0 i główka 30-35 gr. w silny nurt tylko diamond albo reno killer , praktycznie nie dają oporu w wodzie ze wzgledu na smukła budowe korpusu przy czym praca ogona jest idealną dla suma imprezą, teraz z łapki lowie tylko kogutami ale kiedyś to były nr 1, nawet zmiana na 4l albo coś z kopyto podobnych na przekroju kilkuset rzutów w silny nurt daje o sobie znak w postaci zmęczonej ręki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Mielony
Witam u mnie najbardziej sprawdza sie rapala x-rap10 oraz spro mr.tdd powercatcher
A jak u was panowie?
Top użytkownicy dla tego pytania
12
10
7
7
Popularne dni
15 Sie
18
14 Sie
16
16 Sie
16
13 Sie
14
Top użytkownicy dla tego pytania
Catch&Release 12 odpowiedzi
spy 10 odpowiedzi
rózgaś 7 odpowiedzi
staszek 7 odpowiedzi
Popularne dni
15 Sie 2013
18 odpowiedzi
14 Sie 2013
16 odpowiedzi
16 Sie 2013
16 odpowiedzi
13 Sie 2013
14 odpowiedzi
Popularne posty
Dienekes
Niestety, kretynów nie ubywa. Dawniej, padali na syfilis, zdychali w paszczy dzikich zwierząt lub na polach bitew. Teraz są wrzodem na dupie społeczeństwa. Smacznego
hlehle
Ja nie mam nic przeciwko jak jakiś starszy pan zabiera ryby - takie ma wpojone zasady i już za późno żeby to zmienić. Nie mam też nic przeciwko jeśli robi to biedny człowiek. Oczywiście mówimy o zabie
Dagon
@spy - tak niestety jest i będzie jeszcze jakiś czas, działanie wbrew sobie, wbrew normalności, chęci pochwalenia się wynikami czy zaniechanie zwyczajnej, ludzkiej interakcji z kolegami wędkarzami pol
Opublikowane grafiki
160 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi