Skocz do zawartości
  • 0

Avid na pstrąga

Baloo

Pytanie

Panowie, wymyśliłem sobie aby zakupić Avida na pstrągi i pojawił mi się dylemat:

AVS86MF2 na blanku 8-12LBS i 1/4-3/4 uncji

czy

AVS90MLF2 na blanku 6-10LBS i 1/8-5/8 uncji

Oba modele na 2008 rok. Zaznaczam, że kwestią nie jest długość tylko ewentualna moc. Boję się po prostu znając siłę St.Croixów, że ten pierwszy kij będzie po prostu za mocny. Pstrągi w Bobrze okazyjnie przekraczają 50cm i najczęściej łowi się ryby 40cm.

Chciałbym poznać wasze opinie. dziękuję.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Baloo juz wczesniej pisalem jaki to avid ale napisze jeszcze raz 8'6medium power fast action 6-12lb 3/8-3/4oz, lowie nim dosc krotko ale juz powiem ze jest ok,czuc kazde tracenie i latwo poznac czy to kamien czy cos miekiego ryb tez malo z niego spada,kupilem go w perfekcie w sulechowie

• 0

Janusz - masz trochę racji i nie masz. Łowię obecnie pstrągi Balzerkiem Magną Silver. Ten kij kupiłem przeszło 10 lat temu jeszcze w sklepie Taszarka w Poznaniu. Złowiłem na niego najwięskze swoje ryby (pstrągi, sandacza, klenie i jazie).

Gdyby nie to, że cały już trzeszczy, odchodzi lakier i generalnie jest mocno wyeksploatowany może nie szukałbym nowego kija. Jednak powoli mam go dość i chciałbym połapać czymś nowym, o nowej szybszej akcji (kiedyś takich kijków raczej nie było), lżejszym, itp. Nie opłaca mi się remontować tego starego kija. Pora aby poszedł na zasłużoną emeryturę. <_<

To nie jest kwestia jak piszesz widzimisie i ulegania reklamie. To zwyczajnie przesiadka z Wigry 3 na Jubilata 2. :unsure:

• 0

Baloo, wiesz to trochę żart z mojej strony, zresztą sądzę, że tak ten post został odebrany. Nie mam osobiście nic przeciw

Avid-owi czy innym nowym. Gdybym musiał kupić nowy kij na kropka też bym się zastanawiał. Ale podobnie jak Ty łowię starszym nawet kijkiem Power Grip CM 2-15g 2,70m i to jest ten

z pierwszych egzemplarzy z krótką rękojeścią i zatrzaskowym

uchwytem kołowrotka, jeszcze się nie sypie, jedeynie ramki przelotek trochę wytarte z lakieru czy raczej oksydu. Mam jeszcze drugiego takiego w zapasie prawie nieużywanego, więc

pewnie dlatego tak się wymądrzam :lol: :huh: Embarassed

Pozdro Jachu

PS.gratuluję kariery dziennikarskiej