Skocz do zawartości

Daiwa Tournament-X 2500iA czy Tournament-Z 2500 iA

Kajtelek2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , myślę nad zamiarem zakupu takiej Daiwy jakie są istotne różnice miedzy tymi modelami chodzi mi o serce -napęd , materiały , czy różnice są wielkie , czy tylko liczba łożysk ? 

Proszę o jeśli to możliwe o dokładne wszystkie parametry , dane jakie posiadają te modele.

Nie wiem jak jest z Turkiem ale Emblemy różnią się  właśnie liczbą łożysk oraz kolorystyką. Mam X i Z, na schematach prawie wszystkie części mają te same numery więc zakładam,że są zrobione z tego samego materiału, jak i są tej samej wielkości. Inne numery mają elementy, które różnią się głównie kolorystyką(dupka, boczki, obudowa) no i oczywiście łożysko-tulejka. Dodam jeszcze że na schemacie nie jest zaznaczone łożysko umieszczone w knobie. Tak samo pracują, mają taki sam luz na oporówce.

Edytowane przez Andru77

• 2 tygodnie później...

Eeeeeeeeeee, skoro dopiero Pan "myślisz nad zamiarem", to przypuszczam, że wątpię aby miał być to szybki zakup... :rolleyes:

Tak w ogóle, to na jerku jest już "z pińcet" wątków o różnicach między turkami ale... Różne stopy korpusu, główne kółka przekładni z różnych stopów, trzy łożyska na wałku i jedno w uchwycie korby, a kolorystykę pomijamy... I wsio. Bliższa turkowi-Z jest wbrew pozorom i dziwnym  obiegowym opiniom Team Daiwa-X... :)

Edytowane przez zorro

Cena jest rzeczą umowną ^_^

Nowe (old stock) tournamenty Z to unikaty.

Nie tak znowu dawno, nowy turek Z 2000iA poszedł na popularnym portalu za 1800.

Warto pamiętać, że nowy egzemplarz powinien mieć na szpuli folię z napisem ABS (co i tak, oczywiście, o niczym nie świadczy).

• Like 1

Dyskusję drogo/ nie drogo/ można ciągnąć bez końca.

Mnie się wydaje że jest wart swojej ceny dlatego, że nie znajduję w podobnej cenie nowego kołowrotka Daiwy z tej półki o podobnej chociaż jakości...

Niedawno kupiłem nowego Turka Z 3000 C w takiej samej cenie i nie żałuję. 

Cześć myślę że podsmiewki są z innego powodu. Cena sprawa sprzedającego.... czy kto kupi inny temat ... chodzi raczej o to o co kolega pyta w 1 poście :lol:

Po co myśleć o zakupie czegoś co chce się już od pewnego czasu sprzedać :ph34r: .

Edytowane przez Tomasz eS